Yeni Yıl Akşamı Beslenmeye Dikkat

Diyetisyen İrem Demirilyas:'Yılbaşında beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor' dedi

  • 898
Yeni Yıl Akşamı Beslenmeye Dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Diyetisyeni İrem Demirilyas, yılbaşı gecesi vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi tavsiyesinde bulundu. 

Demirilyas, yılbaşı gecesi beslenmesine dikkat etmeyenlerin sabahleyin uyandıklarında midede rahatsızlık yaşayabileceklerini hatırlatarak, “Yeni yılın karşılandığı gecenin vazgeçilmezi olan özel hazırlanan sofralar, sabah ise eziyet, midede rahatsızlık, hazımsızlık, ishal ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık problemleri yaşatabiliyor. Bu sıkıntıları çekmemek için doğru besin seçimiyle, yeni yıla hem sağlıklı hem de dinamik bir başlangıç yapabiliriz” dedi.

Yılbaşı gecesinde, sofraların daha da zenginleştiğine dikkat çeken Demirilyas, “Bu da alınan kalori miktarını artırır. Daha yağlı ve zararlı besinler tüketilir. Ancak yeni yıla, lezzetli ve sağlıklı bir sofrayla girmek de mümkündür. İlk olarak güne mutlaka sabah kahvaltısı ile başlayın. Nasıl olsa akşam çok yiyeceğim diye tüm gün kendinizi aç bırakmayın. Gün içerisinde sık sık ve azar azar yiyin. Öğle yemeğinde daha hafif ve düşük kalorili besinleri tercih edin. (çorba, zeytinyağlı sebze, yoğurt ve tam tahıl ekmeği gibi) Gün içerisinde yeterli sıvı alın. Mutlaka 8-10 bardak su tüketin” diye konuştu.

Yılbaşı gecesinde sofralarda besin tüketimini azaltmak için akşam yemeğine salata veya çorbayla başlanabileceğini vurgulayan Demirilyas, “Sofranızda mutlaka yeşil salata bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeleri tercih edin. Yılbaşı sofrasında kızartma veya kavurma yöntemleriyle yapılmış besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin. Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve görünen yağlarını tüketmeyin. Tatlı seçimlerinizde dikkatli olun. Şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Ayrıca Demirilyas, yeni yılın ilk günü ise şunların yapılmasını tavsiye etti: “Güne 1-2 bardak su içmekle başlayın ve hipoglisemiyi (kan şekerinin düşmesi) önlemek için mutlaka kahvaltı yapın. Öğle ve akşam yemeklerinizin hafif olmasına özen gösterin. Çorba, zeytinyağlı sebze, haşlanmış tavuk veya ızgara balık, salata, yoğurt, tam tahıl ekmeği öğünlerinizde tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerdir. Gün içerisinde 3-4 porsiyon meyve tüketin. Gece alınan fazla kalorilerin bir kısmını harcamak ve alkolün neden olduğu yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi durumlardan kurtulabilmek için açık havada 30-60 dakika tempolu yürüyüş yapın.”
Demirilyas, bu vesileyle tüm vatandaşların yeni yılını kutlayarak, huzur, sağlık ve başarı dileklerinde bulundu.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)