Başkan Namlı'dan, şeker fabrikasını ziyaret

AK Parti Kastamonu Merkez İlçe Başkanı Ahmet Namlı, 2016 yılında 180 bin ton pancar işlendiğini belirtti.

  • 1331
Başkan Namlı'dan, şeker fabrikasını ziyaret
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Namlı, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte kamu kurum ve kuruluş ziyaretlerini aralıksız sürdürüyor. Son olarak Şeker Fabrikasını ziyaret eden Ahmet Namlı, Fabrika Müdürü Uğur Karabaltaoğlu ve Şeker-İş Sendika Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu ile görüştü.

Karabaltaoğlu ile Çufadaroğlu’ndan fabrika ve şeker pancarı konusunda bilgiler alan Ahmet Namlı, “2016 yılında Kastamonu’da toplam 180 bin ton pancar işlendi. Bu işlenen pancarlardan 24 bin ton şeker üretimi yapıldı. 2017 yılında kampanya döneminde ise 280 bin ton pancar üretimi hedefleniyor. Ancak Kastamonu’ya verilen pancar kotasının 350 bin tondur. Yani kota fazlalığımız bulunuyor. Bu yüzden çiftçilerimiz, bu yıl pancar ekimini daha fazla yapabilirler” dedi.

Pancar ekiminde çiftçilerin tereddüt etme sebeplerinin başında pancar söküm makinesinin bölgede olmaması olduğunu söyleyen Başkan Namlı, “Bölgemizde pancar söküm makinesi ne yazık ki yok. Bu yüzden çiftçilerimiz ektiği pancarını el ile söküyor. Bu da hem maliyeti yükseltiyor hem de iş gücünü arttırıyor. İnşallah bu sorunun en kısa çözülmesini umut ediyoruz” diye konuştu.

Namlı, pancar söküm makinesinin yıllık 60-70 bin ton üretimi olan Kars’ta Ziraat Odası tarafından alındığına işaret ederek, “Kastamonu’da ekim yapılmayan binlerce dönüm alana pancar ekimi yapılmasının teşvik edilmesi gerekiyor. Yıllık 250-300 bin ton üretimi olan Kastamonu’muzda Pancar Kooperatifi ile Ziraat Odası, bu pancar söküm makinesini alabilirler. Her iki çiftçi örgütümüz de bu makineden alabilecek güçteler. Zaten bu kuruluşların asil görevinin de bu tip teknolojik yenilikleri üyelerinin hizmetine sunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Namlı, pancar söküm makinesinin Pancar Kooperatifi veya Ziraat Odası Başkanlığı eliyle bu yıl için planlamaya alınarak Kastamonu’ya kazandırılmasını ümit ettiklerini ifade ederek, “Her iki kuruluşumuzda bu asil görevlerini yerine getirmelerini temenni ediyoruz. Zira mesele çiftçimizin kazanması, mesele Şeker Fabrikamızın hayatta kalması, mesele Kastamonu’muzun kazanması değil midir? Bu yüzden elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.