Aysel Oturak'ın YÖK'ten talebi var

Kastamonu'nun Cide ilçesinde ikamet eden Friedreich's Ataksisi hastası Aysel Oturak'ın YÖK'ten talebi var.

  • 2991
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Aysel Oturak'ın YÖK'ten talebi var

Kastamonu’nun Cide ilçesinde ikamet eden ve Türkiye’de sadece 300 kişide olan Friedreich’s Ataksisi hastalığıyla mücadele eden Aysel Oturak, 15 yıldır tekerlekli sandalye ile hayatını devam ettiriyor.

Çok zor ve ağrılı bir hastalığı olan Aysel Oturak, okumuş olduğu üniversitelerin, sınavlarını engelliler için bulundukları ilçede veya online olarak yapmalarını istiyor.

“İki üniversite birden okuyor”

İstanbul Üniversitesi Adalet bölümü ve Erzurum Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü okuduğunu belirten Aysel Oturak, “Üniversite sınavları oturduğumuz ilçelerde olmuyor biliyorsunuz. Ben okumaya biraz geç kaldım ama 27 yaşında hastalandığım için o dönemde okumayı her şeyi bıraktım. Psikolojik olarak çok zor oluyor bir hastalığa alışmak. Onun için şu anda devam etmeye başladım bir yıldır. İstanbul Üniversitesi Adalet bölümünü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü okuyorum. Okumaya çalışıyorum aslında. Çünkü gidip gelmek yollar çok zor, otel paraları çok fazla. Oteller yiyecekleri dahil etmiyor. Hayat şartları şu anda zaten biliyorsunuz çok pahalı. Türkiye'de eğitim bedava diyorlar ama hiçbir şey bedava değil. Sizler daha iyi biliyorsunuz" diye konuştu.

“Hastalığımın tıbben çaresi yok”

Sürekli ağrılarının olduğunu anlatan Oturak, "Nasıl anlatayım benim hastalığımın tıbben çaresi yok. Destek ve fizik tedavisi gerektiren bir hastalık. Sürekli çok ağrılarım oluyor. Başım vücudum çok ağrıyor. 2-3 gündür buradayım ağrıdan kımıldayamıyorum."

“Bizlerin hayatını kolaylaştırın”

Üniversitelere, YÖK’e seslenen Friedreich’s Ataksisi hastası Aysel Oturak, "Oturduğumuz ilçelerde hiç değilse engelliler için okullarda veya online sınavlar yapılabilir. Bunun için kaç defa dilekçe verdim. Hepsi reddedildi. Hiçbiri kabul olmuyor. Bizlerin hayatını kolaylaştırmak bu kadar zor olmamalı. Buradan tekrar rica ediyorum. Bizlerin sınavlarını ilçelerde veya online olarak yapamaz mısınız? Üniversitelere, YÖK’e sesleniyorum. Lütfen bizler için hayatımızı daha zorlaştırmayın. Zaten bizler çok zor şartlar altında yaşıyoruz. Ülke olarak ta aynı durumdayız. Ama bizlerin diğer insanlara oranla yaşam şartlarımız çok daha zor. Yardımcı olmadan yapamıyoruz. Onun için maddi manevi olarak okumak çok çok zor oluyor. Hatta bırakmayı düşünüyorum kazandığım üniversiteleri."

aysel oturak