3 Yılda 53 Milyon Lira Hibe Desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörü Enis Gökçek, 2013 yılında faaliyetlerine başlayanı TKDK'nın 2013-2015 yıllarında IPARD 1 kapsamında AB kaynaklarından Kastamonu'ya 53 milyon TL hibe kazandırdığını açıkladı.

  • 328
3 Yılda 53 Milyon Lira Hibe Desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gökçek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlediği bilgilendirme toplantısında kurumunun faaliyetlerini anlattı. TKDK’nın 2012 yılında kurulduğunu ve faaliyetlerine de 2013 yılında başladığını belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörü Enis Gökçek, Türkiye’nin genelinde 2011 yılında 20 ilde desteklerin başladığını ve 2013 yılında ilk defa AB Fonunun tamamının kullanıldığını ifade ederek, 2015 yılında da IPARD 1 programının sona erdiğini kaydetti.

AB tarafından 2015 yılında 1 milyar avro fonu kullanamayan Fransa Ödeme Ajansı'na TKDK’nın çalışmalarının örnek gösterildiğini söyleyen Gökçek, “Polonya, Kosova, Bosna-Hersek’in ödeme ajansları ile tecrübelerini paylaşmak üzere anlaşmalar yaptıklarını belirtti.

Türkiye’nin ve tarım sektörünün kalkınması için büyük reformlar yapılarak dev projelerin hayata geçirildiğini söyleyen Gökçek, “Tarım alanında Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en kapsamlı kırsal kalkınma hamlesini başlattık. Türkiye genelinde kırsalda yaşayan 17 milyon vatandaşımızın yaşam kalitesi arttı. Yeni istihdam alanları oluştu ve belki en önemlisi Tarım-Sanayi entegrasyonu sağlanmış oldu” dedi.

TKDK’nın Kastamonu’da 2012 yılında kurulduğunu ve aynı yıl içerisinde AB’den akredite olduklarını aktaran Gökçek, “2013’te de desteklere başladık. Bu kapsamda, 2013-2015 yıllarında IPARD 1 kapsamında AB kaynaklarından Kastamonu’ya 53 milyon TL hibe kazandırdık” diye konuştu.

TKDK ile Kastamonu’ya yeni sektörlerin kazandırıldığını ve et tavukçuluğunun bunların başında geldiğini açıklayan Gökçek, “İlimizden 10 tane danışman firma kuruluşunu teşvik ettik. Çok sayıda eğitimler verdik. Kuruma sunulan projeleri sözleşmeye bağlama oranında 42 il içerisinde yüzde 87 ile birinci olduk. Turizm sektör toplantılarında 42 il arasından seçilen 6 il arasına girdik. Yaklaşık 400 doğrudan ve 5 bin dolaylı istihdam sağladık” şeklinde konuştu.

2013 ve 2015 yılları arasında 230 projeli ile sözleşme imzaladıklarını söyleyen Gökçek, “Böylece TKDK, kırsalda yaşayıp Kastamonu’ya değer katmak isteyen yatırımcımızın destek almak istediği ilk adres olmayı başarmıştır. Kısa bir zaman zarfında AB standartlarında 19 adet süt üreten tarımsal işletme tesisi, kısa bir zaman zarfında AB standartlarında 12 adet et üreten tarımsal işletme tesisi, 10 adet broyler (Et Tavuğu) tesisi, 9 adet kırsal turizm tesisi, 3 adet sarımsak işleme tesisi ve 3 adet süt işleme, süt toplama, et işleme tesisi kurulmuştur” ifadelerini kullandı.

Sarımsak sektörünün de TKDK ile kapasite artırımına gittiğini aktaran Gökçek, TKDK’nın sarımsak sektörüne verdiği desteklerden ötürü sarımsak fiyatlarının arttığını ve bu yüzden üreticilerinde fiyatların artmasından dolayı yüzlerinin güldüğünü belirtti. Daha önceden sarımsakların para etmemesinden ötürü derelere veya çaylara traktörlerle döküldüğünü hatırlatan Gökçek, TKDK’nın sarımsak üretimi yapan firmaları desteklemesinden ötürü sarımsağın değer kazandığını kaydetti.

AB standartlarında üretim yapan 56 tesisi Kastamonu’ya kazandırırken 166 tarımsal işletme ve tesisi de modernize ettiklerini belirten Gökçek, kırsalda ayrıca 141 adeti traktör olmak üzere 8 bin makine-ekipman desteği de sağladıklarını ifade etti.

2013 yılında 7,4 milyon TL hibe ödemesi yaptıklarını açıklayan Gökçek, “2014 yılında 14,1 milyon TL, 2015 yılında da 15,5 milyon TL hibe ödemesi yaptık. Ayrıca 2016 yılına kadar 16,5 milyon TL daha hibe ödemesi yapmayı tahmin ediyoruz. Şimdiye kadar 30 milyon TL hibe ödemesi yaptık, geri kalan 23 milyon TL hibe ödemesini de projeler bittikçe yapıyoruz. Ayrıca bu projelerin toplam maliyete ise, 90 milyon TL tutarındadır” açıklamasında bulundu.

TKDK’nın Yenilenebilir Enerji Destekleri ve diğer destek alanları ile IPARD-II Programını da bitirdiğini anlatan Gökçek, “IPARD-II programı kapsamında Kastamonu’ya 100 milyon lira hibe sağlamış olacağımızı tahmin ediyoruz. Bu kapsamda toplamda Kastamonu’da 153 milyon lira gibi bir hibe desteği sağlanmış olacak” dedi.

IPARD-II programının yakın bir zamanda başlayacağını aktaran Gökçek, şöyle konuştu: 

“IPARD-II programıyla destek oranı arttı ve Yenilenebilir Enerji Desteği geldi. İlk defa IPARD-II programında kamu kurumlarına başta Belediyelere Yenilenebilir Enerji Desteği sağlanacak.”

Belediyelere, harcadıkları elektriği kendileri üretmeleri durumunda hazırlayacakları projeye yüzde 100 hibe desteği vereceklerini vurgulayan Gökçek, şunları söyledi:

“Elektrik, ısı, ışık, gaz üretimi amacı ile her türlü yenilenebilir enerji faaliyetleri (hidroelektrik hariç), aşağıda belirtilenler dahil olmak üzere uygundur; biyo-yakıt, biyo-gaz, biyo-kütle, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, fotovoltaik, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve yukarıda belirtilenlerin kombinasyonları, 1 MW kapasiteye kadar olan yenilenebilir enerji yatırımları (mikro-kojenerasyon yatırımları için 100 kWe’ye kadar) desteklenecektir.”

Gökçek, şu ana kadar TKDK’ya başvuru yapan tüm projeleri desteklediklerini fakat bundan sonra proje sayısının artmasından dolayı puanlama sisteminin geldiğini ve yapılacak seçimlerle TKDK’ya başvuru yapan projeleri destekleyeceklerini kaydetti. Bu yüzden bundan sonra proje hazırlayacak firmaların veya kişilerin bu kriterlere ve puanlama sistemine dikkat etmesini isteyen Gökçek, bu konuda kendilerine düşen bir görev olduğu takdirde yardımcı olmaya da hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Gökçek’in konuşmasının ardından TKDK’dan hibe desteği alan firmaların yetkilileri, toplantıya katılan katılımcılara tecrübelerini aktardı.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)