Yenidünya'dan, Abana Motorsan Hakkında Açıklama

Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya sözle Kastamonu'yu sevenlerin fabrikanın kapanmasına ses çıkarmamalarının düşündürücü olduğuna dikkat çekti.

  • 881
Yenidünya'dan, Abana Motorsan Hakkında Açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et


CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yenidünya: “Kastamonuluların hakları sözle değil icraatla savunulur” 

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, Abana Motorsan’ın kapıya kilit vurmasından sonra devletini ilgili mercilerinin ve siyasilerin gerekli girişimleri yapmamasını eleştirdi.

160 işçinin işsiz kalmasının hesabının verilemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya sözle Kastamonu’yu sevenlerin fabrikanın kapanmasına ses çıkarmamalarının düşündürücü olduğuna dikkat çekti.

Uzun yıllardan beri Kastamonu’da faaliyetini sürdüren Abana Motorsan Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne bağlı Elektrik Motorları Fabrikası’nda bir süredir devam eden toplu iş görüşme süreci anlaşmazlıkla sonuçlanınca çalışanlar grev kararı almıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda işveren yüzde 29 ücret artışı teklif etmiş, sendika ise en son tekliflerinin yüzde 39 olduğunu açıklamıştı.

Yaşanan gelişmeler sonrasında anlaşma sağlanamayınca Abana Motorsan yetkilileri çalışanların tüm alacaklarını ve kıdem tazminatlarını ödeyerek fabrikayı kapattı. Firma Abana Motorsan’ı Konyalı bir firmaya satarak iş yerini boşaltma kararı aldı. Fabrikanın kapanması sonrasında 160 işçi açıkta kaldı.

Yaşanan gelişmeler sonrasında fabrikada çalışan 160 işçinin işsiz kalması sonrasında açıklamalarda bulunan CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, fabrikanın kapanmasının Kastamonu ekonomisinde büyük yara açtığını dile getirdi.

“KASTAMONULULARIN HAKLARI SÖZLE DEĞİL İCRAATLA SAVUNULUR”

Kastamonu ekonomisinin sürekli küçüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Yenidünya: “Kastamonu’muz son yıllarda ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşıyor. SFC Entegre Ağaç Sanayi’nde yaşanan grev sonrasında hem fabrikada çalışan işçilerimiz, hem esnaflarımız hem de nakliye işini yürüten taşımacılarımız büyük yara almıştı. SFC’de yaşanan grevin sonrasında bir grev kararı da Abana Motorsan’da alındı. İşçilerimiz ile işverenimiz arasında ortak mutabakat sağlanamadı ve fabrikamız satılarak kapandı. Fabrikayı satın alan Konyalı firma ekipmanlarını Konya’daki fabrikaya taşıyacağını açıkladı. 160 işçimiz maalesef işinden oldu. Peki, şimdi ne olacak? 160 işçimiz geçimini nereden sağlayacak? Evine nasıl ekmek götürecek? Çocuğu harçlık isterse nasıl verecek? Kastamonu’nun ekonomik anlamda büyüdüğü her fırsatta dile getirenler acaba bu yaşanan tabloyu görmüyorlar mı? Fabrika satılarak kapanırken, 160 işçimiz işsiz kalırken Kastamonu’nun temsilcileri, vekilleri nerede? Neden vatandaşlarımızın haklarını korumuyorlar? Demek ki neymiş Kastamonu’nun, Kastamonuluların hakları sözle değil icraatla savunuluyormuş” dedi.

“HAKLARIMIZI HEP BERABER KORUYACAĞIZ”

Kastamonu’nun temsil sorunun fabrikanın taşınması sonrasında bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yenidünya: “Konuşma sırası geldiği zaman Kastamonu’yu öve öve bitiremeyenler laf iş yapmaya geldiği zaman nedense ortada görünmüyorlar. Kastamonu ekonomik anlamda küçülüyor ama siyasi iktidar kanadı olanları görmezden geliyor. Siyasi iktidarın temsilcileri bir şey yapmamakta ısrarcı davranıyor. Kastamonu’nun gerçekten temsil edilme sorunu var. İşçinin, emeklinin, öğrencinin, ev hanımının haklarını gerektiği gibi savunacak bir vekile ihtiyacı var. Bu gidişe artık bir dur dememiz gerekiyor. Kastamonu’muzun ekonomik değerlerini, istihdam olanaklarını başka illere kaptırmamamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın iş, aş ve ekmek kapılarını korumamız kollamamız gerekiyor. Abana Motorsan’da çalışan işçilerimizin başına gelenlerin başka iş yerlerinde çalışan işçilerimizin başına gelmemesi için önlemler almamız gerekiyor. Bunu hep beraber başarmalıyız. Haklarımızı hep beraber koruyacağız” diye konuştu.

Kazım BOLAT