1 yıl önce karaya oturan gemi parçalanıyor

Cide ilçesi açıklarında karaya oturan yük gemisini kurtarma çalışmaları, 1 yıl geçmesine rağmen devam ediyor.

  • 469
1 yıl önce karaya oturan gemi parçalanıyor

Kastamonu’nun Cide ilçesi açıklarında karaya oturan Antigua ve Barbuda bandralı "Maren" adlı yük gemisini kurtarma çalışmaları, kazanın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen halen devam ediyor.

Üzerinde lüks araçların, elektronik cihazların tahliye edilmesinin ardından gemi, parçalanarak Cide ilçesindeki İlyasbey Limanına taşınıyor.

Yunanistan’daki Pire Limanından Gürcistan’a giderken dümeninin kilitlenmesi neticesinde sürüklenen gemi, 2 Nisan 2023 tarihinde Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Alayazı köyü açıklarında karaya oturmuştu.

Altında yaklaşık 50 metrelik yırtık oluştuğu öğrenilen gemindeki 490 konteyner tahliye edilerek Samsun Limanına götürüldü.

Samsun’da Gümrük Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemelerin ardından konteynerler başka bir gemi ile Gürcistan’a gönderildi.

Aldığı hasar sebebiyle tamirinin yapım maliyetini geçtiği gerekçesiyle boşaltılan gemiden sadece gövde kısmı kaldı.

Cide’de İlyasbey köyü Muhtarı Ahmet Sevinç, "Alayazı köyünde yaklaşık 7-8 ay önce bir yakınımızın cenazesine katılmıştık. Karadeniz’e baktığımızda gemi limanda taşa oturmuştu. Taştan da bir türlü kurtarılamadı. Kurtarılamadığı için gemi denizde kaldı. Şu anda geminin kesimi devam ediyor. Parçalarını İlyasbey limanına götürüyorlar. 2-3 ay süren bir dönemde geminin yüklerini boşalttılar. Şimdi de halen kesip parçalara ayrılması devam ediyor, buradan da parçaları gemilere yükleyip götürecekler." dedi.