Hasan DEMİRKIR

Kastamonu'da Engellilerin Sorunları

Hasan DEMİRKIR

  • 503

Kastamonu da yaşamak bir engelli birey olarak çok zordur. Çünkü var olan haklarımızı bürokrasilerden dolayı kullanamıyoruz. Beni bilenler % 89 oranında engelli olduğumu bilirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kastamonu İl Müdürlüğü 05.07.2017 tarihinde Engelliler için Kimlik Kartını tarafıma verdi. Benim Kartımda sürekli geçerlidir ibaresi bulunmaktadır.  Bu kart 4736 Sayılı Kanun 1. Maddesi de geçerli olan “Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır.” İbaresi olduğu halde Kastamonu Belediye Özel Halk Otobüsleri Engelli Pasosu 2016 Yılında uygulamasını başlattı. Benim gibi çaba gösteren engelli bireylerin sayesine olduğunu biliyorum. Ben kendimden biliyorum. Çünkü defalarca kez Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Valiliğine dilekçeler gönderdik. Fakat bir yerden tıkandım. Oda şurası Ben Kamuda çalışanı olarak ve bazı sağlık sorunlarımdan dolayı İstanbul, Ankara, Bursa ve Samsun gibi birçok ile gittim. Gittiğim illerden ne kendim nede refakatçim ücret ödemeden toplu taşımaları kullandım. Bende sadece Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün verdiği kartı sordular. Fakat İllimizde bu durum böyle değil. Hem Engelli Pasosu düzenlenmesini isteniyor. Hem de Refakatçime ücret ödememiz isteniyor. Bildiğim kadarıyla Kastamonu Belediye Özel Halk Otobüslerine düzenli olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuyla ilgili ödeme yapıyor. Fakat biz Engelli bireylerin işini biraz daha zorlaştırma için Refakatçilerimize ücret isteniyor. Bu uygulama Türkiye’nin 81 İlinin 80’ininde olmadığı halde Kastamonu’muzda neden var bilmiyorum. Son yazışmalarımda sonra bana gelen cevap şu şekilde “Şikâyet konusu ile ilgili 2018 yılı Şubat ayı içerisinde Kooperatif yetkilileri ile yapılacak olan toplantıda görüşülecektir. Bilgilerinize rica ederim.” Denmiş. Fakat burada da şöyle bir sorun var. 2018 yılı Ocak ayı içerisinde vize işlemleri yapılacakmış.

Yetkililere sorularım:

  1. Ocak ayı içerisinde vize işlemleri yapılacağı doğru mu? Peki, Şubat ayındaki toplantı biraz daha öne alınıp vize işleri ondan sonra yapılabilir mi? Çünkü biz Engelli bireylere iki farklı uygulama yapılmamış olacaktır.
  2. Engelli Kartı benim gibi Sürekli geçerlidir ibaresi olanların sürekli her yılı vize işlemi neden yapılacaktır?
  3. Refakatçi Pasosu engelli yakınların en az üç kişisi kapsamalı çünkü o tarihte engelli bireylerin yanında anne, baba ve eşi gibi yakınları olabilir. O zaman ne olacak?

Yetkililere Öneri:

  1. Kastamonu Belediye Özel Halk Otobüslerinin bizlere verdiği Engelli Pasosu uygulamasına son verilmeli. Çünkü Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü biz Engellilere vermiş olduğu karta Refakatçi hakkı olup, olmadığı yazıyor. İkinci bir kartta ne gerek olduğu merak ediyorum. Bu uygulama sadece engelli bireylerin işini zorlaştırmaktadır. Bizlere Şehit yakınları, Gazileri ve Mağdurlarına uygulanmayan paso uygulaması neden biz Engelli bireylere uygulanıyor. Birileri bana bunları cevabı verebilir mi?
  2. Yetkililerin yapması gereken biz engelli bireylerin işini zorlaştırmak değil kolaylaştırması gerekmiyor mu?
  3. Acaba bu alanda bir rant kapısı mı var? Yetkililer tarafından bu sorunun bir an önce çözülmesini biz Engellilerin işini kolaylaştırmasını bekliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları