'Balıkçılık sektörünün sorunları var'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Ekmekci, balıkçılık sektörünün sorunları olduğunu söyledi.

  • 846
'Balıkçılık sektörünün sorunları var'

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, üyesi olduğu TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’nun saha incelemeleri ve paydaş toplantıları için bulunduğu İstanbul’da sektöre dair değerlendirmede bulundu.

Ekmekci, "Balıkçılık sektörünü endüstriyel işletmeler, küçük balıkçı işletmeleri ve amatör balıkçılar şeklinde üç gruba ayırabiliriz. Altyapı olarak da ülkemizin 3 tarafını çevreleyen deniz ve coğrafyamızın adeta atardamarı kimliğindeki iç sularımız var. Bir yandan binlerce aileye istihdam sağlayan balıkçılık sektörünü geliştirmekle mükellefiz, diğer yandan deniz ve iç sularımızı her türlü vahşi avlanma ve kirlenmeden korumakla sorumluyuz. Son dönemde kendini iyiden iyiye hissettiren küresel iklim değişikliklerine karşı da acil pozisyon almamız gerekiyor." diye konuştu.

"KIYMETLİ VE VERİMLİ BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK"

Ekmekci, "Komisyon olarak çalışmamızda hem konunun kamu, sivil ve meslek örgütlerindeki tüm paydaşlarının görüşlerini alıyoruz hem de çeşitli illerdeki saha incelememelerimiz ile balıkçılarımızla bizzat görüşüyoruz. Son derece kıymetli ve verimli bir çalışmaya imza attığımızdan şüphemiz yok. Komisyon çıktılarımız devletimizin ilgili kurumlarına bir yol haritası işlevi göreceği gibi ziyaret ettiğimiz yörelerde de ciddi bir dinamizme yol açtığımızı düşünüyorum. Balıkçılık sektörünün ana ve tali konuları iller bazında masaya yatırılıyor ve önümüzdeki süreçte bu toplantılarının farklı faydaları da muhakkak sektörün paydaşlarına yansıyacaktır." diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE BALIKÇILIK ÇOK FAZLA"

Milletvekili Ekmekci, "Endüstriyel balıkçılık işletmeleri, balık arzının önemli kısmını sağlama yönünde emek sahibi durumundalar ve deniz ekonomimizin dünya ile rekabet edebilmesi noktasında da ciddi bir yarışın içindeler. Küçük balıkçı işletmelerimizin sayısının 12 bin üzerinde olduğunu düşünürsek sektörün bu kolunun da binlerce aileye iş ve aş kapısı olduğu ortada. Küçük balıkçılık sektörü çoğu kıyı ilçemizin adeta tek geçim kaynağı olacak kadar önemli yer tutuyor. Amatör olarak denize açılan yahut iç sularda avlanan vatandaşlarımızı da hesap ettiğimizde ülkemizde balıkçılık dediğimizde ortaya çıkan alan ve nüfus gerçekten ciddi yer tutuyor." diye konuştu.

"BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VAR"

Ekmekci, "Sektörün sorunları var. Aşırı avlanma, yasadışı avlanma, kirlilik, iklim değişikliği, istilacı balık türleri şeklinde uzuyor liste. Tüm bu dertler her toplantımızda konuşuluyor. Deniz ekosisteminin ciddi oranda yara aldığına dair iddialar, kanıtlar ve öngörüler ile de karşılaşıyoruz. Üstüne üstlük aşina olduğumuz birçok balık türü neslinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu söylemi de karşımıza çıkıyor. Hedefimiz; ülkemizin Türkiye Yüzyılı’nda su ürünleri ekonomisini artırmak ve su kaynaklarımızı tüm ekosistemi sağ tutarak geleceğe taşıyabilmek. Su kaynaklarımız ve içindeki su ürünleri olmazsa balıkçı da olmaz." diye konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyesi Fatma Serap Ekmekci şöyle devam etti:

"Kirlilik ve iklim değişikliğine karşı alınması gereken tedbirleri sıralıyoruz. Farklı liglerdeki işletmelerimizin kendi aralarındaki sorunlarını ortadan kaldırmak için önerilerimizi sunuyoruz. Üniversiteler ile iş dünyasının birbirlerine daha yakın olmalarının gereğinin altını çiziyoruz. Elbette tüketicilerin bilinçlendirilmesi için de daha fazla gayret ortaya konulması gerektiğine işaret edeceğiz. Su kaynaklarını korumanın önemli bir bileşeni de tüketici çünkü. Önemli bir dosyaya tüm komisyon üyelerimizin gayretleri ile imza atıyoruz. Başta komisyon başkanımız Sayın İsmail Emrah Karayel olmak üzere tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum."