Bakırköylü Sanatçılar Derneği

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) belli aralıklarla şiir günleri, sanat günleri ve çeşitli etkinlikler düzenleyen, aydın insanların oluşturduğu bir topluluk.

  • 3282
Bakırköylü Sanatçılar Derneği

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD), 1993 yılında Bakırköy'de yaşayan sanatçıları bir çatı altında toplama fikri ile kurulmuş bir dernek.

BASAD’ın kurucuları arasında; Ayşen Gruda, Erdoğan Sıcak, Ergün Köknar, Cem Karaca, Tarık Akan, Üstün Asutay ve Cihat Tamer yer alıyor.

1998 yılında Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi'ne taşınan BASAD, 29 Mart 2002 tarihinde, Bakırköy Belediyesi'nin çabalarıyla, Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı'na kavuşmuştur.

1908 yılında inşa edilen bina; öğrenci yurdu olarak kullanılmış, 1936 yılından itibaren, ilk, orta, lise eğitimi vermiş, daha sonra da Bakırköy Halkevi olarak 70'li yıllarda Bakırköylülere kültürel hizmet sunmuştur.

Halkevlerinin kapatılmasıyla Adalet Bakanlığınca Adliyeye devredilen ve Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi olarak hizmet veren bina, restore edilerek BASAD yönetiminde Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı olarak hizmete başlamıştır.

22 Mayıs 2002 yılında konağın içinde hizmete sunulan, 500 üyesi 1000'i geçkin öğrenci kapasitesi bulunan BASAD, kuruluşundan beri devam ettiği çalışmalarıyla, Bakırköy-İstanbul ve yurt dışında kültürel ve sanatsal faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir. Sanat Galerisinde geçen süreç içerisinde pek çok sanatçıya ev sahipliği yapmıştır. Müzik alanında birçok konser gerçekleştirmiş, tiyatro alanında birçok oyun sahneye konmuştur. Sanatın her alanında çalışmalarını sürdüren bir kurumdur. Derneğin bahçesinde BASAD Cafe bulunmaktaydı. Ne yazık ki 2022 yılında konağın vakıflara devredilmesiyle BASAD Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu tarafında İspirtohane Kültür Merkezinde sanat çalışmalarını sürdürmektedir. BASAD Başkanı İlhan Gülek tarafından yönetilmektedir.

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) belli aralıklarla şiir günleri, sanat günleri, çeşitli etkinlikler düzenleyen, sanata ve Cumhuriyete gönül vermiş aydın insanların oluşturduğu bir topluluk.

Derneğin mayıs ayı şiir etkinliğinin teması Atatürk, 19 Mayıs ve gençlik oldu.

Aşk Yazarı Mustafa Çifci, "21 Mayıs 2023 günü birbirinden değerli insanların arasında bulunup Atatürk hakkında bir iki kelime etmenin mutluluğunu yaşadım." dedi.

Edebiyat Kurulu Başkanı Sayın Gülşen Musa Şenderin, günün anlam ve önemini belirtirken, "Dostlar, sanatın gücü aydınlığa yolculukla başlar. Paylaşılan bilgi görgü sanat edinimleri, birbirimizi zenginleştirmektir her zaman. Sanat, nesilleri yarınlara ulaştıran güneştir, bütünleşmektir. İyi ki sanat var, edebiyat var, şiir var." diyerek sanatın ve sanata yönelmiş olmanın önemini anlattı.

Etkinliğe, Gülşen Musa Şenderin (Edebiyat Kurulu Başkanı), Ahmet Tığlı, Muhsin Durucan, Emine Karataş, Ülkü Akman, Kadriye Görür, Gülşen Şenderin, Galip Uyar, Enver Hergüler, Mustafa Dilki, Aleni Ali Dilki, Ata Türk, Hüseyin Kuzucan, Doğan Gürz, Güven Kahramanoğlu, Aysema Gündeş, İsmail Aydoğmuş, Hilmiye Kılıçaslan, Yegâne Gülerman, Hayriye Yıldız, Leyla Salbaş, Selahattin Yalçıner, Şengül Yıldırım, Zeki Kaymakçı, Yaşar Ayık, Solmaz Çetinkaya, Metin Özdoğan, Attilla Alinçer, Gül Kayhan, Savaş Tuğsavul, Aynur Tuğsavul, Nukhet Everst, Semih Er, Sami Doğan, Figen Sezen, Ali Gürz, Habip Özkilislioğlu, Süleyman Süer, Halide Göksoy, Aylin Dönmez, Resul Civcik, Ali Gündüz ve Aşk Yazarı Mustafa Çifci katıldı.