Hasan DEMİRKIR

Vertigo Nedir

Hasan DEMİRKIR

  • 406

Vücudun denge düzeni ile alakalı sorunlardan dolayı ortaya çıkan bir tür baş dönmesine vertigo denir. Vertigo nedir, ne zaman ortaya çıkar, tetikleyen etmenler nelerdir gibi çeşitli sorulan yanıtlandığı bu yazımızdaki ilk belirti; baş dönmesi, halsizlik, şiddetli baş ağrısı ve bayılma gibi ciddi problemlerdir. Tansiyonun anlık düşmesi gibi problemler vertigo hastalığı içerisine girmemektedir. Bu bağlamda kabul edilen durum iç kulak iltihabı, labirentit gibi çeşitli hastalık etmenleridir. Aynı zamanda korku duyusu ile alakalı baş dönmeleri de vertigo hastalığının nedenleri içerisinde bulunmaktadır.

Baş dönmesi problemi her insan tarafından farklı yansıtılsa da ortak noktaları anlık denge kaybıdır. Kendi kendinize vertigo testi uygulayıp bu hastalığa sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Ayakta iken kendi etrafınızda iki dakika boyunca dönüp durunca etraftaki her şeyde dönmeye devam ediyor ise sizde de bu hastalık bulunmaktadır. Bu kısa süreli dönme hem berbat bir his yaşamanızı hem de hastalığa sahip olduğunuzu gösterir. Vertigo nedir gibi gelen sorulara denge sisteminin bozukluğu şeklinde net bir cevap verilebilir. Hastalığa sahip olan bireyler mümkün olduğunca dikkat etmeli ve buna uygun olarak davranmalıdır. Tam anlamıyla bir vertigo yaşanmasının artından en az 2 saat kişi kendine gelemez ve etrafındaki her şey beraberinde dönüyormuş hissi yaratır.

Gerçek bir vertigonun oluşabilmesi için kişinin kulağına bağlı olarak baş dönmesi ve dengesizlik sorunu yaşaması olağan bir sebeptir. Vertigo ataklarının yaşanması için meniere hastalığına yakalanmış olmak, pozisyonel vertigo sahibi olmak, kulak bölgesinin akıntılı bir şekle bürünüp kronik hal alması, duyma eksikliği, kulak yolu hastalıkları, viral yolla oluşmuş enfeksiyonlar, denge sinirinin etkilenmesi, ileri derece damar tıkanıklığı, iç kulağa kanın az bir şekilde gitmesi ve iç kulak zarının yırtılması ile oluşabilmektedir. Vertigo neden olur başlığı altında birçok sebepten dolayı bu durum yaşanır. Bunun yanında travmatik sebeplerden ötürü de vertigo hastalığı gözlenebilmektedir. Kafa bölgesinde oluşan veya iç kulağın zedelenmesi ile kırık oluşması vertigonun yanında bulantıyı ve kusmayı gösterebilmektedir. Hasta olan kişi başını hafif tempolarda dahi oynatsa vertigo ataklarına yakalanabilmektedir. Olayın üzerinden ciddi süreler dahi geçse belirli aralıklarda baş dönmeleri yaşanabilmektedir.

Vertigo hassas bir hastalık olup şiddetli grip enfeksiyonlarının arkasına da yaşanabilmektedir. Ciddi enfeksiyonlarda beyin zarının iltihap kapması gibi önemli durumlar görülebilir. Bu durumun hemen arkasına bulantı, kusma ve denge probleminde sorun yaşanabilmektedir. Aynı şekilde nörolojik sorunlar ile de bu hastalığın belirtiler vücutta görülebilmektedir. Beyin tümörleri, parkinson hastalığı ve sinir sistemini etkileyecek hastalıklar vücudun denge mekanizmasını da olumsuz yönde etkilemektedir. Alerjik sebeplerden ötürü bahar aylarında bünye ortama uyum sağlamak için kendini zorlar ve bir takım vertigo ataklarını da beraberinde getirir.

Vertigo Belirtileri

Atak olarak dile getirebileceğimiz vertigo hastalığı normal şartlarda iki dakika kadar sürüp kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun yanında bazı atakların tamamen vücuttan çıkması için iki gün geçmesi gerekebilmektedir. Vertigo belirtileri arasında işitme sorunu, kulağın çınlaması, denge kaybının yaşanması, yürümede sorun yaşanması, bilinç zayıflığı gibi bulgular görülür. Vertigo belirtileri atağın şiddetine göre mide bulantısı, kusma, terleme ve göz hareketlerinde anormallikler oluşabilmektedir.

Vertigo Tedavisi

Tedavi sürecinde önemli olan asıl durum nedenin bulunması gerçeğidir. Vertigoya sebep olan hastalığın nedeni meniere ise ilaç tedavisi, ilacın yeterli olmadığı durumlarda ise ameliyat gibi özel tedaviler yapılabilmektedir. Vertigo hastalığının temelinde tümör var ise ameliyat kaçınılmaz bir durum halini almaktadır. Herhangi bir sebepten ötürü enfeksiyon kapan hastalarda vertigo durumunun oluşmaması için istirahat tarzında dinlenmeler ve bir takım ilaçlar kullanılması önerilmektedir. Vertigo tedavisi için 4 aşama bulunmaktadır. İlk kısım tetikleyici faktörün ortadan kalkmasıdır. Bu alanda sigara, alkol ve stres gibi birçok hastalığın başlangıcını oluşturan etmenler ortadan kaldırılmalıdır. Vertigo tedavisinin ikinci bölümünde ise tetikleyici pozisyonun olduğu ortamlardan uzak durma. Üçüncü bölümde ilaç tedavisi ve denge kurulması için bir takım egzersizler, son olarakta dördüncü bölümde orta kulak ve beyin bölgesinde bulunan lezyonların önlenmesi için cerrahi tedaviler bulunmaktadır.

Denge sisteminin doğru bir şekilde çalışmadığı zaman aralıklarında ortaya çıkan bir hastalık olan vertigoyu önlemek için bir takım egzersizler mevcuttur. İlk aşama olarak ilaç tedavisi önerilse de bazı durumlarda işin içinden çıkılmayacak haller olabilmektedir. Uzun süreli ilaç tedavilerinin yerine vertigo egzersizleri yapılması hastalığın azalması adına önemli bir etkendir. Bu egzersizler için öncelikle günde bir saatinizi ayırmalı ve başka bir iş ile uğraşmamalısınız. Vertigo egzersizleri basit hareketlerden oluşup yavaş bir şekilde yapılmalıdır. Egzersizlerin ilk bölümü gözlerdir. Göz egzersizleri ile yapacağınız bu bölümde kendinizi serbest bırakmalı ve çok fazla sıkmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Gözlerin hemen arkasına eklenen baş egzersizleri de vücudunuzu dinç tutup sizi daha kaliteli bir hayata sürükleyecektir. Vertigo egzersizlerinin son kısmı ile omuz ve oturma bölümüdür. Diğerlerine oranla daha karışık olan bu bölümde amaç dengenizi doğru ve düzgün bir şekilde kullanıp bedeninizi daha sağlıklı bir hale getirmektedir.

Sadece baş dönmesi olarak algılanan vertigo hastalığı şiddetine göre şekillenip kişide bulantı, kusma ve baygınlık gibi ciddi sorunlar yaşatabilmektedir. Vertigo için şifalı bitkiler bölümünde ise kişinin daha kaliteli bir hayat sürmesini sağlayıp, günlük işlerini daha rahat halletmesini için vertigoya iyi gelen doğal çözümler önerilmekte. Tedavi yöntemi için kullanılan ilk yöntem zencefildir.

Taze zencefil baş dönmesinde kullanılan etkili bir bitki türüdür. Vertigo hastalığına sahip olan kişiler zencefil çayını düzenli aralıklarda tüketerek bu hastalığın hafiflemesini sağlayabilirler. Tarifi için ise; üç su bardağı kaynar suyun içerisine bir kaç parça taze zencefil atıp kısa süreli demleme ile hazır edebilirler. Günde üç defa tüketmesi etkili olmaktadır.

Vertigo için kullanılan yöntemlerde biriside elma sirkesidir. Elma sirkesi içerisinde bulunan bileşenler sayesinde vücuttaki kan basıncını ve kan şekerini düzenleyip kişinin baş dönmesi problemini yaşamasını önlemektedir. Gün içerisinde iki defa ballı elma sirkesi tüketerek bünyenizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Tarif için iki tatlı kaşığı balı ve az miktardaki elma sirkesini karıştırıp içerisine ılık su ekleyerek tüketebilirsiniz.
 

Vertigo için şifalı bitkiler adı altında bulunan diğer bir üründe papatyadır. Papatya içerisindeki yatıştırıcı bitki özleri ile mide bulantısını ve baş dönmesini büyük ölçüde önlemektedir. Tarif için ise bir su bardağı kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar papatya koyup demleyebilirsiniz. Her gün düzenli olarak tüketebileceğiniz papatya çayı ile vertigo hastalığından kurtulmanız mümkündür. Bunun yanında nane çayı, kereviz çayı, ökse otu ve kabak bitkileri de vertigo hastalığına iyi gelen bitkiler arasındadır.

Yazarın Diğer Yazıları