Baltacı'dan Bakan Soylu'ya afet senedi sorusu

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya afet borçlandırma senediyle ilgili soru önergesi verdi.

  • 1939
Baltacı'dan Bakan Soylu'ya afet senedi sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis üyesi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, geçtiğimiz yıl 11 Ağustos’ta meydana gelen sel felaketinde evlerini, işyerlerini kaybeden ve kendileri için yapılacağı açıklanan konut ve işyerlerinden faydalanmak, hak sahibi olmak isteyen vatandaşlara AFAD Başkanlığı’na ait boş ‘Afet Borçlandırma Senedi” imzalattırılmasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Soru önergesinde, sel felaketinde mağdur olan vatandaşlar için 872 konut, 40 köy evi yapılacağının açıklandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Hasan Baltacı, “Ziraat Bankası şubelerinde imzalatılan söz konusu boş Afet Borçlandırma Senedi’nde afetzedenin ne kadar vade ve faizle, ayrıca toplam kaç Türk Lirası borçlandığına dair her hangi bir bilgi bulunmamaktadır. Verilecek krediye karşılık afetzede vatandaşlarımızdan diğer mallarını ipotek ettirmeleri de istenmektedir. Ayrıca, Afet Borçlandırma Senedi’ni 60 gün içinde imzalamayan afetzedelerin hak sahibi olamayacağı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra senedi imzalayan borçlu afetzedenin birbirini izleyen en az üç taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde bankanın borcun tamamını muaccel kılmaya ve bir hafta içinde borcun ödemesini talep etmeye yetkili olduğunu kabul etmiş sayılacağı belirtilmektedir” dedi.

Milletvekili Hasan Baltacı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması için TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

* 11 Ağustos 2021 tarihindeki sel felaketinde evleri ya da işyerleri ağır hasar gören ve yıkılan afetzedelere vadesi ve borç miktarı belli olmayan boş Afet Borçlandırma Senedi imzalatılmasının gerekçesi nedir?

* Vadesi ve borç tutarı belli olmayan Afet Borçlandırma Senetlerini imzalamayı kabul etmeyen afetzedelerin hak sahibi olamayacaklarına yönelik kararın kanuni dayanağı nedir?

* Sel felaketinde tüm mal varlıklarını kaybeden afetzede vatandaşlardan, kullanacakları krediye karşılık ipotek istenmesinin vicdani ve hukuki gerekçesi nedir?

* 2021 yılında Batı Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen sel felaketinde zarar gören vatandaşlarımız için düzenlenen yardım kampanyaları kapsamında ne kadar yardım parası toplanmıştır?

* Afetzede vatandaşlarımızın ağır hasar gören ve yıkılan binaları, afetzede vatandaşlarımız kredi karşılığı borçlandırılarak yeniden inşa edilecekse yardım kampanyasından toplanan paralar nerede kullanılacaktır ya da kullanılmıştır?