Yıldırım, Sarımsak İşleme Tesisi Kuracak

22. Dönem CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, Taşköprü ilçesine sarımsak işleme tesisi kuracağını açıkladı.

  • 938
Yıldırım, Sarımsak İşleme Tesisi Kuracak
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Milletvekilliği ve belediye başkan adaylığı dönemlerinde her platformda Taşköprü Sarımsağını markalaştırma çalışmalarına ağırlık vereceğini belirten Mehmet Yıldırım, kuracağı işleme tesisiyle dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağını Avrupa’ya tanıtacaklarını kaydetti.

Taşköprü’ye bağlı Alatarla köyünde kuracağı sarımsak işleme tesisiyle kadın istihdamına katkı sunmayı planladıklarını ifade eden Mehmet Yıldırım, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun hibe programları için proje hazırladıklarını ve işleme tesisi kurmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Yıldırım, dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının değerini arttırmak ve Kastamonu ekonomisine katkı sunmak amacıyla sarımsak işleme tesisi kurmaya karar verdiğini belirterek, “Geçmişten beri hayalini kurmuş olduğum Taşköprü Sarımsağı’nın Türkiye ve dünya pazarına sunmak amacıyla sarımsak işleme tesisinin ilk adımını attık. Geçmişten beri hep Taşköprü Sarımsağı’nı dünya pazarına nasıl ulaştırırız hayalini kuruyordum. Saplı sarımsak hem taşımada hem de ulaştırmada zaman zaman engel teşkil edebiliyordu ancak bu işleme tesisi ile sarımsağın pazara açılması daha da kolay hale gelecek. Aroması kaliteli tamamen doğal koşullarda üretimi gerçekleştirilen Taşköprü Sarımsağı hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan şişelenerek Türkiye’nin ve dünyanın her ülkesine Kastamonu menşei ile ulaştırılacak. Sarımsak deyip geçmeyin. Bu bir ilaç, bu bir antibiyotik. Bizim sevdamız Kastamonu ve Kastamonulu vatandaşlarımızın el emeği, göz nuru, alın teri olan sarımsağı korumaktır” dedi.

“KASTAMONU’YU DÜNYA PAZARINA SUNACAĞIZ”
Taşköprü Sarımsağı’nın zaman zaman dış pazarlara açılmasında sorun yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, “Ön başvurusunu yaptığımız ve ruhsat almayı beklediğimiz sarımsak işleme tesisinde 6 çeşit olarak üreteceğimiz ürünlerimizin dünya pazarındaki raflarda yerini şimdiden alacağını düşünüyorum. İnsanlar sarımsağı her ne kadar çok sevse de kimi zaman soymasından kimi zaman ise kokusundan dolayı evlerine almakta tereddüt yaşıyorlar. Ancak bizim tamamen hijyenik koşullarda ambalajlayacağımız ürünlerimiz sağlıklı cam kavanozlarda soyulmuş olarak piyasaya sunulacak. Taşköprü Sarımsağı saplı olarak satıldığı için dış pazarlara açılmada sorun yaşıyor. Biz bu sorunu aşmak için bu yola çıktık. Cam kavanoza salamura seklinde giren Taşköprü Sarımsağı yurt dışına açılmada sorun yaşamayacak. Yapacağımız ihracat bağlantıları ile Avrupa ülkelerine Kastamonu sarımsağını tattıracağız. İhracat noktasında alt yapı çalışmaları oluşturmaya başladık. Benim milletvekili olduğum dönemde de gayem Kastamonu Taşköprü Sarımsağını dünyaya duyurmak, Çin Sarımsağının etkilerini ortadan kaldırmaktı. Bu hayalime bir adım daha yaklaştığım için mutluyum” diye konuştu.

“KADINLARIMIZA İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ”
Kuracakları tesiste ilk etapta 25 kişiyi istihdam edeceklerini aktaran Yıldırım, şöyle konuştu: “Bir Kastamonu aşığı olarak her zaman memleketim için neler yapabilirimin peşinde oldum. Kastamonu’daki bir vatandaşımın hayır duasını alabilirsem ne mutlu bana diyorum. Sarımsak işleme tesisinde ilk etapta yüzde 80’i kadınlarımız olacak şekilde 25 kişiyi istihdam edeceğiz. Evin geçimini her ne kadar erkekler sağlar gibi görünse de kadınlarımızın katkıları yadsınamaz. Bu tesis sayesinde hem kadınlarımıza bir istihdam alanı oluştururken hem de sosyal güvence kazandırmış olacağız. Kadınlarımız bu sayede ev ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar. Ayrıca tesiste istihdam edileceklerin yanı sıra kadınlarımıza olan desteklerimiz sürecek. Evde çalışmak isteyen kadınlarımıza fason üretim yaptıracağız. Ev işlerinden arta kalan zamanlarda sarımsak soyma işlerine de destek vereceğiz. Kadınlarımız evlerinde soydukları sarımsakları tesisimize güncel piyasa koşullarında kilo hesabı getirebilecek. Bu sayede doğrudan alacağımız 25 kişilik istihdamın ardından dolaylı olarak da 50 kişiye ek gelir fırsatı sunmuş olacağız”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)