Baltacı '5 tünel parasına 1 tünel yapmışsınız'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu'nun sorun ve taleplerini gündem yapmaya devam ediyor.

  • 3669
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Baltacı '5 tünel parasına 1 tünel yapmışsınız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’nda devam eden 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Kastamonu’nun sorun ve taleplerini gündem yapmaya devam ediyor.

Milletvekili Hasan Baltacı en son Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun katılımında gün boyu süren 2021 yılı bütçe görüşmesinde; Cide Yolu, Daday Yolu, Tosya Yolu, Taşköprü Yolu, CAT2 Sistemi ve demiryolu ile ilgili Kastamonu’nun taleplerini dile getirdi.

AKP iktidarı boyunca birçok bakanın Kastamonu’yu ziyaret ettiğini ve bu konularda sözler verdiğini ama hiçbir gelişme olmadığını hatırlatan Milletvekili Hasan Baltacı, Ilgaz Tüneli ve İnebolu Yolu projeleri üzerinden Cengiz İnşaat’a ihale bedellerinin üzerinde kaynaklar aktarıldığına ve aktarılmak istendiğine dikkat çekti.

Milletvekili Hasan Baltacı komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“SİZDEN ÖNCE YILDIRIM, ELVAN, ARSLAN TURHAN’DA SÖZLER VERMİŞTİ”

"Sayın Bakan geçen hafta Kastamonu'yu ziyaret ettiniz, hoş geldiniz, sefa getirdiniz. Sizden önce 2011 yılında Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım da Kastamonu'yu ziyaret etmişti ve 25 kilometrelik Cide-Kurucaşile yolunun tamamlanacağına, bitirileceğine dair söz vermişti ama henüz bitirilemedi. Yine, sizden önce 2014 yılında Ulaştırma Bakanı Sayın Lütfi Elvan Kastamonu'yu ziyaret etmişti. İnebolu Limanı’nın büyüteceğinin sözünü vermişti ama İnebolu Limanı Cengiz Holdinge satıldı, şimdi balıkçılar bile oraya girip balık avlayamıyorlar. Yine, 2016'da Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan ilimizi ziyaret etti, demir yoluyla ilgili talepler konusunda 'Bu bir ihtiyaçtır, değerlendirilecek' demişti ama dört yıldır bir milim ilerleme olmadı. Yine, 2019'da Ulaştırma Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turan ilimizi ziyaret etmişti ve hemşerilerimin Tosya Yolu, Daday Yolu ve Azdavay Yolu’nun yapılması talebi karşısında, 'Bunlar tamamlandığında tadından yenmez' demişti ama ne Daday yolunda ne Tosya yolunda herhangi bir gelişme olmadı ve Azdavay Yolu da henüz bitirilemedi. Bu konuların takipçisi olacağız."

“CAT2 SİSTEMİ BİRAN ÖNCE KURULMALIDIR”

"Ayrıca, siz Kastamonu'ya gelirken Kastamonu Havaalanı'nı kullandınız. Biz yıllardır ısrarla Kastamonu Havaalanı'nda sis dolayısıyla inişi kolaylaştıran CAT2 cihazının olmadığını söylediğimizde arkadaşlarınız konuyu bilmediğimizi söylüyorlardı ama sizin uçağınız da havada birkaç tur atmak zorunda kaldı, ondan sonra havaalanına ancak inebildi. Kastamonu Havaalanı'na CAT2 sisteminin bir an önce kurulmasını talep ediyoruz."

“5 TÜNEL PARASINA 1 TÜNEL YAPMIŞSINIZ”

"Sayın Bakan, benden önce bir konuşmacı 'yaptığımız yollar göz doldurdu' dedi. Evet, doğrudur, yaptığınız yollar göz doldurdu ama aynı zamanda cep de doldurdu. Bunun dışında biz yollarla ilgili konulardan bahsettiğimizde, genelde arkadaşlarınız şöyle söylüyor: 'Bizim yaptığımız Ilgaz Tüneli'nden siz geçmiyor musunuz?' Evet, biz de geçiyoruz ve o Ilgaz Tüneli'ni en çok kullananlardan birisi de benim. Ama şöyle bir şey var Sayın Bakan: Soru sormuşuz, 'Ilgaz Tüneli ihalesi hangi aşamalardan geçti?' demişiz. 2012 yılında Ilgaz Tüneli 219 milyon TL'ye Cengiz Holdinge verilmiş. Daha sonra 213 milyon liralık bir ikmal ihalesi yapılmış ve 2016'da bu tünel 1 milyar 90 milyona bitmiş yani 5 tane tünel parasına 1 tane tünel yapmışsınız, Kastamonu'nun 4 tane tüneli yok.  Gösterin, bizim de gözlerimiz dolsun. Ayrıca şunu söylemek istiyorum: 2012 yılında asgari ücret 701 liraydı, 2016 yılında asgari ücret yani bu ihale bittiğinde asgari ücret 1.300 liraydı. Asgari ücrete yüzde 85 zam geldiği yerde, Cengiz Holdingin aldığı ihaleye yüzde 500 zam gelmiş."

“CENGİZ HOLDİNGE ÖDEDİĞİNİZ FAZLA PARALARLA; DADAY, TOSYA, AZDAVAY YOLU DA BİTİRİLEBİLİRDİ”

"Yine, Sayın Bakan, İnebolu yolunu 2017 yılında 1 milyar 380 milyona yine aynı şirkete, Cengiz Holdinge vermişsiniz. Geçen geldiğinizde bir açıklama yapılmış, denilmiş ki: 'Bu yol 2023 yılında 2 milyar 850 milyona bitecek' Ama bazı resmî kaynaklara göre de 3 milyar 157 milyona bitecek. Yani yüzde 122 artış olacak. Eğer öyleyse 2017'de asgari ücret 1.404 liraydı şimdi asgari ücretin 3.201 lira olması gerekiyor. Sayın Bakan, bu yollarla, Cengiz Holdinge ödediğiniz fazla paralarla; Daday yolu da bitirilebilirdi, Tosya yolu da bitirilebilirdi, Azdavay yolu da bitirilebilirdi. Ayrıca bu rakamlarla, KYK borcu olan binlerce öğrencinin KYK borcu ödenebilirdi. Uzaktan eğitim alan çocukların tablet, bilgisayar, televizyon ihtiyaçlarının tamamı giderilebilirdi. Evet yol yaptınız, evet, o yollar göz dolduruyor ama birilerinin de cebini doldurdunuz Sayın Bakan."