Kaçak avcılara 63 bin TL ceza!

Doğa Koruma Müdürlüğü kaçak avcılara göz açtırmıyor.

  • 1889
Kaçak avcılara 63 bin TL ceza!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğü Ekipleri, kaçak avcılarla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Şube Müdürü Yalçın Uyanık, doğal hayatın korunması konusunda vatandaşlardan da duyarlılık beklediklerini söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, Kastamonu il genelinde kaçak avcılarla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Yalçın Uyanık, kurum olarak kaçak avcılıkla mücadele çalışmalarını büyük bir gayret ve kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.

KAÇAK AVCILARA 63 BİN TL CEZA

2016 yılı içerisinde farklı noktalarda gerçekleştirdikleri kontroller hakkında bilgi veren Yalçın Uyanık: “Kasım ayı içerisinde 27 avcıyı kontrol ederek 2 avcı hakkında yasal işlem gerçekleştirdik. Hakkında yasal işlem yaptığımız 2 avcıya ise bin 572 TL para cezası uyguladık. Kontrollerde ayrıca 1 tüfek ile 1 projektöre el koyduk. 2016 yılı içerisinde ise gene olarak 316 avcı kontrolü gerçekleştirdik. 83’ü kara avcılığı, 2’si su ürünleri avcılığı olmak üzere 85 avcı hakkında yasal işlem yaptık. 83 kara avcısına 83 bin 307 TL, 2 su ürünleri avcısına ise 654 TL idari para cezası verildi. Denetimlerde 29 tüfek, 4 projektöre el konuldu. Kaçak avlanma sonucunda 5 hayvan ele geçirilirken 4 bin 950 TL tazminat alındı Bu konudaki hassasiyetimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam edecek” dedi.

Vatandaşları da kaçak avcılıkla mücadele konusunda duyarlılık göstermeye çağıran Uyanık: “Bilinçli avcıların yetiştirilmesini sağlıyoruz. Bunun için avcı eğitim kursları düzenleniyor. 2004-2005 yılları öncesi herkes ava gidebiliyordu. 4915 sayılı kanun ile av baskısı sınırlandı. Herkes sistemin içine dahil edilmeye başlandı. Koruma kontrol faaliyetleri ekibimizin mümkün olduğunca yapmaya çalışıyoruz. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığında vatandaşlarımız ya bizleri ya da jandarmayı mutlaka bilgilendirsinler. Bu doğa sadece burada yaşayan insanların değil tüm insanlığın mirasıdır. Herkesi bu bilinçle hareket etmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğü olarak kış mevsimi nedeniyle yemleme çalışmalarına da başladıklarını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürü Yalçın Uyanık, amaçlarının yaban hayvanlarının yaban hayatını sürdürebilirliğinin sağlanması olduğuna dikkat çekti.

YABAN HAYVANLARINA 12 TON YİYECEK BIRAKILACAK

Avlanma, avcılık, kaçak avlanma gibi konuları koruma faktörü ile en aza indirmeye çalıştıklarına işaret eden Yalçın Uyanık: “Yaban hayatının sürdürülebilirliği için kış şartlarında özellikle yaban hayvanların ihtiyaçlarını gidermeye yönelik besin ve su ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Yazın belli noktalara su takviyesi yapıyoruz. Kışın ise dağlarda kar örtüsünün çok olması, yeşil örtünün tamamen kalkması sebebiyle özellikle zirve noktalarda yaban hayvanlarına yem bırakıyoruz. Bu yemler hem otçullar için hem de etçiller için yapılıyor. Yaban hayvanları beslemek adına farklı noktalara yemlemeler yapıyoruz. Hayvanlar arası çatışmaya izin vermemek için özellikle yırtıcı hayvanların yoğun olan bölgelerde tespit ederek bölgelere saman, ot, yulaf, arpa gibi yem bırakıyoruz. Etçil hayvanlar içinde sakatat artık ürünlerden alım gerçekleştirerek belli noktalara bırakıyoruz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 5 ton civarı doğaya yem bırakıldı bu sene ki planladığımız rakam kış şartlarının ağır geçeceği için 11 buçuk ton şeklinde. Ağır kış şartlarında aç, susuz kalabilen veya yine aynı şekilde tedaviye ihtiyacı olabilen yaban hayvanlarımıza ihbar yoluyla gidip alıp veteriner hekim vasıtasıyla tedavisi gerçekleştirerek tekrar doğaya salıyoruz” açıklamasında bulundu.

Kazım BOLAT