Hasan DEMİRKIR

Kaplıcaların Faydaları

Hasan DEMİRKIR

  • 384

Kaplıcaların Faydaları: Kaplıca tedavisi nasıl olmalı? Kaplıcaya girmek için en uygun zamanlar, ilk ve ikinci banyo zamanları, kaplıcanın faydaları ve zararları

Kaplıcaların Faydaları

Kaplıcalar birçok hastalığın tedavisinde doktorlar tarafından önerilen bir rahatlama yöntemdir. Kaplıca sularının iyi geldiği hastalıkları ve kaplıcaların faydalarını aşağıda maddeler halinde sıraladık.

Kaplıcaların Faydaları

  1. Kaplıcalar Romatizmal Ağrılara Faydalıdır: Genetik olan romatizma ağrıları birçok bireyin hayat standartlarını etkileyen şikâyetleri arasındadır. Kaplıca suları sayesinde bu ağrılar azaltılarak kişiye rahatlama sağlanır. Bitirici tedavi yöntemi olarak uygulanan kaplıca sularında; eklem ağrıları, osteoartrit, kronik bel ağrıları gibi doku rahatsızlıkları azaltılır.

  2. Kaplıcalar Ortopedik Rahatsızlıklara iyi Gelir: Termal sularında ortopedik ameliyat sonrasında görülen rahatsızlıklar, eklem kasılmaları, adale sertliği ve donmaları iyileştirme gösterir.

  3. Nörolojik Rahatsızlıklar: Kaplıca sularında rahatlar ve sakinleşirsiniz. Bu durum sonucunda çocuk felci, beyin felci gibi sorunlar sonrasında olumlu sonuçlar gözlemlenir. İşini bilen fertler tarafından uygulama sağlandığında daha olumlu sonuçlar alınır. Termal suları yukarıda belirttiğimiz gibi rahatlama sağladığından beyin yorgunluğunun da giderilmesinde etkilidir.

  4. Kaplıcalar Solunum Sistemi Rahatsızlıklarına Yararlıdır: Alerjik üst solunum yolları, aronik bronşit, astım bronşiyal gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında etkilidir. Bu tür rahatsızlıklarda klimaterapi tercih edilir.

  5. Cilt Hastalıklarında: Kronik rezidüel, nörodermit, egzama ve akne tedavisinde tercih edilir.

  6. Kalp ve Dolaşım Sistemi Rahatsızlıklarında: Fonksiyonel dolaşım bozukluğu, kalp hastaları, kalp yetmezliği bulunanlar, varis gibi rahatsızlıklar için banyo kürleri tavsiye edilir.

  7. Metabolizma, Bağırsak ve Mide Rahatsızlıklarında: Şeker hastaları, gut, karaciğer, mide ve obesite rahatsızlıkları bulunanlar için şifalı çamurlar ve içme kürleri tercih edilmektedir.

  8. Kaplıcalar İdrar Yolları Ve Böbrek Hastalarına iyi Gelir: Kronik sistit, böbrek taşı, kronik piyelonefrit ve fonsiyonel yetmezlik bulunan kişiler için banyo kürleri ve şifalı çamurlar önerilmektedir.

Kaplıca Tedavisi Nasıl Olmalı?

Konusunda uzman doktor gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Kaplıca öneren doktor tarafından kür takip edilmeli ve düzenlenmelidir.

  • Banyo sularının sıcaklıkları 36 / 38 derece, 40 / 42 derece olmalıdır.

  • Haftada 3 ile 6 arasında banyo sayısı değişebilir.

  • Gün içinde en fazla iki kez banyo uygulanır.

  • Yeterli derecede sıvı sağlanmalıdır.

  • Kür içinde toplam banyo sayısı 15 ile 20 olmalıdır.

  • Termal sularda yüzme olmaksızın mümkünse hareketsiz, oturur vaziyette dik şekilde durulmalıdır.

  • Su içinde egzersiz yapılması gerekiyorsa suyun 34 derece olması yeterlidir. Sıcak sularda egzersiz yapılmamalıdır.

  • Banyo sonrasında yeterince kurulanmalı 24 derece sıcaklığı olan bir odada 1 saat ortalama dinlenilmelidir.

  • Dinlendikten sonra gerekirse masaj takviyesi yapılabilir.

Kaplıcalardan Nasıl Yararlanılır?

  • Kaplıca mevsimi: Mayıs ayının 15’i ile Eylül ayının 15’i arasında tercih edilir.

  • Kaplıcalarda kür süresi: En az 20 banyoluk ve 3 haftalık bir program ayarlanmalıdır.

  • Banyo zamanı: Banyoda hareketsiz şekilde kalınır, banyo sonrası kurulanmadan bornoza sarılınarak 1 saat uzanarak dinlenilir. Bu süre zarfında vücut ter atar ve ardından giyinme işlemi yapılır.

  • İlk Banyo: Kahvaltı öncesinde aç karnına tavsiye edilir.

  • İkinci Banyo: Akşam yemekten 2 saat önce banyo yapılır.

  • Banyoda Durma Süresi: İlk seferde 10 dakika süresince durulur. Fakat devamında hastalığa bağlı olarak 12 dakika ile 20 dakika arasında değişiklik gösterir.

Kaplıcaların Zararları

  1. Kaplıca suları kükürt ve radyoaktif element içerdiklerinden kesinlikle içilmesi tavsiye edilmez.

  2. Birçok insanın fayda sağlamak için içtiği bu sular kalıcı hastalıklara neden olurken mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklar oluşabilir.

  3. Tansiyon hastaları da kesinlikle doktor kontrolünde kaplıca sularına girmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları