'700 bin öğretmen atama beklemektedir'

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 6980
'700 bin öğretmen atama beklemektedir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Baltacı; "Türkiye'nin aydınlık geleceğinin mimarı, Cumhuriyet için fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek için çalışan değerli öğretmenlerimiz, karşı karşıya kaldıkları sorunlar nedeniyle 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü buruk bir şekilde kutlamaktadır.

Pandemi nedeniyle okulların kapalı olduğu ve uzaktan eğitimin devam ettiği bir 24 Kasım Öğretmenler günü yaşayan öğretmenlerimiz, hak ettikleri ekonomik ve sosyal şartların çok gerisinde ve zor şartlar altında görevlerini layıkıyla yapmaya çalışmaktadır.

Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarına oranla daha fazla çalışan ve en düşük maaşı alan öğretmenlerimiz sürekli değişen eğitim sistemi nedeniyle mesleki sorunlar yaşamaktadır. Eğitici ve öğretici vasıflarıyla “kutsal” olarak tanımladığımız öğretmenlik mesleği, AKP döneminde hangi amaçla üretildiği belli olmayan politikalar nedeniyle itibar kaybetmiştir.

Sayıştay raporunda dahi yer alan ataması yapılmayan öğretmenler sorunu ülke gündeminde kalmaya devam etmektedir. Yapılan atamalar yetersiz kalmakta, ataması yapılmayan öğretmen adayları bitmek bilmeyen bir çaresizliğin içine itilmektedir. 24 Kasım, öğretmenler günüdür ancak ataması yapılmayan yaklaşık 700 bin öğretmen halen atama beklemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl da kadrolu atama yapmak yerine tüm il ve ilçelerde öğretmen ihtiyacını sözleşmeli ve ücretli öğretmenler ile karşılama yolunu tercih etmiştir.

2020-2021 eğitim öğretim döneminde Kastamonu’da ki öğretmen açığı da 120’si ücretli, 707’si sözleşmeli olmak üzere toplam 827 öğretmenle kapatılmaya çalışılmıştır. Öğretmenler ücretli ve sözleşmeli değil, kadrolu atanmalı, statü, ek gösterge ve ek ders ücretleri iyileştirilmelidir.

Kastamonu’da interneti olmadığı için uzaktan eğitim alamayan 2 bin 872 öğrenci, bilgisayarı olmadığı için uzaktan eğitim alamayan 4 bin 998 öğrenci varken halen reform vaadi sunanlar öğretmenlerimize verdiği sözleri de tutmamıştır. Aslolan öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi bir seçim vaadi olmaktan çıkmalı, öğretmenlere 3600 ek gösterge hakkı biran önce teslim edilmelidir.

Öğretmenlerimiz 24 Kasım'da sadece hatırlanmak değil, sorunlarına çözüm bulunmasını istemektedir. Unutulmamalıdır ki öğretmenlerin sorunu çözülmeden, eğitimin sorunları çözülemez.

Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyor; Atatürk ilke ve devrimleri ışığında, büyük bir gayret ve özveriyle, zorluklara göğüs gererek, yılmadan, usanmadan, kararlılıkla ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesine çıkartmak için gecesini gündüzüne katan değerli öğretmenlerimizin bu en güzel gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."