Aralarında Kastamonu yok

İşte güncellenen diri fay hattı haritası! En büyük risk orada. 7.4 şiddetinde deprem üretebilir. Aralarında Kastamonu yok.

  • 2455
Aralarında Kastamonu yok

Peş peşe gelen depremlerin ardından MTA, geçtiğimiz günlerde 'diri fay hattı' haritasını güncelledi.

İnternet Haber'in haberine göre, Prof. Dr. Okan Tüysüz, güncel haritayı yorumlayarak üç bölgeye dikkat çekti. Büyük depremlerin beklendiği illeri sıralayan Prof. Dr. Tüysüz, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmamış bir bölümünün olduğunu açıklayarak, bu bölgede 7.4'e kadar deprem meydana gelebileceğini söyledi.

Yayımlanan son listeye göre; 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler;

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınına katılarak yeni halini bulan fay haritasını yorumladı.

Tüysüz, olabilecek 5.2 ve 5.1 büyüklüklerindeki depremlerin olağan olduğunu ifade ederken, Türkiye'nin üç önemli fay hattının olduğunu söyledi.

Tüysüz, Kuzey Anadolu Fayı'nın 7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söylerken, şu açıklamalarda bulundu:

"Dünyanın oluşundan bugüne faylar hep ola gelmiştir. Bunların içinde son 11 bin 800 yılda deprem üretmiş faya diri fay diyoruz. Türkiye’nin herhangi bir yerinde 5.2, 5.1 büyüklüğünde deprem olması şaşırtıcı değil.

Ancak Türkiye’nin 3 tane önemli fayı var. Bunlardan bir tanesi Kuzey Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’dan başlayan Karadeniz’e paralel uzanan, Marmara Denizi’ni geçen ve oradan Kuzey Yunanistan’a uzanan Kuzey Anadolu Fayı 1600 kilometre boyunda ve dünyanın en önemli faylarından bir tanesi. İkincisi, Doğu Anadolu Fayı, bu yıl bize çok büyük acılar yaşatan 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerini yapan. Yine Bingöl Karlıova’dan başlıyor, Hatay’a kadar gelip oradan Ölüdeniz Fayı ile birleşip Kızıldeniz’e kadar uzanıyor. Bu da 6 bin 500-700 kilometre uzunluğunda.

7.2 ve 7.4 büyüklüklerinde deprem olabilir

Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmamış bir bölümü var, Erzincan biliyorsunuz 1939 yılında büyük bir deprem ile sarsıldı arkasından 1992’de Erzincan Ovası’nın doğu ucunda bir deprem meydana geldi. 1939’da Kargapazarı dediğimiz fay kırılmıştı. İkisinin arasında kırılmamış bir parça var. 1784’de büyük bir deprem üretmiş. Deprem olduğu takdirde 7.2-7.4 büyüklüğünde bir deprem üretmesini beklediğimiz bir fay var.

Ege Bölgesi’nde ise kısa ancak çok sık fay var. Her fay olacak yerde deprem olacak diye bir şey yok. Depremlerin bir tekrarlanma periyodu var. Kimileri yılda, kimileri 500, kimileri 10 bin yılda bir deprem üretiyor. Tekrarlanma aralığını dikkate almak kaydı ile fay üzerindeki yerleşim yerleri tehlikeli sayılabilir."

Prof. Dr. Tüysüz, deprem beklediği illeri sıralayarak şu ifadeleri kullandı:

"6 Şubat depremini düşünecek olursak, fay daha önce kırılmış bölgeleri kırdı. Bir olasılık fayın tüm Marmara’yı kırmasıdır. Bütün Marmara’yı kırdığı takdirde aşağı yukarı 160 kilometre uzunluğunda bir fay kırılır. Bu da yıkıcı ve büyük bir deprem meydana getirir. İstanbul’da 1 milyon 160 bin tane bina var bir deprem olduğunda bunun 750 bin tanesinin hasar görmesi 80-90 bin tanesinin büyük hasar görmesi hatta çökmesi bekleniyor. Bu çok büyük bir rakam.

Marmara çevresinde deprem bekliyoruz

Binaları artık elden geçirmek, kenti tümü ile depreme dayanaklı hale getirmek varken deprem olmayacak söylemi insanları rehavete itebilir. Bu anlamda da tehlikelidir. Marmara çevresinde deprem bekliyoruz, Bingöl Yedisu’da bir deprem bekliyoruz. Kıbrıs’a doğru Hatay açıklarında bir deprem bekliyoruz."