Başkan Yılmaz 'Artık bıçak kemiğe dayanmıştır'

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz '10 Ocak'lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir' dedi.

  • 701
Başkan Yılmaz 'Artık bıçak kemiğe dayanmıştır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, Cumhuriyet Meydanında basın açıklamasında bulundu.

Yılmaz; “Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basın da çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki de en önemlisi gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Çok sayıda genç gazeteci arkadaşımız, işten atılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.

Günümüz de gazetelerimiz adeta yoğun bakım da yaşam savaşı vermektedir. Merkez gazetelerimiz 12’den 8’e, günümüzde de 6 sayfaya kadar düşmüştür. Ayrıca renkli sayfalarımız siyah beyaza dönüşmüş, kadrolar ise 7’den 6 çalışana inmiştir. Diğer yandan en büyük ilçelerimizden Tosya’da iki günlük gazetemiz haftalığa dönüş kararı almıştır. İnebolu, Taşköprü, Araç, Çatalzeytin, Daday ve Abana’da da bu zor dönem de adeta kahramanca gazete çıkarmaya çalışan meslektaşlarımız bulunmaktadır.

Kentlinin sesini kamuoyuna, ülkeye ve dünyaya duyuran yerel basın, yüksek maliyetlere karşın, ekonomik bağımsızlığı ve istihdam artışı için daha fazla okur, ilan ve reklam desteğine ihtiyaç duyuyor. Tüm yurttaşlarımız, kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasına, 'sesinize nefes verin' diyoruz. Yurttaşlarımız, her gün yerel gazete satın alarak kentin sesi yerel basına destek olmalıdır. Kurum, kuruluşlar ve iş dünyasının da yerel basın kuruluşlarına ilan-reklam gelirleriyle destek vermesi önem taşımaktadır. Yerel basın, yerelin, halkın, kentlerin sesidir. Tüm kentliler, seslerine sahip çıkmalıdır.

‘Artık bıçak kemiğe dayanmıştır’

Özellikle son dönem de bazı kamu kurumlarından yükselen ve yerel basın sektöründe büyük rahatsızlığa neden olan, algı oluşturmaya yönelik söylemler bizi rahatsız etmektedir.

Gazete abone sayısını azaltma veya iptal etmeyi tasarruf tedbirlerine bağlamak doğru bir yaklaşım değildir. Bu yanlıştan ve söylemlerden derhal geri dönülmelidir. Gazetelerin zaten var olan sıkıntılarının bu şekilde içinden çıkılmaz bir hal almasına asla müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz.  Ayrıca yine bu dönem de tüm gazetelerimize abone olan kurumlarımız da mevcuttur. Onlara da, seslerine sahip çıktıkları için buradan ayrıca teşekkür ediyorum.

‘Açık hava reklamcılığı hastalığı başladı’

Birçok kentte olduğu gibi Kastamonu’da da son günlerde açık hava reklamcılığı hastalığı başladığını görüyoruz. Bu kadar yerel medya reklamsız gazete çıkarırken, Kastamonu’da her sokak başında, adım başı cadde, sokaklar, her yer de adeta bir açık hava reklamcılığı yapılmaya başlandı. Bu konu bizi çok vurdu ve etkiledi. Birçok firma bülteni gazetelere gönderiyor, reklamı billboardlara asıyor. Medyayı es geçip, billboardı veya açık hava reklamcılığını kullanan her kimse bundan sonra bültenlerini ve haberlerini de oraya assın. Gerçekten çok sıkıntılı bir dönem ve dolayısıyla medyanın yaşaması gerekiyor. Bir şehrin çözümleri için medya çok önemli.

10 Ocak Basın Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa sürede ulaşmak umuduyla, tüm dostlara ve meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım."