Yılda 40 bin kişi, pasif içicilikten hayatını kaybediyor

Sigara içmek sadece kişinin kendisine değil, çevresindeki insanlara da zarar veriyor.

  • 1131
Yılda 40 bin kişi, pasif içicilikten hayatını kaybediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de yılda 17 bine yakın kişinin ölüm nedeninin pasif tütün içiciliğine bağlı hastalıklardan olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, "Sigara içen kişiler sadece kendilerini değil, hayatını paylaştığı eşi ve çocuklarının da hayatlarını riske atıyor" açıklamasında bulundu.

Tütün ürünü kullanan kişilerin etrafındaki kişilerin sağlığından da sorumlu olduklarını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, "Araştırmalara göre kocası sigara içen ancak kendisi içmeyen kadınlarda akciğer kanseri gelişme riski, eşi ve kendisi sigara içmeyen kadınlara göre 1.2-2 kat daha yüksek" dedi.

Kalp ve akciğer hastalıklarının kötüye gitme sebebi pasif içicilik

Pasif içiciliğin de aktif içiciliğin sebep olduğu tüm hastalıklara neden olduğunu belirten Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, "Var olan kalp ve akciğer hastalıklarının kötüleşmesinin, kontrolden çıkmasının da en önemli nedeni pasif içicilik. Astım ya da KOAH hastalarının düzenli tedavilerini kullanmalarına rağmen hastalığın kontrolünün sağlanamadığı durumlarda pasif içicilik mutlaka sorgulanmalı" açıklamasında bulundu.

Solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski 2 kat daha fazla

Her iki ebeveyni sigara içen çocukların solunum yolu hastalıkları riskinin sigara kullanmayan ebeveynlere sahip çocuklarla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 70 daha fazla olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, "Günde yarım paket veya daha fazla sigara içen anne-babaların çocuklarının herhangi bir solunum yolu hastalığından hastaneye yatma riski iki kat daha fazla" dedi. Dr. Sönmez ve Alahdab, sigara dumanının sinüzit, rinit, kistik fibroz ve bronşit ataklarını alevlendirdiğini de vurguladı.

Başka odada sigara içmek yeterli değil

Açık havada tütün tüketmek dışında, kapı ya da pencere açmak ve klima çalıştırmak gibi yöntemlerin pasif tütün içiciliğine engel olmadığının altını çizen Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, "Her yıl 30-40 bin pasif içici kalp hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor" dedi. Bu rakamın akciğer kanserine bağlı ölümlerin oldukça üstünde olduğuna dikkat çeken Dr. Sönmez ve Alahdab, pasif tütün içimine bağlı hastalıklara yakalanmak istenmiyorsa bulunulan hiçbir ortamda tütün tüketilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Okul çağındaki gençlerin yüzde 82'si evlerinde sigara dumanına maruz kalıyor

Türkiye'de pasif içicilik konusunda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara dikkat çeken Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, "Okul çağındaki gençlerin yüzde 82'si evlerinde, yüzde 86'sı ise ev dışında sigara dumanına maruz kalıyor. Gençlerin yüzde 60'ının anne ya da babasından en az biri sigara içiyor. Türkiye'de öğretmenlerin yüzde 50'si sigara içerken, sigara içen öğretmenlerin yüzde 81'i okulda ve yüzde 68'i öğrencilerinin önünde de sigara tüketiyor" dedi.