Yılmaz 'Haksız Uygulama Artık Giderilsin!'

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, yerel basının sorunlarını içeren bir dosyayı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen'e sundu

  • 559
Yılmaz 'Haksız Uygulama Artık Giderilsin!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KASTAMONU GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI ERKAN YILMAZ; “HAKSIZ UYGULAMA ARTIK GİDERİLSİN!”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Geçtiğimiz yıllara oranla resmi ilanlardaki büyük azalmaya dikkat çeken Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, orman satış ilanlarındaki haksız uygulamanın artık giderilmesi gerektiğini söyledi.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, yerel basının sorunlarını içeren bir dosyayı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen’e sundu. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen’e yerel basının sorunlarını içeren dosya sunan Cemiyet Başkanı Erkan Yılmaz, görev süreleri içerisinde birçok ilçeye ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, meslektaşlarıyla görüşmeler yaptıklarını, toplantılar ve birebir görüşmeler yolu ile sorunların yerinde tespit edildiğini söyledi.

Bu çerçevede yapılan tespitler ile yapılması gerekenler konusundaki görüşlerini bir dosya halinde Gülşen’e sunan Yılmaz, geçtiğimiz yıl ve yıllara oranla resmi ilanlarda büyük oranda düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Özellikle orman satış ilanları konusunda uzun süredir çalışma yürüttüklerini, ancak bu sorunun uzun zamandır çözülmesini beklediklerini ifade eden Yılmaz, “Orman emvali üreten Kastamonu ilimizde, satış ilanları hiçbir şekilde gazetelere verilmemekte, tahtaya asılarak geçilmektedir. Oysa ki bu uygulama; şeffaflığı ortadan kaldırmakta, satış ihalelerinde olası daha yüksek rakamların önünü kesmektedir. Orman Bakanlığı taşra teşkilatının satış ilanları Ordu'da yerel gazetelere verildiğine göre, tamamen bölge müdürlerinin insiyatifine bırakılan bu uygulamanın ortadan kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Yılmaz, yerel basının karşılaştığı sorunları şöyle sıraladı:
“Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nin resmi ilanlardan muaf olması, ihalelerde açıklık ve yarışmayı engelleyici yönde etki doğurmakta, gazetelerde de ilan yayımlanmamasına yol açıyor. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterlikleri’nin kurulmasından sonra özellikle ilçelerin Sağlık Bakanlığı ilanları ile ilgili sıkıntılar yaşadığı, yerel idarelerin resmi ilanlardan kaçınma eğiliminde bulunuyor. İlanları, Milli Eğitim Bakanlığı taşıma ihalelerinde olduğu gibi, birleştirme, ilanları bölmek sureti ile eşik değerlerin dışına taşıyarak ilandan kaçınıldığı, acil alım kapsamına alınmak sureti ile ilanların yayımlanmadığı, özelleştirmeler nedeni ile ilan kayıpları yaşanıyor. İcra-İflas İlanları’nın, Yargıtay 12. Dairesi’nin müteaddit ictihadi kararlarına rağmen 50 binin üzerinde tiraja sahip gazetelere verilmesinin yaygın bir yaklaşımdır. İnternet sitelerine de resmi ilan ve reklam verilebilmesini öngören kanun taslağının tedirginliğe neden oluyor. Bu amaçla ilave kaynak oluşturulması gerekiyor. Tevkifat uygulamasının pratikte sıkıntılara neden olduğu ve resmi ilanlarda KDV’nin yüzde 1 olarak belirlenmesi gerekiyor.”

Gazeteciler Cemiyetine ziyaret eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Gülşen ise, kendisine sunulan dosyayı Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ileteceğini söyledi.