Hasan DEMİRKIR

Suyun Faydaları

Hasan DEMİRKIR

  • 354

İnsan vücudunun %50 60 ‘ini, beynin ise % 95’i akciğerlerin %90’ını oluşturan su bir yaşam kaynağıdır. Vücudumuzda ki hiçbir organımız su olmadan faaliyetlerini yerine getiremez ve verimli olarak çalışamaz. Vücudumuzda ki su miktarının % 2 oranında azalması bile yorgunluk, dikkatsizlik ve hastalıkları beraberinde getirir.

Oksijen ve hidrojenden oluşan su kalsiyum, magnezyum, sodyum ve flor ile iyot içermektedir.

Suyun Sağlığa Faydaları

Su vücudumuzda çok önemli işlevlere sahiptir. Böbreklerde toksinlerin arınmasına destek olur ve böbreklerin işlevini yerine getirmesini sağlar. Vücudumuzda bulunan elektrotlar kan basıncının dengelenmesine yardımcı olmaktadır ve su da bu elektrotların taşınmasını ve elektrotların dengelenmesini sağlar. Besinlerin sindirim sisteminde verimli olarak sindirilmesi ve sindirim sisteminde ilerlemelerini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun dinç ve diri kalmasını sağlar.

Öğünlerden önce tüketilen su metabolizmayı hızlandırır, tok tutar ve kilo vermeye yardımcıdır. Günlük belirli miktarda tüketilen su vücutta ki fazla yağın yakılarak atılmasına yardımcı olur. Cildin güzelleşmesine ve kendisini yenilemesine destek sağlar.

Ancak bilinmelidir ki bir kişinin her gün ne kadar su tüketmesi gerektiği o kişinin metabolizma özelliklerine göre belirlenmelidir. Bazı kişilerde günlük su tüketim oranı günde 2 litre yeterli iken bazı kişilerde ise bu oran 3 litreye çıkabilmektedir.

Gebelik Döneminde Su Tüketimi: Aslında su tüketimi genel anlamda sağlık açısından önemlidir. Fakat gebelik döneminde karınların vücudu değişime uğradığı için su tüketimine hem kendi sağlıkları açısından hem de bebeklerin sağlıkları açısından özen göstermeleri gerekmektedir. Su kan hücreleri için can damarıdır aynı zamanda anne sütü için önemli bileşenler içermektedir.

Vücudun nemli kalması sağlık açısından önemlidir, bunun içinde düzenli olarak su tüketmek gerekir. Yeterince su tüketimi farklı nedenlerden dolayı meydana gelen su kaybını önler. Gebelik sırasında dehidrasyon gibi baş ağrısı, bulantı, kramp, ödem ve baş dönmesi gibi birçok komplikasyonlara yol açabilir. Dehidrasyon aslında erken doğumu da tetikleyebilir.

Bünyenin susuz kalıp kalmadığını anlamanın en doğru yolu idrar renginin kontrol edilmesinden geçer. İdrar soluk veya koru sarı renkte ise bu bünyenin susuz kaldığı anlamına gelir. Eğer idrar koyu renklerde ise su tüketimi arttırılmalıdır.

Su gebelik sırasında sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Eğer yeterince su içerseniz, idrar seyreltilmiş olur ve böylece enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz.

Ayrıca kabızlık, basur, ödem gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Hamilelik döneminde düzenli olarak su tüketimi sağlığınızı koruyacaktır.

Gebelik sürecinde ne kadar su içmeli: Gebelik döneminde günde ortalama 10-12 bardak su tüketmeyi öneririz. Bunun için saat başı bir bardak su tüketmeniz önerilir. Yaz aylarında ise su kaybını minimuma indirmek için daha fazla su tüketmek gerekebilir.

Eğer gebelikten kaynaklanan nedenlerden dolayı suyun tadından hoşlanmıyorsanız limon suyu katarak tüketmeyi deneyebilirsiniz. Limon dışında nane, zencefil, rezene tohumu da katabilirsiniz ama özellikle rezene tohumu fazla tüketmemeye çalışın. Sade su her zaman tercih edilmelidir.

Gebelik döneminde filtrelenmiş şişelerdeki suyu kaynatarak içmenizi öneririz. Çünkü kaynatılarak içilen su hastalık risklerini azaltır, özellikle enfeksiyon riskini minimuma indirir. Eğer gün boyu dışarıda bulunacaksanız suyu şişelerle yanınıza almanızı öneririz. Gebelik döneminde su tüketimi gebelikten kaynaklanan birçok sorunu ortadan kaldırabilir.

Suyun Cilde Faydaları: Diğer organlarda olduğu gibi ciltte de hücreler bulunmaktadır. Cildin sağlıklı kalabilmesi için hücrelerin suya ihtiyacı vardır. Su içmenin cilt için faydaları şunlardır:

  • Cilt hücrelerinin gereksinim duyduğu besinleri sağlamak için su çok gereklidir. Su cilt dokusunun elastik olmasını, nemli kalmasını ve yumuşamasını sağlar. Kırışıklıklara engel olur ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Düzenli olarak su tüketimi cilt bakımı yaptırmaktan daha ucuz ve sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Kuru ciltlere krem uygulamak yerine düzenli olarak su tüketmek daha sağlıklı ve mantıklı bir yöntemdir.
  • Düzenli olarak su tüketimi, sedef hastalığı, kırışıklık gibi problemlerin üstesinden gelmeye yetebilir. Bunun dışında sindirim sistemi sağlığına faydalıdır.
  • Ilık su ile alınan duş, sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar ve psikolojik olarak rahatlama sağlar. Özellikle yaz aylarında düzenli olarak ılık su ile yapılan duşlar nemin ve hararetin olumsuz etkilerinden kurtulmaya yardımcı olur.
  • Soğuk su ile duş almak ciltte oluşan kızarıklıkları ortadan kaldırır ve iyi bir makyaj görevi görebilir.
  • Soğuk su ile duş alındığından gözlerin ve göz etrafında meydana gelen alerjilerin giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Bütün bunların dışında soğuk su ile yüzü 15 kere (çırparak) yıkamak cildin canlılığını korumaya yarar.

Suyun Bağışıklık Sistemine Faydaları

Suyun her ne kadar sayılamayacak faydaları var ise de bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Her gün yeterli miktarda içilen su bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudun hastalıklar ile mücadelesinde en büyük yardımcıdır. Hastalıklara karşı direnci arttırırken hastalık döneminde de iyileşme süresini hızlandırır.

Su Yorgunluğu Giderir: Eğer kendinizi çok yorgun hissediyorsanız bunun bir sebebi de az su tüketimi olabilir. Bunun için su tüketimini arttırmanız gerek. Ayrıca duş alarak yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.

Su Baş Ağrısı ve Migrene İyi Gelir: Eğer baş ağrısı ve migren sorunu yaşıyorsanız bol bol su içmeniz bir nebze yardımcı olabilir. Baş ağrısı ve migren genellikle dehidrasyondan kaynaklanır. Nöroloji Avrupa Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar su alımını arttırarak baş ağrısı olan bazı hastaların hastalıklarını giderdiğine dair yapılan çalışmaların sonuçlarını yayınlamıştır.

Su Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Faydalıdır. Kabızlığı Giderir: Su mide ve bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sabahları aç karınla içilen bir bardak su, sindirim sisteminin güne zinde başlamasını sağlar.

Düzenli olarak su tüketmek metabolizmanın sağlıklı çalışmasını ve düzenli olarak yağ yakmasını sağlar. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını ve bağırsak hareketlerinin düzenliliğini su tüketimi büyük oranda sağlar.

Suyun sindirim sistemine sağladığı bu özellikler ve faydalar sayesinde kilo vermek daha çok kolaylaşır ve bünyede bulunun gereksiz artıklar bünyeden daha hızlı dışarı atılır.

Su Kötü Nefes Kokusunu Giderir: Kötü nefes kokusu aynı zamanda yeterli su içilmediğine dair bir işarettir. Düzenli olarak su tüketmemeniz ağzınızda bakterilerin oluşmasına ve koku yapmasına neden olur, su tüketimi arttırıldığında ağızda bulunan gıda artıkları ve bakteriler yıkanmış olur ve koku giderilir.

Bunun dışında su genel anlamda büyük bir temizleyici görevi görür. Bu yüzden su tüketiminin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.

Suyun Zararları: Birçok besin kaynağının aksine suyun insan sağlığı açısından herhangi bir riskinin olduğu görülmemiştir. Herhangi bir zararı yoktur. Sadece bazı durumlarda şişkinlik ve ağrılara neden olabilir.

  • Oruç tutanların yemek yemeden aşırı miktarda direkt su tüketmeleri sağlık açısından çok tehlikelidir. Bağırsakların büzüşmesine neden olabilir. Bu da hayati risk ortaya çıkarabilir.
  • Uzun süre susuz kaldıktan sonra çok miktarda ve soğuk su mide ve bağırsaklar için zararlıdır.

Tavsiyeler

Su bütün canlıların hayat damarıdır. Birçok besin kaynağını tüketmeden varlığımıza devam edebiliriz ama hava ve su bütün canlılara hayat verir. Bunun dışından sağlık açısından birçok faydası vardır. Özellikle sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar su tüketimin az olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden su içme isteğimiz olmasa bile düzenli bir şekilde ve günde 10-12 bardak tüketmeye özen göstermemiz gerekmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları