Çatı hasarlarının yüzde 40'ı karşılanacak

Kastamonu Valisi Dallı, dün yaşanan fırtınada evleri zarar gören vatandaşların sürekli oturulduğu tespit edilen konutlarındaki hasarların yüzde 40'ının karşılanacağını söyledi.

  • 793
Çatı hasarlarının yüzde 40'ı karşılanacak

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünde dün meydana gelen fırtına ve şiddetli yağış nedeniyle oluşan hasarla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Vali Meftun Dallı başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Özden, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Evren, AFAD İl Müdürü Uğur Minder, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oktay Marşap ile Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu katıldı.

Dün yaşanan fırtına ve şiddetli yağışlar hakkında bilgiler veren Vali Meftun Dallı, "İl merkezimizde, Devrekani, Araç, Daday, İhsangazi ve Taşköprü ilçelerimizde ciddi fırtına nedeniyle hasarlar meydana geldi. Fırtınada direkler devrildi, çatılar uçtu, araçların üzerine çatıların düşmesi sonucu zararlar oluştu, seralar zarar gördü. Ayrıca buna bağlı bir süre enerji ve iletişim kesintileri yaşandı. Konuyla ilgili kurumlarımız, başta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz olmak üzere hızlı bir şekilde ekiplerini sahaya çıkardılar. İlgili kolluk kuvvetlerimiz aynı şekilde gerekli müdahaleleri yaptılar. 112 Acil Çağrı Merkezimiz gelen çağrıları topladı. Şu ana kadar il merkezimizden ve ilçelerimizden çatı hasarı, eşya, iş yeri ve tarım zararı olduğuna dair toplam 296 adet ihbar alındı. Zarar tespit çalışmaları devam ediyor. İçinde sürekli oturulduğu tespit edilen konutlarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tespit ettiği hasarın yüzde 40'ı ödenecek." dedi.

"6 vatandaşımız hafif şekilde yaralandılar"

Fırtına ve şiddetli yağışlar sebebiyle 6 kişinin yaralandığını söyleyen Vali Dallı, "Bir iki yerde ağaç devrilmesi sonucu kapanan yollarımız olmuştu. Onları en hızlı şekilde açtık. Bugün sabah itibariyle enerji verilemeyen 20 köyümüz vardı, onlar şu an itibariyle 15’e düşmüş. İnşallah bugün akşama kadar enerji verilemeyen köyümüz veya yerleşimlerimiz kalmaz. İletişim anlamında internet vs. diğer haberleşme konusunda bir kesintimiz şu an itibariyle yok. Genel itibarıyla durumumuz bu. Özellikle Devrekani ilçemizden dün çok sayıda ihbar geldi. Bir iki kamu kurumumuzda da ufak çaplı hasarlar var. 6 vatandaşımız hafif şekilde yaralandılar. Onun dışında Allah’a şükür ki, ciddi bir yaralanma veya can kaybımızın olmayışı hepimizi son derece mutlu etti. Sadece bir hayvanımız telef olmuş anladığım kadarıyla bir ilçemizde. İlimizdeki herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Cenab-ı Hak bir daha böyle bir afet, felaket göstermesin diye her zaman olduğu gibi yine dua ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlarımıza sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz"

Afetlere karşı alınacak tedbirin önemli olduğunu vurgulayan Vali Dallı, "Tabii her zaman tedbirli olmak lazım bu tür şeylerde. Önceden tedbir alınırsa mutlaka bu hasarlar, zararlar bir ölçüde önlenebiliyor. Onun için vatandaşlarımızdan bir kere daha her türlü afete karşı mümkün olan tedbirlerini önceden almalarını tavsiye ediyoruz. Mümkünse özellikle profesyonel olarak iş yapan, çalışan iş yerlerine sigortalarını mutlaka yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu tür durumlarda zararlarını çok daha kolay şekilde tazmin edebiliyorlar. Ama diğer konularda süreçler uzun. Sonunda ne olacağını önceden öngörmek mümkün olmuyor. Onun için olabildiğince de vatandaşlarımıza her konuda sigortalarını yaptırmalarını acil tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

Buradaki toplantının ardından Vali Dallı, beraberindeki heyet ile birlikte fırtınadan zarar gören vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Bir süre vatandaşların taleplerini dinleyen Vali Dallı, ayrıca ekiplerden yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler aldı.