7 yıldır köprülerinin yapılmasını bekliyorlar

Cide ilçesinde 2015 yılında yaşanan sel afetinde zarar gören köprülerinin 7 yıldır yapılmasını bekliyorlar.

  • 2048
7 yıldır köprülerinin yapılmasını bekliyorlar

Kastamonu’nun Cide ilçesinde 2015 yılında yaşanan sel afetinde zarar gören köprülerinin yapılmasını isteyen vatandaşlar yardım istediler.

Cide ilçesine bağlı Gündoğan köyünde 2015 yılında yaşanan sel afetinde zarar gören köprü, ilçe kaymakamlığı tarafından araç ve yaya trafiğine kapatıldı. O tarihten sonra zarar gören köprü için hiçbir çalışma yapılmamasına köy muhtarı Mehmet Ali Zengin ve Gündoğan köyü sakinleri isyan etti.

5 mahallesi bulunan ve yaklaşık 300 hanenin yaşadığı Gündoğan köyünün merkezine ve mezarlığına geçişi sağlayan köprü için çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden köy muhtarı Mehmet Ali Zengin, 7 yıldır sonuç alamadıklarını belirtti.

“5 Kaymakam değişti köprümüz yapılmadı”

7 yıldır çalmadık kapı bırakmadıklarını anlatan köy muhtarı Mehmet Ali Zengin, köprünün bu hale gelmesinin ardından Cide’de 5 kaymakamın değiştiğini söyledi.

Zengin, “Köyümüzün tarihinden beri burada köprümüzün olmadığı ve çalışmadığı görülmedi. Ama 2015 yılında yaşanan selde köprümüz zarar gördüğü için kullanamaz hale geldi. Yetkililer yaşanan sel afetinden sonra geçiz izni vermediler ve kapatın köprüyü dediler. Bizde köprüyü kapattık ama vatandaşlar arazilerinden ve cenazelerinden dolayı bu köprüden geçmek zorundalar. Köprümüz bu hale geldikten sonra 5 kaymakam değişti 2015 yılından bu yana. Biz köprümüzün her yıl dilekçelerini yenilediğimiz halde yaptıramadık” dedi.

“Cenazemizi toprak yerine sele veriyorduk”

5 mahallesi bulunan Gündoğan köyünün merkezine ve tek mezarlığına bu köprü vasıtasıyla ulaştıklarını belirten Muhtar Zengin, “Bir cenazemizi toprak yerine sele veriyorduk” dedi.

Zengin, “5 mahallemizin mezarlığı burada ve cenazelerimizi bu köprüden geçirmek zorundayız. Bir cenazemizi toprağa verirken cenazeyi taşıyan arkadaşımızın ayağının köprüde kayması sonucu neredeyse cenazemizi sele verecektik” diye konuştu.

“Köprüyü kimse sahiplenmiyor”

Kastamonu genelinde, yetkili ve ilgili tüm kurumlara bizzat müracaat ettiklerini söyleyen Muhtar Mehmet Ali Zengin, “Biz köprünün sahibini bulamadık. Kaymakam Devlet Su İşlerine atıyor, orası Özel İdareye atıyor. Köprüye kimse sahip çıkmak istemiyor. Bu köprünün gerçek sahibi biziz ama devletin hiçbir kurumu bizi sahiplenmiyor. Yetkililerden yardım istiyoruz” sözlerine yer verdi.

“Birileri sele gittikten sonramı yapacaklar”

11 Ağustos’ta yaşanan sel afetini örnek gösteren Gündoğan köyü sakinlerinden Osman Eren ise, “Birileri sele gittikten sonramı devlet bize sahip çıkacak” diye sordu.

Eren, “Burada 2015 yılında sel yaşandı. Buraya Devlet Su İşlerinden yetkili geldi gösterdik, Kaymakam geldi gösterdik, hepsi yaparız dediler. Özlüce, Bozkurt gibi birileri sele gittikten sonramı devlet bize sahip çıkacak. Biz köprümüzün bir an önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

Yine köy sakinlerinden Mustafa Zengin’de, “Burayla acil ilgilenilmesi lazım. Muhtarımızın da dediği gibi başka mahallelerimizde mezarlık yok cenazelerimizin hepsi buraya geliyor. İlla ki sel birilerini alıp da gittikten sonramı yapılacak bu işler” diye konuştu.

Gündoğan köyü sakinleri konuyla ilgili desteklerini bildiren Cide Dernekler Federasyonuna ve Başkan Mehmet Yılmaz’a teşekkür ettiler.

Mehmet SALMAN