Ece Neriman MAVİ

YAZ TATİLİNDE NELER YAPILMALI? ÇOÇUĞUNUZLA İLETİŞİMİNİZ NASIL OLMALI?

Ece Neriman MAVİ

  • 475

 

Okullar artık tatil ..Çocuklarımızın bazılarının karnesi mükemmel bazılarının ki iyi derece de bazılarının ki ise gerçekten çok vasat halde geldi önümüze.Karne, eğitim-öğretimin sonunda öğrenci çalışmalarının bir değerlendirmesidir. Unutmamalıdır ki o rakamlar size çocuğun gerçek becerilerini, gayretlerini, yeterliliklerini yansıtmamaktadır. Karne öğrencinin ders yılı boyunca gösterdiği başarının ölçütü olarak değer görür..

Koca bir eğitim-öğretim yılını nasıl geçirdi çocuğunuz? Eğer  kötüyse;

Bu durumuna sebep olan engeller neydi?

Yeteri kadar ilgili miydiniz?

Ona ne kadar destek oldunuz ve zaman ayırdınız?

Arkadaşlarıyla ve sizlerle yaşadığı sorunların üstesinden gelmeye çalışırken onun karşısında mıydınız yanında mıydınız?

Bu açıdan bakıldığında aslında sadece çocuk değil şuanki durumdan sorumlu olan..

Çocukların hangi nedenle olursa olsun kötü karne getirmesinin bir kişilik veya zeka göstergesi değildir. Ailenin yüksek başarı beklentisi ve ”tembel”, “sorumsuz” gibi olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesi onun kendine duyduğu güveni zayıflatır. Bu nedenle aile öğrenciyi suçlamaktan kaçınmalı, okul başarısızlığı olarak tanımlanacak sorunu çözebilmek için çaba göstermelidir.

NELER YAPILABİLİR?

  • Bu durumdan dolayı onu suçlamak, azarlamak yerine onu yeni döneme daha enerjik hazırlamak için yaz tatili boyunca neler yapılabileceği, çocuğun görüşü de alınarak planlanmalıdır.

  • Eksik olan derslerde ve konularda çocuk yaz tatili boyunca (fazla sıkılmadan) telafi etmeye çalışmalıdır. UNUTULMAMALIDIR Kİ; eksik konular tamamlanmadığında o konuyla bağlantılı tüm konularda başarısızlık artacaktır ve bu çocuğa mutlaka anlatılmalıdır.

  • Verimli bir yaz tatili için çocuğu sürekli ders çalışmaya zorlamak doğru değildir. Kendisinden bir süre belirlemesini isteyin . Örneğin 1 saatlik bir çalışma onun  için yeterli olabilir. Önemli olan o 1 saatte yapması gerekeni en iyi şekilde yapmasıdır. Aynı konu için 3 saat ayırıp verimsiz bir çalışma onu bıktıracaktır.

  • Onunda rahatlamaya ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın.

  • Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği gibi başarıyı etkileyen konularda okuldaki öğretmenlerin çocuğunuzla ilgili kuşku ve önerilerine önem verin. Gerekli durumlarda uzmanlardan yardım alın.

  • Yaz döneminde çocuğun genel bir sağlık kontrolünden geçmesi sağlanmalıdır. Çünkü çocuğun işitme-görme gibi fizyolojik bir rahatsızlığı bulunabilir.

YAZ TATİLİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Bir aile olarak toplanmak ve birlikte yaz döneminde hem eğlenceli hem de öğretici olacak neler yapılabilir planlamak gerekir.

  • Çocuğun tüm ders yılı boyunca okul ve hatta belki dershane sorumluluğu nedeniyle yapmak isteyip de ertelediği etkinlikleri yapabilmesi için yaz ayları uygun bir fırsattır. Sizin değil onun istediği etkinlikleri yapmasına izin verin..

  • Tatil de çocuğunuzu kişisel gelişimine uygun olarak yönlendirebilirsiniz. HOBİLERİNE ÖNEM VERİN.

  • Yaz okullarına gönderebilirsiniz.

  • Birlikte geçireceğiniz sevgi ve ilgi dolu anlar onun için muhteşem olacaktır.

  • Akraba ziyaretleri,sevdiği arkadaşları ile buluşmak, bulunduğunuz yerin tarihi değerlerini incelemek, sergi gezmek,sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmak onun çok daha fazla keyif almasını sağlayabilir.

  • Tercih edecekleri spor dalları ve etkinlikler onların zamanlarını daha kaliteli geçirmesi açısından çocuğa çok fayda sağlayacaktır.

  • Sevilen ve zararsız televizyon programları izlenebilir bilgisayar ve tablet kullanılabilir zaman ayarlaması şartıyla. (İlkokul çağındaki bir öğrenci 2 saatten fazla zaman ayırmamalıdır.)

Yaz tatilinde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar birlikte KALİTELİ zaman geçirilmeli, tatil birbirlerini daha iyi tanımak, anlamak ve birbirlerinin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirilmelidir.
Çocuğun dönem boyunca sergilediği performans diğer çocuklarla ASLA karşılaştırılıp kıyaslanmamalıdır.(bu çocuğun iç dünyasında size karşı inanılmaz bir öfke duymasına sebep olur.) Yetenek, ilgi ve beceri olarak bakıldığında her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu UNUTMAYIN LÜTFEN..

Çocuğu önümüzdeki seneye motive etmek için kaygı ve tehdit yolu kullanılmamalıdır. "Sen bu gidişle önümüzdeki sene sınıfta kalırsın; bu kadar çalışmayla başarılı olamazsın" türündeki ifadeler kaygıyı arttırır, çocuğun özgüvenini azaltır. Onun bilinçaltına hiç birşeyi başaramayacağı mesajını verirsiniz ki bu da onun ilerleyen yaşantısında çok önemli bir durumdur.

Çocuk, her şeye rağmen, koşulsuz sevildiğini ve ona güvenildiğini hissetmelidir. Bu çocuğunuza verebileceğiniz en değerli ve önemli hediyedir.

Kişisel Gelişim Uzmanı

Ece Neriman Mavi

Yazarın Diğer Yazıları