Babaş: '5 bin kişiyi istihdam edecek olan projeden geri dönüş yok'

Maslak Sanayi Sitesi Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Babaş: '5 bin kişiyi istihdam edecek olan projeden geri dönüş yok' dedi.

  • 2310
Babaş: '5 bin kişiyi istihdam edecek olan projeden geri dönüş yok'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

S.S. Maslak Kastamonu Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi 2’nci olağan genel kurulu yapıldı. Genel Kurulda konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, projenin bir ihtiyaçtan doğduğunu, ihtiyaçtan doğan projeye herkesimden büyük destek geldiğini ifade etti. Başkan Babaş proje hakkında kamuoyunda çeşitli spekülasyonların yapıldığını, hiçbirinin doğru olmadığını vurgulayarak yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam edecek olan projede hiç kimsenin mağdur edilmeyeceğini kaydetti.

Yıllardır dile getirilen ve somut olarak ilk defa 2014 yılında dile getirilen eki ve yeni sanayi sitelerinin şehir içerisinde kalmasıyla şehir dışına çıkarılmasına yönelik görüşler sonrasında 2015 yılında kurulan S.S. Maslak Kastamonu Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi 2’nci olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı, Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer başta olmak üzere sanayi esnafının büyük ilgi gösterdiği genel kurulda gelinen son nokta hakkında üyelere bilgi verildi.

Yeni sanayi sitesinin geldiği noktanın çok iyi olduğunun belirtildiği toplantıda konuşmak isteyen her üyeye söz verilerek merak edilen konulara açıklık getirildi. Yeni sanayi sitesi için ortaya atılan çalışmalarda büyük emeği olan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Belediye şehir içerisinde kalan 2 sanayi sitesinin yeniden yapılarak şehir dışına çıkarılmasının öneminden bahsetti.

“BU İŞTEN GERİ DÖNÜŞ YOK”
14 kişiyle kurulan Maslak Yeni Sanayi Kooperatifi’nin buğun 730 üyeye ulaştığını kaydeden Belediye Başkanı Tahsin Babaş: “Kooperatif kurulmasının ardından yer konusunda yapılan istişareler sonucunda Taşlık mevkii bölgesinde bir arazi üzerinde hem fikir olduk. Gerekli kurumlardan destek aldık. Orman Bölge Müdürü’müzden de destek aldık. Arazinin 2B’ye alınması için çok hızlı bir çalışma yürüttük. Şu anda da bir kurumdan onay bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta 565 bin metrekare arazinin satın alımı için Milli Emlak’a başvurumuzu yapacağız. Çok ciddi evrelerde geçtik. Bunu da sizlere sunacağız. Burada en ufak işlemi atlayamazsınız. Burada sizin için uğraştık. Sanayici kardeşlerimizin kooperatife destek vermesi lazım. Spekülasyon yapılacaksa gelin burada yapalım. Yolumuz açık. Burada en ufak faydayı da sizler göreceksiniz. Biz elimizden geldiği imkanları zorlayarak, en az şekilde size ödeme tablosu sunarak bu işi yapmak istiyoruz. Bir sanayi sitesinde ne olması gerekiyorsa olacak. Her şey sisteme uygun yapılacak. Yeterli gelişim alanımız var. İlerde 50 yıl gelişimi sağlayacak bölgeye sahibiz. Diğer bir husus mevcut sanayilerin boşaltılması. Herkesin hakkı verilecek arkadaşlar. Bugüne verdiklerimiz bunun örneğidir. Kimsenin hakkını yemiyoruz. Benim işimin yüzde 90’ı istihdam. Gelen herkesin çoğu iş istiyor. Onun için bir şeyler yapacaksın ki istihdam edebilesin. Burası şehrin en büyük projelerinden biri. Yaklaşık maliyeti 350 milyon TL civarında. Herkes bu  kooperatifi takdirle karşılıyor. Hem genel hem siyasi olarak bu işin arkasındayız. Bu işten geri dönüş yok” dedi.

S.S. Maslak Kastamonu Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi  Başkanı Mehmet Sirkeci ise 2015 yılında çıkılan bu yolda Kastamonu’ya estetik, çağa uygun ve daha kullanışlı iş yerleri yapmayı amaçladıklarını kaydetti.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE MİLLİ EMLAK’A ARAZİ İÇİN RESMİ TALEBİMİZİ YAPACAĞIZ”
Proje yolunda gece gündüz demeden ciddi bir mücadele verdiklerini kaydeden Başkan Mehmet Sirkecioğlu: “Gelinen süreçte Taşlık Mevkii’ndeki arazide çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. 1968 yılından beri kadastro çalışması yapılmamış bir arazide kadastro çalışması başlattık. Kadastro çalışmalarının tamamı 29 Aralık itibariyle askı süreleri de dahil olmak üzere bitirildi. Hazine arazisinin kadastro çalışmalarını tamamlamak uzun vaktimizi aldı. Mevcut arazinin kadastro çalışmaları tamamlandıktan sonra Şubat 2017 itibariyle devri maliyeye yapıldı. Yani arazinin sahibi belli oldu. 546 bin metrekarelik bu arazi çalışmalar kapsamında tek parça olarak tescil ettirildi.  Mevcut arazi üzerinde harita çalışmaları yapılarak çalışmaları onaylattık. Arazinin zemin etütleri, gereken ölçümleri, zemin etütleri yapılarak bakanlığa verildi. Sadece gerekli imar çalışması için 16 kurum olur raporu vermesi gerekiyor. 16 kurumdan 15 tanesi olumlu rapor verdi olur raporu vermeyen sadece 1 kurum kaldı ve o kurumun da kısa süre içerisinde gereken raporu vereceğini düşünüyoruz. Gerekli prosedür tamamlandıktan sonra ilgili araziyi almak için en kısa zamanda başvurumuzu yapacağız. Milli Emlak’a arazi için resmi talebimizi yapacağız. Baklanlık izninden sonra araziyi kooperatif malı olarak kaydedeceğiz” diye konuştu.

“2 MİLYON 426 BİN 815 TL ALACAĞIMIZ BULUNUYOR”
Arazinin devletten çok ucuza alınacağını söyleyen başkan Sirkecioğlu: “Devlet bize araziyi bedavaya yakın bir bedel ile bize verecek. Üzerine uygun kredi verecek. Bunun olması için de bir prosedür olması gerekiyor. Bizim görevimiz bu prosedürlerin süresini kısaltmak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sanayi yatırım programına ilimizin de alındığı müjdesini vermişti. İnşallah bakanlığımızın da desteği ile Kastamonu’nun önemli projesini hayata geçireceğiz. Kooperatifimiz kurulduktan sonra ulaştığımız 739 ortak sayısından 9 ortağımız kendi isteği ile kooperatifimizden ayrıldı. Şu anda 730 ortağımız bulunuyor. Sayı konusunda çeşitli söylentiler var. Söylentilere inanmayın. Gerçek rakam şu an 730’dur. Bu ortaklarımızın 556 tanesi iş veren, 83 tanesi şirket, 91 tanesi de çalışan ortaklarımızdan oluşmaktadır. Üye ortaklarımızdan aidat toplama konusunda yüzde 79 oranında başarılı olduk. Fakat aidat ödemelerinde sıkıntı var. Haziran 2017 itibariyle 2 milyon 209 bin TL aidat, 217 bin 590 TL gecikme faizi olmak üzere toplam 2 milyon 426 bin 815 TL alacağımız bulunmaktadır. Geçmiş dönemde borcunu ödemeyen üyelerimiz için yasal yollara başvurmadık ancak bundan sonra borçlar hakkında ilgili yasa gereği işlem yapacağız. Bu yatırım Kastamonu için önem arz ediyor. Bu yatırıma herkes sahip çıkmalı.   Şu anda Türkiye’de en çok üyesi olan kooperatifiz. Bu gücümüzü çok iyi kullanmalıyız. Bakanlığımızdan kooperatifimiz ile ilgili övgü alıyoruz. Bu övgülere baktığımızda ne kadar doğru yolda olduğumuzu görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Kazım BOLAT