Sabire Aydemir'i Türkiye, Google'dan öğrendi

Türkiye'nin ilk kadın veteriner hekimi Sabire Aydemir, 112. yaş gününde Google tarafından Doodle yapıldı.

  • 1385

Ankara ve İstanbul'u bırakıp Anadolu'ya tayin isteyen Sabire Aydemir'i Türkiye, Google'dan öğrendi.

Türkiye'nin ilk kadın veteriner hekimi Sabire Aydemir 112. yaş gününde, Google tarafından Doodle yapılarak anıldı.

Google'da Sabire Aydemir 2 milyondan fazla kez arandı.

Odatv, Vidinlioğlu ile konuştu

Odatv, Sabire Aydemir'in memleketi Kastamonu'nun Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ile konuştu.

Başkan Rahmi Galip Vidinlioğlu, Türkiye'deki çoğu kişi gibi kendisinin de bu bilgileri yeni öğrendiğini belirterek şunları söyledi: “Doğrusunu söylemek gerekirse ben de bilmiyordum. Kendime de çok kızdım, üzüldüm. Ama tabii Kastamonu'nun ne kadar köklü ve önemli bir yer olduğunun tescili açısından çok önemli bir bilgi. Çünkü çok sayıda böyle insanımız var. Önceden göç verildiği için çok farkında değiliz bundan sonra ciddi bir araştırma yapacağız.”

“Google bizden iyi biliyormuş”

“Hiç öğrenmemekten, geç de olsa öğrenmiş olmak daha iyidir" ifadelerini kullanan Rahmi Galip Vidinlioğlu şunları söyledi: "Böyle bir ismin Kastamonulu olması, bir sürü yerde memleketimize hizmet etmesi bizim için gurur kaynağı. Biz de en kısa sürede bunu değerlendireceğiz. Detaylı araştırma yapılması için birim müdürümüze talimatı verdim. Google bizden iyi biliyormuş. Meslektaş sayılabileceğimiz farklı farklı alanlarda olsa da canlarla uğraştığımız bu ismi benim de yeni öğrenmiş olmam benim ayıbım oldu. Hiç öğrenmemekten, geç de olsa öğrenmiş olmak daha iyidir."

“Umarım kayıtlarda bulabiliriz”

Yaşadığı yerler, evler ve akrabaları ile ilgili çalışmalara başlayacaklarını aktaran Rahmi Galip Vidinlioğlu sözlerini şöyle bitirdi: “Bunları başlatacağım. Umarım kayıtlarda bulabiliriz. İnebolu evleri meşhurdur, ayakta kalmış olabilir. Biliyorsunuz Kurtuluş Savaşı'nda en önemli mihenk taşlarındandır, İstiklal madalyalı tek ilçedir. Çok münevver, ilim irfan sahibi insan yetiştirmiş bir ilimizdir Kastamonu.”

Sabire Aydemir kimdir?

1 Şubat 1910'da Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde doğan Sabire Aydemir, ilkokulu ilçede, ortaöğrenimini ise İstanbul Erenköy Kız Lisesi'nde 1933'te tamamladı. Tıp fakültesine giderek doktor olmayı planlarken, o sene ilk olarak veteriner fakültesine kız öğrencilerin alınacağını öğrenince hayatı değişti. Hayvanlara olan sevgisi nedeniyle veteriner hekimliği tercih etti. Beş yıl Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde okuduktan sonra 1937 yılında mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde bakteriyoloji dalında asistan olarak 5 yıl daha çalıştı. Bakteriyoloji Mütehassısı (uzmanı) unvanını alan Aydemir, Bakteriyolog Veteriner hekim olarak İstanbul Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde çalıştı.

Hazar Şahsuvar-Odatv

Bakmadan Geçme