Yelis Ak Partili Uluay, sözlerine açıklık getirmeli'

Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yelis, basın açıklamasında bulunarak Ak Parti Kastamonu İl Başkanı Halil Uluay'ın İl Özel İdaresi ile ilgili sözlerine açıklık getirmesi gerekir dedi. 

  • 727
Yelis Ak Partili Uluay, sözlerine açıklık getirmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bozkurt ilçesi Günvakti köyünün uzun yıllar muhtarlığını yapan Hüseyin Görkan'ın (Salim Hoca) cenazesine katılmak üzere Kastamonu'ya gelen BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yelis; merhuma Allahtan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diledi.

Yelis, yapmış olduğu basın açıklamasında;
UYUM YASALARI SÜRESİ GELDİ, GÜNDEME İSE HALE GİREMEDİ!

Cumhurbaşkanlığı hükümet etme sistemi ile ilgili, uyum yasalarının çıkarılacağı ve kapsamlı bir sistem değişikliği içinde olduğumuz günlerdeyiz. Ekim ayında mecliste uyum yasaları görüşülmeye başlanacak ve çok kısa bir sürede ise yasallaşacak. 16 Nisanda kabul edilmiş olan yeni anayasa ve özellikle Cumhurbaşkanlığı hükümet etme sisteminin vücut bulması uyum yasaları ile olacaktır. Uyum yasaları ile, “iktidar-muhalefet” ilişkisinin ileri demokrasilerdekine benzer bir şekil alması, daha çoğulcu siyaset üretilmesine neden olacaktır. Eylül ayına girdiğimiz bu günlerde ne iktidar, ne de muhalefet partileri uyum yasaları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmektedir. Bu kadar hayati bir konuda medyanın, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının tanıtım ve tartışma çabası içerisinde olmaması, demokrasimiz ve siyasetimizin geleceği açısından endişe vericidir.

SEÇİM SİSTEMİ VE SİYASİ PARTİLER YASASI DEMOKRATİK HALE GETİRİLMELİDİR.

Öncelikle; Siyasi partiler yasasında yapılacak değişiklikle, lider sultalarının önüne geçilmeli ve parti içi demokrasi güçlendirilmelidir. İkinci olarak, seçim sistemi değiştirilerek, adil bir seçim kanunu yapılmalıdır. Milli iradenin tamamının meclise yansıması sağlanmalı, seçim barajı kaldırılmalıdır. Seçim bölgelerinde daraltma yapılmalı, milletvekilleri; lidere mahkum halden çıkarılıp, gücünü seçmenden alır hale getirilmelidir. Aday tespitlerinde, merkez yoklaması kaldırılarak ön seçim yapma şartı getirilmelidir.

YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE TOPLUMSAL VE SİYASİ UZLAŞMA ŞANSI VAR.

En az, yüzde 50 artı 1 ile hükümet etmenin gerçekleşecek olması, siyaseti diyalog kurmaya, hoşgörülü olmaya, taviz vermeye zorlayacak; seçim öncesi koalisyonlar oluşacaktır. Her başkan adayı diğer platformdan oy alabilmek için söylem ve kadrolarını ona göre oluşturmak zorunda kalacaktır. Daha önce bir araya gelemeyen kesimler yüzde 50 + 1’i bulabilmek için, bir araya gelme, güç birliği yapma mecburiyetinde kalacaktır.

“TARAFSIZLIK” İLE İLGİLİ ÇIKARILACAK MADDELER ÖNEMLİDİR.

Hukuk sistemine getirilen “tarafsızlık” ilkesinin, uyum yasalarında, uygulama maddeleri açık ve net yazılarak “bağımsızlık” ilkesi ile birlikte; Hukuk sisteminin “bağımsız” ve “tarafsız” hale gelmesi sağlanmalıdır. Kurumsal açıdan yargının, yürütmeden bağımsızlığı sağlanmalıdır. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı demokratik hukuk devletinin temel taşıdır.

SAYIN HALİL ULUAY'IN AÇIKLAMASI.

Ak Parti Kastamonu il başkanı Sayın Halil Uluay’ın; “İl Özel İdaresi siyaset ile koordinesiz çalışıyor” şeklinde ki beyanatını yazılı medyadan okudum. İl Özel İdaresinin karar organı, İl Genel Meclisidir ve tamamen kendisi siyasi bir organdır.

İlgili 5302 sayılı kanunda; “Madde 9: İl Genel Meclisi, İl özel idaresinin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre ildeki seçmenler tarafından SEÇİLMİŞ üyelerden oluşur” demektedir. 

İl Genel Meclisinin çalışmalarına ilişkin usul ve esasları, İçişleri Bakanlığı’nın yönetmelikle düzenleneceği, ilgili kanunda belirtilmiştir. Kanun da açıkça ifade edildiği gibi İl Özel İdaresi; Kastamonu halkının seçtiği, İl Genel Meclisi üyelerinin kararları ile ve tabi olduğu kanun ve yönetmeliklerle yönetilir. Siyasal partiler veya Milletvekilleri, ita amiri olarak yasalarda geçmemektedir. Sayın Uluay, “İl Özel İdaresi siyaset ile koordinesiz çalışıyor” sözüyle ne kastettiğine açıklık getirmelidir diye düşünüyorum.

Ayrıca Sayın Uluay, İlçelerde ve özellikle kırsalda yapılan çalışmaların İlçe Başkanlarıyla ve İl Genel Meclisi üyeleri ile paylaşılmadığından şikayet edip; "Biz bazen nezaketen, bazen de işlerine müdahil olmayalım düşüncesiyle çok fazla bürokrasinin tepesinde duralım istemiyoruz” diye ifade etmiş. Sayın Uluay’ın bu sözlerine de açıklık getirmesi gerektiğine inanıyorum. Kastı sadece bilgilenmek ise sorun yok. Bizde siyaset kurumunun kendi alanına sahip çıkmasına, iktidar ve muhalefet partilerinin tamamının bilgilendirilmesinin doğru olduğuna inanıyoruz. Büyük Birlik Partisi olarak en son yapılan seçimlerde dördüncü olmuş partiyiz. Bizlerinde, diğer siyasi Partilerin de İlgili kanunlar çerçevesinde bilgi alma haklarını kullanarak politikalarını belirlemek ve seçmenle konuları paylaşmak hakları olduğu kanaatindeyiz. İGM'nin gündeminde olan, yol yönetmeliğinin son derece gerekli olduğuna inanıyorum. Kanımca, köy yollarına belirli tonajın üstündeki araçların girişine de izin verilmemeli. Bu ağır tonajlı araçlar köy yollarımızda büyük tahribatlar yapmaktadır.”