Yeni Anayasada En Büyük Yenilik Şüphesiz Sistem Değişikliği

Karabük Üniversitesinde master yapmakta olan hemsehrimiz Şükrü Bitkin, hükümet sistemlerini değerlendirmek amacıyla hafta sonu Ankara da düzenlenen 2. Sosyal Bilimler Kongresine katıldı.

  • 647
Yeni Anayasada En Büyük Yenilik Şüphesiz Sistem Değişikliği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

43 farklı üniversiteden katılım ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Sosyal Bilimler kongresinde öğrenciler ile buluşan Şükrü Bitkin hükümet sistemlerini ve gündemi değerlendirdi.

Hükümet sistemlerinin vatandaşlarımız tarafından tam anlamıyla bilinmediğini belirten Bitkin, bu bilgisizlikten kaynaklanarak sistem karşıtlığı yaparak siyaset yapmak siyasi etiğe sığmaz. Osmanlı dan günümüze sistemleri değerlendiren Bitkin, ülkemizde ki anayasa değişikliği ile hükümet sistemlerinde değişiklik yapılmıştır. Suan günümüze gelindiğinde parlamenter sistemde yapılan değişiklikler aslında bizim ülkemizde parlamenter sistemin işlemediğini göstermektedir. Işte bizler bu islevsizlik karşısında sistemde yenilik yaparak aksakliklari düzeltmeliyiz. Herkes biliyor ki koalisyon dönemleri parlamenter sistemin olumsuzlukların da ve ekonomik istikrarsizliklar da ki sorunların en temelidir. Bunlar sadece başlıcalarıdır. Bu sebeple sistemde yapılacak bir değişiklik problemleri çözmede yeterli olacaktır.  Kuvvetlerin sert bir şekilde birbirinden ayrıldığı sistem olan başkanlık sisteminde başkanın bütçesini bile kendisi oluşturamaması sistemin diktatörlüğe yol açacağını düşünenlerin yanlış düşündüklerini gösteren güzel bir örnektir ve yeni anayasanın en büyük ihtiyacı hükümet sistemleri dir diyerek kongreyi düzenleme ekibine teşekkür etti.