Yaz aylarında beslenme ile ilgili uyarılar

Yaz aylarının gelmesiyle vatandaşların sıcak havalarda nelere dikkat etmesi konusunda Uzman Dr. Fethi Albayram bilgiler verdi.

  • 560
Yaz aylarında beslenme ile ilgili uyarılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özelikle yaz mevsiminde vatandaşların sağlıklı beslenme ve sıcaklardan korunma yöntemleri ile ilgili konulara dikkat çeken Gaziantep Yaşam Hastanesi Uzman Dr. Fethi Albayram, tansiyon, şeker hastalarının beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söylerken denize gidecek vatandaşların saat 11.00 ile 15.00 denize kesinlikle girmemeleri uyarasında bulundu.
“Yaz aylarında daha çok sebze ve sulu yemeklere ağırlık verilmedir”

Yaz mevsimlerinde sağlık problemi olan vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Uzman Dr. Fethi Albayram, “Sıcaklarla beraber öncelikle beslenmeye dikkat etmeliyiz. Tansiyon şeker hastaları çok yaygındır. Beslenmelerine çok dikkat etmeleri gereklidir. Vatandaşın içecekleri su, 2 litrenin altına düşmemesi gerekiyor. Terleme ile orantılı olarak bu çoğalabilir. Daha çok sebze ve sulu yemeklere ağırlık verecekler. En önemlisi ise mideyi fazla doldurmayacaklar. Bilhassa tansiyon ve şeker hastalarının ilaçlarını düzenli olarak almaları gerekir. Buna çok dikkat edecekler” dedi.

“Denize saat 11:00 ile 15:00 arasında girilmemelidir”
Denize gidecek vatandaşları uyaran Uzman Dr. Albayram, “Denize veya havuza gidecek olan vatandaşlar, kesinlikle saat 11:00 ile 15:00 arasında denize ve ya havuza girmemeleri lazım. Çünkü bu saatlerde güneş ışınları dünyaya dik gelir. Hem kanserojen etkisi yönüyle hem beyin damarlarının genişleyip avrizmaların, beyin damarlarının çatlamalarına neden olur. Bunlara vatandaşların çok dikkat etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Kalın giysiler giymemeliler”
Yaz aylarında sıcaktan korunmak için giyilecek kıyafetlerin önemine dikkat çeken Dr. Albayram, “Giyim olarak ta çok kalın giyisiler giymemeliler. Bir de gece ile gündüz arasında ısı farkı çok fazla olduğu için buradaki dengeyi sağlamaları lazım. Mesela klima karşısında birden sıcağa çıkmaları, sıcak havadan klima karşısına gelmeleri vücut ısı dengesini bozacağından insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir” ifadelerini kullandı.

“Ağır yiyeceklere dikkat edilmeli”
Beslenmenin öneminin altını bir kez daha çizen Uzman Dr. Fethi Albayram, “Özelikle vatandaşlarımız ağır yiyeceklere özelikle dikkat etmeli. Hamur işi yemekler, ağır mangal yemekleri mümkün mertebe bunlardan uzak kalınmalı. Çünkü hem kalp krizlerinin en büyük riskidir. Fazla yenmesi durumunda krize neden olabilir. Tansiyonu, şekeri yükseltir, sağlıklarını olumsuz yönde etkiler bunlar” diye konuştu.