Ece Neriman MAVİ

LYS YE ÇOK AZ ZAMAN KALDI!!

Ece Neriman MAVİ

  • 697

Sınavlara hazırlık, özellikle TEOG ve YGS – LYS’ye hazırlık süreci programlanarak yürütülmesi gereken bir süreçtir. Sınavlara hazırlanmak için sadece bilgi sahibi olmak yeterli değildir.
Ne kadar çalışırsanız çalışın eğer öğrencide stres, korku ve endişe duyguları var ise olan bilgisine sınav esnasında ulaşamayabilir.
Peki bunun için ne yapmalıyız?
Benim önerim bir koçtan yardım almanızdır..(KOÇLUK MESLEĞİ ÜLKEMİZDE YENİ YENİ TANINAN  ÖNEMLİ MESLEKLERDENDİR. 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak meslek olarak ülkemizde de kabul edilmiştir.BKNZ: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130629-8.htm)
Şayet bu mümkün değilse çocuklarımızdaki bu stres, korku ve endişe duygularının temeline inip nerde nasıl başlamış onu bulmak gerekir. (Bir anne olarak) Asla çocuklarımızın eksik yanlarını görmek istemeyiz fakat bununla yüzleşmessek çocuklarımızın başarısını etkilemiş oluruz.. Bu nedenle size bir koça gitmenizi tavsiye ediyorum.. KOÇ herzaman objektif davranır ve öğrencinin tam olarak ne demek istediğini farkeder.Eksikliğin huzursuzluğun nerden kaynaklandığını bulur ve öğrenciye sorgulatmaya başlar.BİZ anneler ve babalar bunu farkedemeyiz..
Ygs, Lys ve diğer sınavlara hazırlanan veya başarı oranlarını yükseltmeyi düşünen öğrencilerin uzun bir süre isteyen çalışmalarda karşılaştığı en büyük sorun iç disiplin, motivasyon ve özgüven eksikliğidir. Bir öğrencinin başarısı %50 teorik bilgiye, %50 ise motivasyon, iç disiplin ve özgüven yüksekliğine bağlıdır. Bu sınavların birincilerini izlediğimizde en az 3 yıl önceden eksikleri tamamlaya tamamlaya bu ana geldiklerini istikrarlı ve kararlı olduklarını gözlemleriz.
ASLINDA BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR.. NE İSTEDİĞİNİ BİLMEK BU YOLDA NELER YAPACAĞINI BİLMEK DİĞERLERİNDEN BİR ADIM ÖNE ÇEKER ÖĞRENCİYİ..
EEE ŞİMDİ NE OLACAK BU KADAR SUREDEDE NE YAPACAĞIZ? DİYENLERE ŞUNLARI TAVSİYE EDEBİLİRİM:
  • Sınav sırasında heyecanı yenmek için 6 şar sn lik diyafram nefesi uygulayabilirsiniz..(Birdahaki yazımızın konusu diyafram nefesi)
  • Sınav öncesinde ise normal hayat düzeninden farklı asla birsey yapmayın..aksam 10 da yatıyorsanız 10 da yatın.
  • Bir hafta önceden sınav saatine kendinizi alıştırabilirsiniz.(okula gitmeyenler için)
  • "Sınavda hiç bişey yapayacağım, çok heyecanlanacağım,bildiklerim uçup gidecek,yine istediğim sonucu alamayacağım" gibi cümleleri asla kurmuyoruz..Pozitif cümleler kuracağız..
  • "Herzamanki gibi sakince sınava başlayacağım, sınavdan çok iyi sonuçlar alacağım, bütün cevaplar aklıma hemen gelecek" gibi pozitif cümleler kuruyoruz.
  • Sınavda zaman kullanımını etkileyen davranışlardan biride sorularla inatlaşmaktır."Bu soruyu mutlaka çözmem gerek! Şimdi çözemezsem bir daha çözemem.Bu kaçıncı boş bıraktığım soru?"gibi düşünceler sizin motivasyonunuzu etkileyecektir mutlaka..Biraz önce de bahsettiğim gibi hep pozitif cümleler kuruyoruz..
  • Soruların hep zor olacağı kanaatinden dolayı çok basit sorular bazen kaçmaktadır. Bazı sorular sizin için çok kolay gelecektir. Cevap böyle kolay olamaz diye düşünmek yersiz bir düşünce olacaktır. Şunu bilmelisiniz ki kolay sorular sormak da sınav tekniğinin bir parçasıdır.Kolay, orta zorlukta, zor ve daha zor sorular sorulur sınavlarda herzaman...
  • Sorulara önyargılı yaklaşmakta yapılmaması gerekenler arasındadır.
  • Zamanı etkin kullanmanın en iyi yolu turlama yöntemiyle soru çözme yöntemini kullanmaktır. Bu teknikte önce kolay gelen sorular çözülür sonra tekrar tur atılır.Turlama yöntemi bütün soruları incelemenize yardımcı olacaktır. Seçenekleri eleyerek sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur.
  • Soru kökündeki olumsuz (değildir, olamaz, değinilmemiştir, söylenmemiştir...v.b) ifadeler çoğu zaman sorunun yanlış anlaşılmasına dolayısıylada yanlış cevaba neden olur.Tavsiyem sorunun sonundaki bu kısımları okumadan işaretleyin ve sonra baskılı bir şekilde okuyun.
  • Paragraf tipli sorularda önce sorunun okunması gerekmektedir. Böylece paragrafın ikinci defa okunmasının önüne geçilmiş olacaktır.Paragrafın uzunluğu sizi asla korkutmasın ..Korkuyla değil "kolay bir soru bunu hemen yaparım" diye yaklaşırsanız zorluğu yarıya indirirsiniz..
  • YGS,LYS v.b sınavlarda bütün soruların cevaplama mecburiyeti olan sınavlar değildir. Cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları cevaplandırmak fayda değil, zarar verir. Boş bırakmak daha mantıklı olacaktır.Unutmayın ki her soru, her net önemlidir.
  • Soruları okurken sesli okuma alışkanlığı, dudak kıpırdatarak okumaya çalışmak, okunan her ifadenin altını çizmek v.b davranışlar okuma hızınızı yavaşlatacaktır. (Bir koçtan bu konuda destek alabilirsiniz.Size hızlı okuma hakkında bilgi verebilir.)
  • Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. SİZİN DEĞİL SORUNUN MANTIĞI SORULUYOR ZATEN..
SON OLARAK SÖZÜM AİLEYEDİR..

UNUTMAYIN Kİ HİÇ BİR ŞEY EVLATLARIMIZDAN KIYMETLİ DEĞİLDİR.. HERKES NASİBİYLE YAŞAR ..İLLA OLACAK DİYE BİR KAİDEDE YOKTUR..

ÇOCUKLARIMIZIN DİLİNDEN ANLAMAZSSAK YANLIŞ YOLLARA YÖNELEBİLİRLER..YARADANIN BİZE EMANETİ OLAN ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK KOLLAMAK SEVGİ BOLLUĞU İÇİNDE YAŞATMAK BİZİM GÖREVİMİZ..

BASKICI OLMAK YERİNE HALDEN ANLAYIN..KURALCI OLMAK YERİNE ÇOCUĞUNUZ GERÇEKTE NE İSTİYOR ONU GÖRMEYE ÇALIŞIN..

ÇOĞUNUZ ONLARIN YERİNE KARARI VERDİNİZ BİLE.. ÖĞRETMEN OLSUN DOKTOR OLSUN AVUKAT OLSUN ...

HİÇ SORDUNUZMU ÇOCUĞUNUZ GERÇEKTE NE İSTİYOR?  ONUN İÇİN SEÇTİĞİNİZ MESLEK KARAKTERİNE UYGUN MU?

KİŞİ İSTEDİĞİ İŞİ YAPARSA  BAŞARI KAÇINILMAZDIR..

BIRAKIN ÇOCUKLARINIZIN ADINA KARAR VERMEYİ ARTIK..KENDİ MESLEKLERİNİ KENDİLERİ SEÇSİNLER..ONLARIN İLGİ ALANLARINA GÖRE ONLARA BU KONUDA DESTEK OLUN..

ATLANTİS KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ

KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI
ECE NERİMAN MAVİ

 

Yorumlar 8
ECE NERİMAN MAVİ 26 Nisan 2016 23:57

YORUMUNUZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER KAMİLE HANIM..SÖYLEDİKLERİNİZİ ONAYLIYORUM..MAALESEF ÜLKEMİZDE KAÇ YAŞINA GELİRSEK GELELİM BÜYÜKLERİMİZ BİZİM DAHA İYİ OLMAMIZ İÇİN BİZİM ADIMIZA KARAR VERİYOR...HİÇ FARKETMİYORLAR Kİ KÖTÜ DE OLSA KARARI KENDİMİZ VERDİĞİMİZDE BİZİM İÇİN EN İYİ OLAN O.... :)

KAMİLE MUTLULUK 25 Nisan 2016 12:37

Bu güzel bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim. Çok güzel anlatmışsınız ve çok güzel yazmışsınız. Sizi tebrik ediyorum. Çocuklarımızı dinlemeli onları mutlu etmeli ve yardımcı olmalıyız . Nasıl ki biz kendi karnımızı doyurmadan evladımızın karnı doysun diyorsak meslek seçimlerinde hayatlarında neyi istiyorlarsa ilk önce onlara bunu istiyor musun ya da ne yapmak istersin diye onlara da öncelik vermeliyiz.iyi çalışmalar diliyorum .

ECE NERİMAN MAVİ 19 Nisan 2016 11:04

daha nice başarılar kaçınılmaz inş ÜMİT BEY.. HER ZAMAN DESTEK TAM DESTEK..

ÜMİT EKE 19 Nisan 2016 06:46

KIZIMLA YAPMIŞ OLDUĞUNUZ GÖRÜŞMELER VE YÖNLENDİRMELER NETİCESİNDE TAMAMEN İÇİNE KAPANIK, HİÇBİRŞEYDEN MUTLU OLMAYAN KIZIM TEKRAR HAYATA DÖNDÜ DİYEBİLİRİM.OKULDA GİRMİŞ OLDUĞU SINAVLARDADA BAŞARILAR GELMEYE BAŞLAMIŞTIR.İLGİNİZDEN VE YARDIMLARINIZDAN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

ECE NERİMAN MAVİ 19 Nisan 2016 00:44

MAALESEF YAZDIĞINIZ HERŞEY DOĞRU NURSEL DOĞAN.. BİZİM GİBİ ÇOCUKLARIMIZINDA AYNI KADERİ PAYLAŞMAMASI İÇİN SAVAŞIMIZ.. SİZİN GİBİ BİLİNÇLİ AİLELER SAYESİNDE SESİMİZİ DAHA DA ÇOK DUYURACAĞIZ İNŞ. DAHA ÇOK KİŞİYE ULAŞACAĞIZ..TEŞEKKÜRLER FARKINDALIK DOLU GÜZEL YORUMUNUZ İÇİN

Nursel Doğan 19 Nisan 2016 00:31

Ne güzel yazmışsınız, en iyi kaynakları alıyorum, özel ders aldırıyorum yine de olmuyor, zamanında bu imkanların yarısı bize verilseydi çok farklı olurdu, Ahmet beyin kızı doktor, Ayşe hanımın kızı avukat olmuş gibi söylemlerle çok karşılaşmış yada çok söylemişizdir, ancak çocuklarımıza hiç sorduk mu hangi mesleği yapmak istediğini, şuan bizlerde olduğu gibi hangimiz yaptığımız işten memnunuz, işimizi yaşam tarzı olarak benimsemek yerine, yaşam tarzımıza uygun meslek seçebilseydik....

ECE NERİMAN MAVİ 19 Nisan 2016 00:18

TEŞEKKÜRLER GÜLŞEN HANIM..

Gülşen Kazgın 18 Nisan 2016 23:12

Kıymetli bilgiler için teşekkür ederiz.Bir çok aile günümüz koşullarında çocuklarına yarış atı muamelesi yapmakta. Çocuğun becerileri ve istekleri ,yaşamını mutlu geçirmesi için oldukça önem arz etmekte .Özellikle stres arttırıcı söylemlerden uzak durmak önemli. Bilgilendirici ve duyarlı yazınız için tebrikler, teşekkürler.

Yazarın Diğer Yazıları