İbrahim KARATAŞ

Başarının Anahtarı Motivasyon

İbrahim KARATAŞ

  • 645

Motivasyon, Latince hareketlendirme, hareket ettirme ifadesi olan movere kelimesinden gelmektedir. Bir durumda hareket yoksa aslında motivasyon olmuyor. Gerçek manada motivasyon, belli bir hedef veya plan doğrultusunda eyleme geçmektir. İçeriğinde istek, eylem ve birazda delilik olmalıdır ki insana başarı getirsin. Bunların olduğu bir motivasyon biçimi insanın hedefleri ve hayallerine ulaşmasına yol açar. İçeriğinde bu olgular olmayan motivasyon, halk dilinde kullanılan “gaz verme” deyimindeki gazdan ibaret olur. Anlık bir kıpırdanma yaşar insan fakat eyleme geçemeden bu durum ortadan kalkar.

Motivasyon güdülerle de ilişkilidir. İnsanın sahip olduğu iki çeşit güdü vardır. Bunlar fizyolojik ve sosyal güdülerdir. Fizyolojik olanlar doğuştan gelen güdülerdir. Açlık ve susuzluk gibi. Sosyal olanlar insanı gerçek anlamda var eden güdülerdir. Bunlar sonradan kazanılan güdülerdir ve motivasyonla ilişkisi olan bu güdü çeşididir. Saygı görme, başarı, hoşgörü ve güven bunların örneklerindendir. Bu güdünün yol açtığı istek ve ihtiyaç durumu motivasyonu tetikleyen büyük unsur olarak karşımıza çıkar.

Motivasyonun güzel örneklerinden biri geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Naim Süleymanoğlu’dur. Kendisi başarıya o kadar istekli ki bunu bedeninin bir ihtiyacı olarak görüyor. Dünyada hala kimsenin ulaşamadığı başarılara ulaşmış, kendi kilosunun 3 katından fazlasını kaldırarak rekorların sahibi olmuştur. Bu örnekte ihtiyaç, istek ve sonunda harekete geçme durumlarını görebiliyoruz.

Motivasyon örneklerini çoğaltalım ki daha algılanabilir ve zihinde kalıcı olsun. Yoksa anlık kıpırdanmaları motivasyon zanneder oluyoruz. Güzel örneklerimizden bir tanesi de Beytullah Eroğlu isimli kardeşimizdir. Kendisinin iki kolu yoktur. Fakat bu duruma isyan etmeden ve kendisini hayattan dışlamadan yüzme sporunu öğrenmiş ve bu alanda başarılara kavuşmuştur. Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonalarında 2011 Avrupa 1.’si, 2013 Dünya 4.’sü, 2014 Avrupa 2.’si ve 2015 Dünya 3.’sü olmuştur. Spor bakanının, “İki kolun yok, bu işi nasıl başarıyorsun?” sorusuna “Ben suda kelebeğe dönüşüyorum” cevabını vermiştir. Burada motivasyonun bütün unsurları ile beraber nasıl var olduğunu iyi görebiliyoruz. Yeter ki bizler inanalım ve inandığımız doğrultuda kendimizi harekete geçirelim.

Bir diğer motivasyon örneğimiz tarihten olacak. Kahramanımız Emevi komutanı Tarık bin Ziyad. 7000 kişilik ordusuyla beraber İspanya’nın İberya yarım adasına çıkmış ve burada Vizigot Krallığı’nın yaklaşık 100.000 kişilik ordusunu yenmiştir. Adaya çıktıklarında gemilerin yakılmasını emretmekle ordusuna savaşmaktan başka bir çare bırakmamış, onları sözleriyle öylesine motive etmiştir ki ordunun bu çaresizliğini inanca dönüştürmüştür. Endülüs bölgesinin Müslümanların eline geçmesine vesile olmuştur. Gemileri yakmak deyiminin günümüzde lügatımıza girmesine vesile olmuştur. Kendisi inanan ve harekete geçen bir insanın veya topluluğun neleri elde edebileceğini göstermiştir.

Güzel örneklerden biri de Brian Acton’dır. Kendisi projelerine inanmış bir mühendis olarak Facebook’a müracaat etmiş fakat iş talebi reddedilmiştir.  Sonra Twitter’a başvurmuş fakat ondan da olumsuz dönüş olunca pes etmeden Yahoo’dan iş arkadaşı Jan Koum ile birlikte “WhatsApp” uygulamasını geliştirmiştir. Ve sonra kendisini işe almayan Facebook’a 19 milyar dolar gibi yüksek bir bedelle satmıştır. İnanmanın ve engellere karşı pes etmeme durumunun oluşturduğu güzel bir örnek de budur.

Çok istediğimiz bir şeyin olmaması bizi bu noktada geri plana itmemelidir. Çünkü her bitiş görülen durum başka bir durumun başlangıcı olabilir. Önemli olan ihtiyaç hissettiğin duruma karşı aç olmak ve bu konuda biraz da deli olmak. Yani vazgeçmemek. Bizler harekete geçelim sonuç olumsuz bile olsa bu olumsuzluklar tecrübe hanemizde yer tutacak ve bir sonra ki adımlar için kesinlikle olumlu bir durum ortaya çıkacaktır. En büyük başarılar büyük hayaller kurup ve bu hayallerinin peşinden yılmadan giden yüksek motivasyonlu insanlardan gelmiştir. Unutmayalım.

Destekleriyle beni yalnız bırakmayan ve her daim motivasyonumun yüksek olmasını sağlayan Gönlümün Sultanlarına teşekkür ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları