Zayıflamak İsteyenlere "Kahve" Önerisi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Yıldız, spor yaparken doğru beslemenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, zayıflamak isteyenlere spordan önce kahve içilmesini önerdi.

  • 943
Zayıflamak İsteyenlere &quotKahve" Önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Yıldız, spor yaparken beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Yanlış beslenerek yapılan sporun zarar vereceği konusunda uyaran Yıldız, “Sağlıklı yaşam için, zayıflamak-vücut geliştirme amacıyla, ya da hobi olarak günlük yaşantımızda bir şekilde spor yapmaya çalışıyoruz. Bunun için birçok alternatifimiz de var artık. Sporun günümüzde önemli bir yere sahip olmaya başlaması, toplumun bu konuda bilinçlenmesi oldukça sevindirici. Ama spor yaparken mutlaka doğru beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü yanlış beslenerek yapılan spor tek başına bir anlam ifade etmediği gibi farkında olmadan kişiye zarar verebiliyor. Eğer spor yapıyorsanız beslenme tarzınızı gözden geçirmenizde, gerekirse uzman desteği almanızda yarar var" şeklinde konuştu.

"SPORU YAKITSIZ YAPMAYIN"

Egzersizden en az 2 saat önce mutlaka bir öğün yapılması gerektiğini belirten Dilara Yıldız, spor öncesi, yağlı, tatlı ve hamur işleri gibi yüksek glisemik indekse sahip gıdalardan uzak durulmasını istedi. Düşük yağlı, kompleks karbonhidratlı gıdaların spor için uygun olduğunu vurgulayan Yıldız, "Spordan önce beslenildiğinde depoları doldurarak, spor sırasında zihinsel ve bedensel performansınızı yükseltmiş olacaksınız. Ancak besin seçiminiz spora uygun olmalı. Kolay sindirilebilir, düşük glisemik indekse sahip, performansınızı artıracak besinleri tercih etmelisiniz. Basit şeker içeren hamur işleri, tatlı, rafine yiyecek-içecekler, beyaz ekmek, patates, pirinç pilavı, makarna gibi besinlerden spor öncesi uzak durulmalıdır. Çünkü bu gıdalar yüksek glisemik indekse sahip olduklarından insülin seviyesini artırır. Dolayısıyla yağ yakımını da zorlaştıracaktır. Bu nedenle düşük yağlı, kompleks karbonhidratlı gıdalar spor için uygundur" ifadelerine yer verdi.

ZAYIFLAMAK İSTEYENLER DİKKAT

Yıldız, spor öncesinde yarım yağlı veya yağsız süt, yoğurt, meyve, dikkatli ölçüde ceviz-badem, az yağlı peynir, tam tahıllı ekmek, haşlanmış yumurta veya birkaç tane yumurta beyazı, çiğ sebzeler tüketmenin önemli olduğunu dile getirdi.

Yıldız, zayıflamak isteyenlere de önemli tavsiyelerde bulundu. Zayıflamak isteyenlere spordan önce bir fincan kahve içmesini öneren Yıldız, Yıldız, "Spordan önce içilen kahve, sizi uyararak metabolizmanızı hızlandıracak. Bu da sporda daha fazla kalori yakmanızı sağlayacaktır. Ancak miktarını abartmamakta yarar var. Bir fincan şekersiz kahve ile su yeterli olur" dedi.

SPOR SONRASINDA BESLENME 

Zayıflamak isteyenlerin spordan sonra kendilerini aç bıraktığını belirten Yıldız, bu uygulamanın yanlış ve zararlı olduğunu ifade etti. Spor sonrasında aç kalanların ciddi kaybı yaşadıklarını belirten Yıldız, "Spor sonrasında boşalan glikojen depolarının yeniden doldurmak gerekiyor. Oysa zayıflamak isteyen çoğu kişi spordan sonra kendini aç bırakarak hata yapıyor. Bu durum ciddi kas kaybına yol açacaktır. Kas yapımını yenilemek, kas yorgunluğunun önüne geçmek için spordan sonraki 1 saat içinde mutlaka karbonhidrat içeren ve yanında da proteinli gıdalar almalıyız. Protein egzersiz sonrası kasları canlandırmak için birebirdir" dedi.

Protein konusunda aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Çünkü proteinli gıdalar yağdan da zengin olduğu için kolesterolü yükseltir. Bunun için tavuk-balık ızgara, peynirli kepekli makarna-sandviç, ayran, sebzeli sote tercihlerimiz arasında yer almalıdır. Çok tuzlu besinler tüketilmemeli. Çünkü hem böbrek yükü artar hem de vücutta ödeme yol açar. Turşu-salamura, sucuk, salam, sosis tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulmalı" sözlerini kaydetti.

"YETERLİ SIVI ALIMI ÖNEMLİ"

Yıldız, spor sırasında ve öncesinde yeteri kadar su almanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Yıldız, "Spordan 1 saat kadar öncesinde 500-600 ml su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Spor sırasında vücut su kaybeder. Bu açığı kapatmak için spor sonrasında da yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Bunu idrar renginizden kontrol edebilirsiniz. İdrarınız koyu ise vücut sıvı oranınız düşüktür. Rengin açık olması yeterli su içtiğinizi gösterir. Spor ve doğru beslenme bir bütündür. Yapmanız gereken ise her ikisini de yaşam tarzı haline getirmeniz" şeklinde konuştu.

ZEYNEP IRMAK GÜRŞEN (İHA)