Başkan Mütevelli'den 'Kastamonu Turizmi' için samimi açıklama!

KASTOD Başkanı Serkan Mütevelli 'Turizm şımarıklığı yaşıyoruz varlık içinde yokluk çekiyoruz' dedi.

  • 1382
Başkan Mütevelli'den 'Kastamonu Turizmi' için samimi açıklama!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Karadeniz Bölgesi’nde turist çekme hazırlıkları sürerken en iddialı açıklama Ordu’dan geldi. Yeni sezona hazır olduklarını ifade eden Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Ordu’nun 2017 yılı turist hedefinin 11 milyon kişi olduğunu söyledi. Kastamonu ve Turizm ve Otelciler Derneği Serkan Mütevelli rakamın çok iddialı bir rakam olmasına rağmen hayal olmadığını ifade ederek Ordu’dan daha fazla değere sahip Kastamonu’nun elindeki değerleri verimli kullanamadığını, varlık içinde yokluk çektiğinin altını çizdi.

Doğu Karadeniz Projesi Kalkına İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından özellikle körfez ülkelerine yönelik sürdürülen faaliyetler ve tanıtım çalışmalarının olumlu etkileri görülmeye başlandı. DOKAP’ın yürüttüğü etkili çalışmalar sonrasında Ordu, Trabzon ve Rize’ye 2017 yılında 500 bini aşkın Arap turist bekleniyor. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptığı açıklamada Arapların il ekonomisine ciddi ekonomik girdi sağladığını ifade ederek 2017 özellikle Ordu’ya 11 milyon yerli ve yabancı turist beklediğini kaydetti.

Birkaç yıl önce iddialı bir şekilde Kastamonu’ya da geleceği açıklanan binlerce arap turistlerin ise şimdilerde mesamesi okunmuyor. Kastamonu ve Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Serkan Mütevelli Ordu’nun 2017 yılı için ortaya koyduğu 11 milyon turist hedefinin çok iddialı bir rakam olduğunu ancak hayal olmadığını dile getirdi.

Kastamonu ve Turizm ve Otelciler Derneği olarak kendi iç dinamiklerini iyi kullanacaklarını, amaçlarının kurumları daha da koordineli hale getirerek işlevselliği arttırmak olacağı açıklamasında bulunan KASTOD Başkanı Serkan Mütevelli, ortada bir kopukluk oluşturmadan tüm kurumlarla birlikte koordineyi tam olarak sağlayarak çalışma yürüteceklerini, kurum ve kuruluşları turizm adına ortak paydada buluşturmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

“DIŞARIDAN BİR DOKTORUN TURİZM REÇETESİ YAZMASI GEREKİYOR”
Kastamonu’da turizm şımarıklı olduğunu vurgulayan KASTOD Başkanı Serkan Mütevelli “Çok sayıda tarihi ve kültürel değerimiz var ancak bu değerlerimizi verimli kullanıp kullanamadığımızı tartışmamız gerekiyor. Kış turizmi için Ilgaz, deniz turizmi için sahillerimiz, tarih turizmi derseniz antik kentimiz, doğa ve tabiat turizmi derseniz ilçelerimiz var, kültür ve inan. Turizmi derseniz önemli dini değerlerimiz var. Bu kadar bolluğun içinde yokluk çekiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Çankırı sadece Ilgaz’da bulunan Yıldız Tepe ile işi götürmeye çalışıyor. Çankırı Yıldız Tepe’yi savunmuş durumdalar. Niye? Çünkü ellerinde başka değer yok. Kabul etmek gerekir ki bizden de daha iyi işletiyorlar. Kötü senaryo çizmek istemiyorum ama bu gidişle orası Ilgaz’ı geçer. Çankırı elindeki tek değer ile var olmaya çalışıyorlar ve bunu da iyi başarıyorlar. Kastamonu’da o kadar çok alternatif olmasına rağmen hala bir kopukluk var ve bütünleşmeyi sağlayamıyoruz. Neyi nasıl uygulayacağımıza hala karar verebilmiş değiliz. İşin gerçeği bunlara bizim karar vermemiz gerekiyor. Çünkü şehrin içinde yaşayanlar olarak izleyeceğimiz yöntemi biz kendimiz seçemiyor, göremiyoruz. Üniversiteye bıraksak akademik düşünür, bize bırakılsa ticari düşünürüz, kamuya bırakılsa bürokratik düşünür. Herkes bir yana asılır. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bize dışarıdan bir doktorun reçete yazması gerekiyor. Gerekirse bunun için bir bütçe oluşturulacak ve profesyonel bir çalışma gurubu ile masaya oturulacak. Bunun yapamazsak yıllar geçer biz hala aynı şeyleri konuşuyor oluruz. Doğru bir yol haritası üzerinde yol almaya çalışırsak daha faydalı işler yapacağımızı düşünüyorum. Belki şu anda kar çok yanlış yöntem izledik. Bu çalışma bizim göremediğimiz farklı alternatifleri ortaya çıkaracaktır. Dışarıdan gelenler bizim yanlışlarımızı veya doğrularımızı daha iyi görür. Yanlış da olsa biz bunun farkında olmayız. Turizmi daha enternasyonal bir olgudur. Sadece tek noktaya yönelik çalışma yürütürseniz başarı sağlayamazsınız” dedi.

“TURİZM İSTATİSTİK VERİLERİ İYİ OKUYUP DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR”
Yıllardır 5 yıldızlı bir otelin Kastamonu’da ihtiyaç olup olmadığının tartışıldığını ifade eden Serkan Mütevelli: “Son 5 yılda büyük otel zincirlerinin Kastamonu’ya otel kuracağı şeklinde söylemler çıktı. Söylemler tartışılabilir. Kendi kanaatimce ilimizin 5 yıldızlı bir otele ihtiyacı yok. Çünkü 200-300 yataklı otellerin turizmi çok zor. Sürdürülebilir olur mu, olmaz mı öngörmek zor. İşletmeler açısından düşünürseniz sürdürülebilirlik tartışılır. Kısa vadede olmayabilir lakin uzun vadede 5 yıldızlı otelin Kastamonu’ya faydası olur. Ama bu faydayı şimdiden öngörmek çok zor. Son açıklanan turizm verilerine bakarsak 12 aylık periyotta Kastamonu yüzde 40-45 doluluk oranıyla çalışıyor. 440 bin civarında konaklama sayımız var. Normal olarak düşünüldüğünde Kastamonu 2016 yılında 440 bin turist almış gibi görünüyor. Lakin verilerin analizine baktığımızda yorumlamayı doğru yapmamız gerekiyor. 440 bin konaklamanın yüzde 67’e yakını iş vasıtasıyla Kastamonu’ya gelenlerden oluşuyor. İş vasıtasıyla gelenler en az iki gün kalıyor ve haftada birkaç kez geliyor. Bunları turist gözüyle mi değerlendirmeliyiz ya da bizim turist algımız ne olmalıdır? Bu durum sadece bizim açımızdan böyle değil, Türkiye’nin diğer illerinde de aynı durum söz konusu. Günü birlik ziyaretçiler iş turizmini ortaya çıkarıyor. İş turizmini arttırabiliriz. Sanayi ve diğer meslek kollarında yağacağımız yatırımlar ile iş turizm rakamlarını birkaç katına çıkarabiliriz. Ama diğer türlü düşündüğümüzde sadece gezme mantığı ile Kastamonu’ya turist gelmiyor. Bu durumu, rakamları iyi okumamız ve üzerinde iyi düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“KASTAMONU’YA GELEN ZİYARETÇİLERİ EĞLENDİRMEKTE YETERSİZ KALIYORUZ”
Turizm alt yapılarının en önemli ayaklarında bir tanesinin sosyal imkanların çokluğu olarak niteleyen Mütevelli: “Üzülerek söylemek gerekirse Kastamonu’ya gelen ziyaretçileri veya turları eğlendirmekte yetersiz kalıyoruz. Eğlence hususunda gerçekten eksiklerimiz var. Ayrıca bir diğer önemli husus ise vakit geçirme konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Aslında turizmin en büyük problemi de vakit geçirme konusudur. Safranbolu çarşısından hariç kendisine alternatifler üretmeye başladı. İnsanlar artık evlerin arasında gezmekten sıkılır hale geldi. Bu durumu fark eden Safranbolu alternatifler olarak Yörük Köyü’nü hayata geçirdi. Yörük Köyü’nün ardından Cam Teras’ı, ardından mağaraları yaptılar. 45 dakikada bitirilecek Safranbolu turu neredeyse 1 güne çıktı. Önemli olan da bu zaten, gelen turisti eğleyebilmeliyiz. Turistlere hoş vakit geçirebilecek alternatifler oluşturmalıyız. Bizim de elimizde Kaya Mezarları diye bir değer var ama kullanamıyoruz. Şu anda ne konumda olduğunu herkes görüyor. Orası güzel şekilde yeniden yapılsa, anlatım tabelaları asılsa çok farklı olur. Şimdi pislikten gün yüzüne çıkmıyor” açıklamasında bulundu.

TÜRSAB ORTA VE DOĞU KARADENİZ’E ÇALIŞIYOR..!!
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Batı Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Temel Uzlu, Orta Karadeniz Bölgesi’ne yönelik Körfez ülkelerinden büyük beklentilerinin olduğunu kaydederek: “Ordu Valiliğimizin bu konuda çok büyük destekleri var. İki buçuk yıldır Ordu Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile beraber Körfez ülkelerine yaptığımız tanıtımın hem Ordu’ya hem Orta Karadeniz’e büyük katkıları oldu, devamı da gelecek. Daha Kastamonu’dan ortak çalışma talebi görmedik” dedi.

Kazım BOLAT