Azerbaycan ile Türkiye bilimde kol kola

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Başkanı, TÜBİTAK'ın başta Türkiye olmak üzere Türk dünyasında ve tüm dünyada bilimin gelişmesinde önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

  • 4809
Azerbaycan ile Türkiye bilimde kol kola

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (ANAS) Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli, VII. Uluslararası "Sismoloji ve Mühendislik Sismolojisi" konferansı kapsamında Azerbaycan’ı ziyaret eden Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile bir araya geldi.

ANAS Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda Azerbaycan ile Türkiye arasındaki asırlara dayanan dostluk-kardeşlik ilişkilerini vurgulayan İsa Habibbeyli, iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda stratejik ittifak düzeyine yükseldiğini söyledi.

Türkiye'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının kardeş Türkiye halkı için olduğu kadar Azerbaycan için de önemli olduğunu vurgulayan Habibbeyli, Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin tüm Türk dünyası için de önemli olduğunu söyledi.

Azerbaycan ve Türk dünyasına gelince "Tek millet iki devlet" ilkesiyle ortak çalışmaların en üst düzeyde sürdürüleceğini kaydetti.

ANAS Başkanı, TÜBİTAK'ın başta Türkiye olmak üzere Türk dünyasında ve tüm dünyada bilimin gelişmesinde önemli bir role sahip olduğunu ve akademinin mevcut yapısı içerisinde Türkiye ile Türk dünyası arasında yeni alanlarda işbirliği fırsatlarının ortaya çıktığını söyledi.

"TÜBİTAK’ın tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz"

İsa Habibbeyli, son günlerde  akademideki elektronik hizmet ağının genişletilmesi yönünde önemli adımlar atıldığına işaret ederek, eski SSCB Akademileri arasında ilk kez ANAS'ta "Elektronik Akademi" bölümünün oluşturulduğunu söyledi.

TÜBİTAK'ın bu alandaki tecrübelerinden faydalanmak ve bundan sonraki işbirlikleriyle ilgilendiklerini de belirterek, "Öncelikle TÜBİTAK'ın Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi ULAKBİM'in Dargi Park elektronik veri tabanı kaydını kullanmak, ANAS'ın bilimsel dergilerini bu veri tabanına dahil etmek ve diğer elektronik projelerde yer alması çok önemli ve değerlidir." şeklinde konuştu.

İsa Habibbeyli, Azerbaycan halkının Ulu Önderi Haydar Aliyev'in kuruluşunun 100. yılı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı münasebetiyle ANAS tarafından birçok etkinliğin düzenlendiğini ve yıl boyunca devam edeceğini söyledi.

"TÜBİTAK kardeş ANAS ile işbirliğine hazır"

TÜBİTAK'ın çalışmalarının temel amacının bilime ilgi uyandırmak ve bilimi sevdirmek olduğunu söyleyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ancak bu şekilde insanların ve insanlığın geleceğinin geliştirilebileceğini söyledi.

TÜBİTAK'ın bilimi sevdirmek için (Popüler Bilim Yayınları) ağını kurduğunu ve birçok yayın hazırladığını belirten Prof. Mandal, çalışanlar ile ANAS ile uzun yıllardır iş birliği içinde olduklarını belirterek konferansın önemine dikkat çekti.

Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün TÜBİTAK'a bağlı Marmara Araştırma Merkezi'ne bağlı olarak faaliyet gösterdiğini ve deprem araştırmaları yürüttüğünü anlatan Mandal, "Bilim ve teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde depremlerin yakın gelecekte önceden tahmin edilebileceğine inanıyorum. Şu anda Japon bilim insanlarıyla bu yönde ortak araştırmalar yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

İsa Habibbeyli ise ANAS'a bağlı Cumhuriyet Sismoloji Servis Merkezi çalışanlarının Türkiye'nin deprem bölgesinde araştırma yaptıklarına dikkat çekerek, diğer yönlerde olduğu gibi bu konuda da işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Toplantı sonunda karşılıklı hediyeler takdim edildi.

Toplantıda, ANAS "Elektronik Akademisi" Bölüm Başkanları Matematik Doktorası Doç. Dr. Fariz Imranov, Halkla İlişkiler, Basın ve Enformasyon Bölüm Başkanı Filoloji Doktorası Agahuseyn Şükürov, dış ilişkiler ve uluslararası kuruluşlarla çalışma bölümü başkanı, Biyoloji Doktorası Doçent Esmira Alirzayeva, bölümün yardımcısı Sosyoloji Doktorası Samir Sattarov da hazır bulundu.