Yürüyemez denilen Özge, 22 yaşında yürümeye öğrendi

Doğuştan yürüme engelli 22 yaşındaki Özge, emekleyerek geldiği Kastamonu'da uygulanan tedavi sonucu yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşıyor.

  • 1624
Yürüyemez denilen Özge, 22 yaşında yürümeye öğrendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğuştan yatağa bağımlı halde hayatını sürdüren 22 yaşındaki Özge Yalçın, yürüyebilmek için ailesi ile birlikte çalmadıkları doktor kapısı, gitmedikleri özel eğitim kurumları kalmadı. Bu zaman zarfında sayısız ameliyatlarda geçiren Özge Yalçın, doktorların ‘artık yürüyemez, hiç ümit yok’ dediği sırada kendi gayretleri ve ailesinin de desteğiyle yürümeyi öğrendi. Doktorların ve fizyoterapistlerin koordineli çalışmasıyla tekerlekli sandalyesinden ayağa kalkan Özge Yalçın, 22 yıl aradan sonra yürümenin mutluluğunu yaşıyor.

8 aylık iken hastalığı fark edilen ve Türkiye’de neredeyse gitmedik doktor, kapısı çalınmadık hastane bırakmayan aile, doktorların ‘kızınız artık bir daha yürüyemez’ açıklaması ile hüsrana uğradı. Kızlarının yürüyeceğinden hiçbir şüphe duymayan aile, tavsiye üzerine Kastamonu’da özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezine müracaat etti.

“Azmiyle yürüyebilecek aşamaya geldi”

Özge Yalçın, kuruma alınır alınmaz daha önce geçirmiş olduğu tüm operasyonlar ve elde edilen bulgular Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Cemil Yıldız koordinesinde yeniden incelendi. Yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonucunda aileye ‘yapılacak çalışmalardan sonra kızınız yeniden yürüyebilir’ denildi. Kızlarının yürüyebileceğini öğrenen aile, büyük mutluluk yaşadı.

Yeniden geçirdiği ameliyat ve yaklaşık 1 yıllık yoğun rehabilitasyon sonrasında 22 yaşındaki Özge Yalçın, emekleyerek geldiği eğitim kurumunda 22 yıl sonra ayağa kalkmayı başardı.

Kızlarını yürütebilmek için şehir şehir dolaştıklarını ifade eden Anne Fatma Yalçın, kızının yürümeye başlamasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Anne Yalçın, “22 yıl aradan sonra kızım elinden tutulunca adım atmaya başladı. Kızım azmiyle bu duruma geldi. Yavaş yavaş yürümeye başladı. İnşallah bağımsız bir şekilde yürüdüğü günleri de görürüm. Bu günleri çok hayal etmiştim” diye konuştu.

Kızlarının çocukluğundan beri yatağa mahkum halde yaşadığını söyleyen Anne Fatma Yalçın, “Çocukluğundan beri böyle. Biz bunu 8 aylıkken fark ettik. Ondan sonra yürüttürmeye çalıştık ama sonuç alamadık. Bacağı kasıktı, ameliyat ettirdik. Ondan sonra daha da kötü oldu. Farklı özel eğitimlere götürdük. Sonuç alamadık. Kızım 22 yaşında. Çocukluğundan beri yürüyemiyordu. Dizleri ile gitmeye çalışıyordu. Her yere kucağımızda götürüyorduk. Şimdi eline yapışıp götürüyoruz. Yani 22 yaşında yürümesi. Hiç yürür diye beklemiyorduk. Bu durumu önce Allah’a sonra ise fizyoterapist Akay Bey’e borçluyuz. Çok doktorlara götürdük. Umudumuzu kesmiştik. Geçirdiği son operasyon karşısında kızım düzeldi” şeklinde konuştu.

“Özge özel bir vaka’dır”

Özge Yalçın’ın fizyoterapisti olan Akay Yücebıyık, Özge Yalçın’ın yaklaşık 1 yıl önce yürüyememe şikayeti ve günlük yaşantısında yetersizlik şikayeti ile kurumlarına başvurduğunu söyledi.

Genel anlamda Özge’nin günlük yaşam aktiviteleri konusunda ciddi bir artış sağladığını aktaran Fizyoterapist Akay Yücebıyık, “Ailenin ilk geldiği zamanki isteklerinin genel anlamda Özge’nin tekerlekli sandalyede daha iyi günlük yaşam aktivitelerini yapmak istemesiydi. Fakat gerekli değerlendirmeler sonucunda, düzgün bir rehabilitasyon süreci ve ekip çalışmasıyla bu işte daha başarılı olabileceğimizi gördük. Bunun çerçevesinde Ankara Gülhane Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Cemil Yıldız ile beraber bir ekip çalışması içerisine girdik. Özge ameliyat oldu. Ameliyat sonrasında kas uzatma ve transferleri yapıldı. Özge çok hızlı bir şekilde ilerledi. Özge şu anda bağımsız olarak yürüme işlemini yapabiliyor. Günlük yaşamında çok büyük bir bağımsızlığa ulaştı. Bu çerçevede 22 sene sonra Özge’de çok ciddi bir başarı var. Özge’nin yürümesindeki en büyük problem şu anda sağ bacağındaki yıllar önce yapılmış bir ameliyattan kaynaklanan komplikasyondan oluşmuş problemlerdir. Onlar da düzeldikten sonra Özge’nin yürümesi, merdiven inip çıkması ve günlük yaşam aktiviteleri git gide artacaktır. Çok başarılı oldu. Darısı tüm hastalarımıza, herkese bağımsız ve özgür yaşam istiyoruz” ifadelerini kullandı.