Baltacı, sarımsak tarlasında çalışan çiftçileri ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, sarımsak hasadının başladığı Taşköprü'de söküm için kavurucu sıcakta ter döken başta kadınlar olmak üzere çiftçileri tarlalarında ziyaret etti.

  • 726
Baltacı, sarımsak tarlasında çalışan çiftçileri ziyaret etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taşköprü İlçe Başkanı Özkan Keskin ve ilçe yöneticileri ile birlikte topraktan emeklerinin karşılığını toplayan çiftçilere bereket ve bol kazanç temennisinde bulunan Milletvekili Baltacı, aromasıyla diğer sarımsaklardan kolaylıkla ayırt edilebilen Taşköprü sarımsağının ve büyük emeklerle ekip biçen Taşköprülü sarımsak üreticisinin daha çok desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Taşköprü sarımsağında rekolte düşüklüğü sorununun, üst üste yaşanan dolu felaketleri nedeniyle bu sene çok daha büyük bir problem olarak çiftçiyi zor durumda bıraktığını kaydeden Milletvekili Baltacı, Taşköprülü sarımsak üreticisinin hak ettiği kazancı elde etmesi ve Taşköprü sarımsağı üretiminin sürdürülebilir olması için devletin sarımsak üreticisine fiyat garantisi vermesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Üreticinin sarımsağını Gökırmak’a döktüğü dönemler olduğu gibi kilosunu 18 lira ve üzeri fiyattan sattığı dönemleri de gördüğünü hatırlatan Milletvekili Baltacı, fiyattaki bu belirsizliğin üretimi olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yaygınlaştırılmaya çalışılan Çin ve İran’dan ithal edilen sarımsak tohumunun Kastamonu’nun markası olan ve “Beyaz Altın” olarak adlandırılan Taşköprü sarımsağının karşısında ki en büyük tehdit olduğunun altını çizen Milletvekili Baltacı, “tarımda girdi maliyetleri yüzde 100’e yakın artış gösterdi. Birçok üreticimiz borçlarını ödeyebilmek, tenceresini kaynatabilmek, çarkı döndürmek için tohumluk olarak ayırdığı sarımsağını da satmaya mecbur kaldı. Böyle olunca üretici Çin ya da İran tohumu ekmeye mahkûm kalıyor. Bu durum ise yerel çeşitliğin her geçen yıl yok olmasına neden oluyor. Devlet politikası olarak müdahale edilmeği takdirde aromasıyla, kokusuyla övündüğümüz Taşköprü sarımsağımızın bir süre sonra tüm bu özelliklerini yitirdiği bir durumla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.

Tarım Kanunu'nun 21. Maddesine göre milli gelirin yüzde 1'i oranında tarıma teşvik verilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Hasan Baltacı, bu oranın maalesef yüzde 0.5’i hiç geçmediğini söyledi.

2018 yılında çiftçiye 11.2 milyar lira eksik destekleme verildiğini kaydeden Milletvekili Baltacı, “2018 yılında 26 milyar lira olması gereken tarımsal destek miktarı 14,8 milyar lirada kaldı. Yani çiftçiye verilmesi gerektiği halde 11.2 milyar lira destek verilmedi. 2019 yılı için ayrılan destekleme miktarı 16,1 milyar lira olarak açıklandı. Ancak son yıllarda yüzde yüz artan girdi maliyetleri nedeniyle bu desteklemeler maalesef üretime yansımıyor.” ifadelerini kullandı.