'Staja ve çırağa adalet'

Zorunlu staj ve çıraklık yapan çalışanlardan ortak ses: 'Staja ve çırağa adalet'

  • 2270
'Staja ve çırağa adalet'

Staj ve çıraklık yapan çalışanlar emekli olabilmek için SGK tescilli işe giriş tarihlerinin tanınmasını talep ediyor.

Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan basın açıklamalarına binlerce kişi katılarak, 'staja ve çırağa adalet' pankartları açtı.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu tarafından organize edilen ve federasyona bağlı dernekler, Türkiye genelinde eş zamanlı meydanlara inerek, hükümete seslerini duyurmaya çalıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuştu.

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların yararlanabildiği EYT düzenlemesinden 1999 öncesi staj ve çıraklık sigortası başlatılanlar yararlanamadı. Bunun üzerine yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağduru örgütlenerek kısa sürede federasyon çatısı altında birleşti. Federasyon ve bağlı dernek üyeleri, kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için dün bir kez daha meydanlara indi.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, staj ve çıraklığın SGK girişi olarak tanınması için basın açıklaması yaptı.

15 il ile eş zamanlı yapılan açıklamada, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve tescil numaralı kartlarının verildiğini ancak 'aldatıldıklarını' söyleyen Binlerce emekçi, 'Staja adalet, çırağa adalet' sloganıyla hak talebinde bulundu.

İŞE GİRİŞ TARİHİ KABUL EDİLSİN TALEBİ

Zorunlu staj ve çıraklık yapanlar emekli olabilme haklarının ellerinden alındığını belirterek, sorunun düzeltilmesini bekliyor. İlk işe giriş tarihi 2000 öncesi olan yüzbinlerce çalışan insanın emekli olamadığı tahmin ediliyor.

Federasyon Başkanı Murat Bal, Kadıköy'de yapılan basın açıklamasında, "1986’da çıkan 3308 Sayılı Yasanın elimizden aldığı Sosyal Güvenlik kapsamındaki hak kaybımız neticesinde bizler, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve SGK tescil numaralı sigorta kartı verilerek ve 'Sigortanız başladı' denilerek aldatılan ve sonrasında bu tarih, gerek SGK ekranında, gerek SGK sistemlerindeki verilerde sigorta başlangıcı gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000’li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan bir kitleyiz." dedi.

"HAKKIMIZI ALAMIYORUZ"

Dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı olmadığını sözlerine ekleyen Bal, şunları söyledi:

"Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile e-Devlet’te açıkça görünen 'ilk işe giriş tarihimiz' emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak sayılmalıdır. Nasıl ki bir insanın iki farklı doğum tarihi olmazsa, iki adet işe girişi de hukuken olamaz. Ancak maalesef ki ülkemizdeki uygulama şu anda budur. Şöyle bir mevzuat düşünün ki; Yurtdışında aynı staj/çıraklığı aynı şartlarda yapan birisi Türkiye’ye geldiğinde staj ve çırak başlangıç tarihini işe giriş olarak saydırabiliyor ve bizler gibi mağdur olmadan hakkı olanı rahatlıkla alabiliyor. Oysa bizler de aynı şekilde fiili olarak çalıştık, maaş aldık, iş akdimiz oluşmuştu ama maalesef biz hakkımız olanı alamıyoruz."

"HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ"

Benzer sorunun kadın doğum borçlanmasında da olduğunu vurgulayan Bal, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi kadın doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce işe giriş olması gerekiyor. Ancak öyle bir mevzuat düşünün ki; normalde işe giriş olarak kabul edilmeyen staj/çıraklık girişi, konu kadın doğum borçlanması olduğunda ne hikmetse işe giriş kabul ediliyor ve doğum borçlanmasına izin veriliyor. Böyle haksızlıkların olduğu yılların mağdurları olarak biz artık bu mağduriyetin bitmesini istiyoruz.

Mağduriyetimizin çözümü adına gerek sahalarda, gerek siyasi görüşmelerimizle, gerekse sosyal medya çalışmalarımızla mücadelemiz devam etmektedir. Haklıyız çünkü elimize verilen o sigorta kartlarındaki anlaşılmayan gerçek ile bize söylenen aynı olmadı. Bizlere işe girişiniz yapıldı denmişti. SGK kartlarını görünce, ilk işe giriş tarihimiz kayıtlara işlenince, maaş alınca, bilfiil çalışınca bizler de bunu gerçek zannetmiştik ancak maalesef gerçek değilmiş. Geldiğimiz noktada hakkımız olandan başka hiçbir talebimiz yoktur."

EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI YAPAN DERNEK VE İLLER ŞÖYLE:

İstanbul; Kadıköy Rıhtımında, Ankara; Ulus Meydanı, Bursa; Kent Meydanında, Adana; Adana SGK önünde, Antalya; Attolos heykeli önünde, Samsun; Atatürk Onur Anıtı, Bilecik; Bozüyük Cumhuriyet meydanında, Kocaeli, Gebze Kent Meydanında, Konya; Kılıçarslan Kent Meydanında, Afyonkarahisar; Anıtpark karşısı, Manisa; Manolya meydanında, Sakarya; Demokrasi Meydanında, Van; Sanat sokağında.