Sami TAŞCI

NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN ZARARLARINI BİLİYORMUYUZ ?

Sami TAŞCI

  • 328

Şeker pancarından yapılan şekerin yerine konmak istenen NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN ZARARLARINI biliyormuyuz. ?

Pancar ekiminden sadece şeker elde etme değil, küspesinden hayvancılık, melasından Medikalde yararlanılmaktadır.

Pancar aynı zamanda OKSİJEN üreten bir tarım ürünüdür. Pnacarı kotaya bağlayıp kısıtlamak sonra ekim alanını daraltmak, sonrada yerine NBŞ koymak İNSANIN KENDİ KENDİNİ İNTİHARA sürüklemesidir.

NBŞ’NİN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI

Ülkemizde bilinen adıyla Nişasta Bazlı Şekere (NBŞ) mısır şurubu veya yüksek fruktozlu mısır şurubu da denilmektedir. Çay şekeri ya da “beyaz şeker” olarak bilinen sakaroza alternatif üretilen endüstride ve gıda üretiminde kullanılan sıvı tatlandırıcıdır. Sıvı olması nedeniyle kimi gıdalarda kristalleşme ve şekerlenme görüntüsüne yol açmadığı için başta yapay bal üretimi ve pek çok gıdada tercih edilmektedir.

Bu nedenle de en çok gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat ve jöle gibi pek çok işlenmiş gıdada kullanılmasının yanı sıra baklava, künefe, unlu mamuller, ketçap, mayonez, hazır çorba ve bebek mamalarında da NBŞ kullanılmaktadır.

NBŞ üretiminin toplam şeker üretimindeki payı AB ülkelerinde ortalama yüzde 2 olarak belirlenmiştir. AB pancar şekeri üretiminde birinci ve ikinci sırayı paylaşan Fransa’da yüzde 0.42, Almanya’da ise yüzde 0.89’dur.

Bu arada toplam şeker üretiminde yüzde 1 bile NBŞ üretimine izin vermeyen ve dünya çikolata üretiminde söz sahibi olan Almanya 2010 yılında şekerli ve çikolatalı ürün ihracatında yaklaşık 5 milyar dolarla birinci, Belçika ise 3 milyar dolarla ikinci sıradadır.

Türkiye’de 2001 yılında çıkarılan şeker yasası ile ülke şeker üretiminin yüzde 10 NBŞ kotası olarak belirlenmişse de bakanlar kuruluna kotayı yüzde 50 artırma yetkisi verilmiş ve bu nedenle de ülkemizde NBŞ kotası her yıl artmıştır.

Yorumlar 4
Cemil Uzun 04 Mart 2018 18:38

TÜRKİYEDE SEKER SEKTÖRÜ VE KOTALAR İktisadi devlet teşekkülü konumundaki Türkşeker pancardan şeker üreten ve sektörde yüzde 50den fazla paya sahip olan bir kuruluş. Türkiyede pancardan üretim yapan toplam 33 şeker fabrikası bulunuyor. Bunlardan 8 tanesi özel kuruluş. Türkşekerin 25 şeker fabrikası, 4 alkol fabrikası, 2 makine fabrikası, 1 elektromekanik aygıtlar fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası ve 1 araştırma enstitüsü bulunuyor. Nişasta bazlı şeker üretiminde 5 şirket öne çıkıyor: Cargil (Bursa), Amylum Nişasta (Adana), PNS Pendik Nişasta (İstanbul), Tat Nişasta (Adana), Sunar Mısır Entegre ( Türkiyede 2016/2017 dönemine ait pancar şekeri üretim kotası 2 milyon 362 bin ton iken izoglikoz (NBŞ) kotası ise 265 bin ton.

Sema Özgüven 04 Mart 2018 18:22

AKP’li yıllarda pancar ekicisinin 490 binden 105 bine düştüğüne dikkat çeken Sarıbal, pancar ekim alanlarının da 500 bin hektardan 320 bin hektara gerilediğini vurguladı. Aynı zamanda, AKP’li yıllarda en çok mağdur edilen çiftçilerin başında pancar ekicilerinin geldiğini şu verilerle aktardı: “Söz konusu dönemde şeker pancarının TŞFAŞ tarafından belirlenen alım fiyatı 3 kat; buna karşılık mazot fiyatındaki artış 4 kat, gübre fiyatlarındaki artış ise 5 kat olmuştur”.

Nejla Gülersoy 03 Mart 2018 13:31

Cargill, Ocak 2018’de hazırladığı raporda, kamuya ait şeker fabrikalarının son 5 yılda 878 milyon TL zarar ettiğini söylüyor. Oysa şeker fabrikaları, ülke ekonomisine yılda 17,4 milyar TL değerinde katkı yapıyor. AKP'yi bu defa Cargill kandırıyor! #SekerFabrikalarıSatılmasın

Mehmet Tirit 03 Mart 2018 12:52

Bir müddet sonra Türkiye obezite çocukları, kanserli insanlar ve zararlı alışkanlıkları çogalmış bir nesil ile anılacak hale gelecektir.SEK ve Et-Balık kaparılarak HAYVANCILIK öldürüldü.Şeker Pancarı ekimide daraltılıp,şeker fabrikaları kapatılarak Tarım öldürülüyor. UCUZ ÜÇRETLİ İŞCİ PAZARI HALİNE GETİRİLİYORUZ. FABRİKALARIN YERLERİNDE YAKINDA tüketim merkezi AVM ler dikilecektir.Ülke ekonomik bagımsızlıgını hepten kaybeder hale geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları