Kastamonu'da 10, Sinop'ta 1 vatandaşımız hayatını kaybetti

AFAD, 'Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 10, Sinop'ta 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.'

  • 738
Kastamonu'da 10, Sinop'ta 1 vatandaşımız hayatını kaybetti

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10, Sinop’ta 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir” denildi.

AFAD, Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen yağışlar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “Bartın ili Ulus Akörensöküler köyünde kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürülmektedir. Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt ilçelerinde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir. Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valilikleri teyakkuz haline geçirilmiştir. Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Arama kurtarma çalışmaları

Bölgelerdeki arama- kurtarma çalışmaların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Bartın’da 895 personel, 1 arama köpeği, 103 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon tırı, 77 iş makinası, 1 bot ve 4 motopomp - Kastamonu’da; 2237 personel, 295 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil enerji aracı, 225 iş makinesi, 15 bot ve 12 motopomp, 1 dalgıç pompa, 1 jeneratör, 8 arama-kurtarma köpeği , Sinop’ta; bin 512 personel ile 10 helikopter, 212 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 27 ambulans, 135 iş makinası, 8 bot ve 2 motopomp, 1 mobil mutfak, 2 arama-kurtarma köpeği, bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla sevk edilen personel ve araç sayıları; AFAD; 77 personel ve 12 araç , Sahil Güvenlik Komutanlığı; 17 personel ve 14 bot Jandarma Genel Komutanlığı; 134 personel, 5 arama kurtarma köpeği, 4 kadavra köpeği, 1 JİKU Emniyet Genel Müdürlüğü; 104 personeli, 4 arama kurtarma köpeği, 6 araç, 8 bot, 1 Mobil Mutfak TIR’ı - 25 Büyükşehir/Merkez/İlçe Belediyesi; 10 itfaiye ekibi, 27 iş makinesi ve 3 jeneratör Tarım ve Orman Bakanlığı; 8 itfaiye aracı, 10 arazöz, 4 greyder, 4 dozer ve 5 ekskavatör sevk edilmiştir. DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesi.”

Tahliye çalışmaları

Açıklamada, Bartın Ulus ilçesinde sel afeti sonrası 323 afetzedenin güvenli bölgelere tahliye edildiği, Kastamonu’da toplamda 682 vatandaşın tahliye edildiği belirtildi. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bölgelere tahliye edildiği bildirildi. Sinop Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 398 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edildiği aktarıldı.

Barınma çalışmaları

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin 577 kişilik kapasite ayrıldığı, 532 vatandaşa barınma hizmeti sunulduğu belirtilen açıklamada, “Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir. Ankara ilinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır. Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.733 kişilik kapasite ayrılmış olup, 127 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Sinop Ayancık İlçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo’dan 100 battaniye gönderilmiştir. Bartın’da 10 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Acil Yardım Ödeneği AFAD tarafından Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 5 milyon, Sinop’a 3 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Toplamda 20 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir” denildi.

Enerji çalışmaları

Bartın genelinde 3 köye, Kastamonu genelinde 240 köye ve Sinop’ta 88 köye elektrik verilemediğinin bilgisini veren AFAD, “Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sinop’taki çalışmalarda Üniversitelerde kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edilmiştir. Kastamonu Bozkurt ilçesinde 3 adet jeneratör sahada aktif durumdadır. Sinop merkezde 37 adet jeneratör hazırlanmıştır. 9’u Ayancık ilçesine ulaştırılmıştır” açıklamasında bulundu.

Altyapı çalışmaları

Altyapı çalışmaları hakkında bilgiler verilen açıklamada, “Ulaşım Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkılmış, Valay-1 Köprüsünün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsünün yaklaşım dolgularında hasar meydana gelmiş, söz konusu bölgelerde yol trafiğe kapatılmıştır. Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 Köprüsü yıkılmıştır. Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsünde hasar meydana gelmiştir. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatılmıştır. Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır. Altyapı Kastamonu Devrekani’ye su verilememekte olup arıza giderilmeye çalışılmaktadır. Azdavay’a su verilememekte olup çalışmalar devam etmektedir. Bartın Abdipaşa’da Derecik, Ulupınar ve Kadıoğlu mahallerinde motor arızası nedeniyle su verilememekte olup çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Karadiken ve Yeşilpazar mahallelerine de su verilememektedir. Sinop Ayancık Cevizli mahallesine su verilememektedir. Türkeli’de içmesuyu verilememektedir. Çalışmalar devam etmektedir. Haberleşme Çalışmaları Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 5 adet mobil baz istasyonu kurulmuş, 9 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı (wi-fi aracı) sevk edilmiştir/hazırda beklemektedir/kurulumu devam etmektedir” denildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın Ulus’ta 90 mm; Kastamonu Küre’de 198 mm, Pınarbaşı’na 167 mm, Azdavay’a 145 mm, İnebolu’ya 123 mm, Abana’ya 122 mm Bozkurt’a 117 mm; Sinop Merkezde 83,8 mm, Ayancık’ta 240,5 mm, Boyabat’ta 76,6 mm, Dikmen’de 54 mm, Erfelek’te 78,6 mm, Gerze’de 72,4 mm, Merkez’de 83,8 mm, Türkeli’nde 88,8 mm yağış düştü.

Karadeniz Bölgesinde etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; bölgenin kıyı kesimleri ile Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli, Bartın, Kastamonu’nun kuzey ilçeleri, Sinop, Samsun kıyıları ve Ordu çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü 18.00 civarında bölgede etkisini kaybetmesi bekleniyor.