Akıllı telefon ve bilgisayarlarda cayma hakkı kaldırıldı!

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin cayma hakkında düzenleme yapıldı.

  • 1788
Akıllı telefon ve bilgisayarlarda cayma hakkı kaldırıldı!

Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yeni yönetmelik, pek çok tüketiciyi üzecek bir maddeye yer verdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ürünlerin iadesinde kargo ücreti ve cayma hakkı konularında düzenlemeler yapıldı.

1 Ekim 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yönetmelikle birlikte tüketiciler, artık iade kargoların ücretini kendisi karşılamak zorunda olacak. Bununla birlikte artık satın alınan cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayar ve drone gibi teknolojik ürünlerde cayma hakkından faydalanılamayacak.

Yeni yönetmelikte bulunan ilgili düzenlemeler şu şekilde oldu:

İade kargo ücretini tüketiciler ödeyecek

Tüketicilerin iade talebinde bulunmaları durumunda kargo ücretini kendilerinin karşılamak zorunda olduğu açıklanan yönetmeliğin 11 maddesine göre, "Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın Kanunun 8. maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir."

Cep telefonları ve bilgisayarlarda cayma hakkı kaldırıldı

Tüketiciler, yönetmelikteki ilgili maddede yapılan bu değişiklik ile birlikte artık kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçları, cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayarlar ve canlı müzayedede açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmelerde cayma hakkından faydalanamayacak. Satın alınan ürünler, kullanıcıya bağlı sebeplerden dolayı iade edilemeyecek. Ancak ürünlerde sorun çıkması durumu iadeye engel olmayacak.

İadenin kargoya verilme süresi 14 güne çıkarıldı

Yeni yönetmelikle birlikte iade veya değişim gibi durumlarda ürünü kargoya vermek için 14 günlük süre olacak.

İade durumunda kart limitleri tek seferde iade edilecek

Ürün ödemesinin kredi kartı ile yapılması durumunda kart sağlayıcıları, artık satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından aktarılan tutarı, kendilerine ulaşmasını takiben kart sahibinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlü tutuldu. Kredi kartına ilişkin bu düzenleme 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.