BBP'li Adaylar İnebolu Limanında İnceleme Yaptı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kastamonu Milletvekili adayları İnebolu Belediye başkanını ziyaret ederek İnebolu Limanında incelemelerde bulundular.

  • 358
BBP'li Adaylar İnebolu Limanında İnceleme Yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BBP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE  KASTAMONU 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI AHMET YELİS VE MİLLETVEKİLİ ADAYLARI SATILMIŞ KÜLÇE, ERHAN BAŞER İLE BİRLİKTE İNEBOLU BELEDİYE BAŞKANI İLE GÖRÜŞÜP, İNEBOLU LİMANINDA İNCELEMELER YAPTILAR.

Ahmet Yelis, ziyaretlerinin sebebi hem bir nezaket ziyareti, hem de İnebolu limanının yapım ihalesi hakkında basın üzerinden bir tartışma yürütüldüğünü ve 1. dereceden konuyla ilgili olarak gördükleri Sayın İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner den bilgi almak olduğunu söyledi.

Yelis, Liman konusuna girmeden, bir iki husustaki eleştirilerini sayın Başkan sizinle paylaşmak istiyorum dedi.

Birincisi İstanbul yönünden, İnebolu ya girerken ilçe girişindeki görüntü kirliliğnin tek “İSTİKLAL MADALYALI” ilçe olan, tarih, kültür ve doğa zengini İNEBOLU’ ya yakışmadığını söyledi.

İkinci olarak, İnebolu dan Abana-Bozkurt istikametinde yol üstünde bulunan çöp toplama merkezinin hem koku, hem de görüntü kirliliği oluşturduğunu söyledi. Ayrıca çöplük etrafında ki sokak hayvanları trafik tehlikesi oluşturuyor dedi.

İnebolu Belediye Başkanı Uzuner, her iki konuya açıklık getirdi.

İlk olarak İnebolu girişindeki görüntü kirliliğinden kendisinin de rahatsız  olduğunu, fakat bu alanın belediye yetkileri dışında yani mücavir alan dışı olduğunu belirtti. Bu bölgenin belediye yetkileri içinde mücavir alan kapsamına alınması için müracaat ettiklerini fakat ret cevabı aldıklarını söyledi.

İkinci olarak, yol üzerinde bulunan çöp toplama merkezinin sadece İnebolu’ya ait olmadığını çevre ilçelerinde burayı kullandığını söyledi. Uzuner, Devrekani ilçesinde oluşturulan yeni çöp toplama ve değerlendirme merkezinin devreye girdiğini ve artık Abana-Bozkurt yolu üzerindeki çöp toplama merkezinin kullanılmayacağını ifade etti. Sorun olmaktan çıkacak dedi. Sokak hayvanları ile ilgili barınak yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Dedi. Kendilerinin iktidar partisi mensubu bir belediye başkanı olmadığını söyleyerek, hizmetleri yaparken destek görmediklerini ve kaynak sıkıntısı yaşayarak, mevzuat engeline takıldıklarını ifade etti.

Yelis, liman konusunda oluşan tartışmaların kaynağını merak ettiğini, İnebolu, Kastamonu, çevre iller ve Ülkemiz için hayırlı olacağına inandığı Limanın büyütülmesine ve özelleştirilmesine neden itiraz ettiğini Başkan Uzuner’e sordu.

Uzuner, liman yapılmasına ve özelleştirilmesine  karşı itirazının söz konusu olmadığını, itirazının  ihale içeriği ile ilgili olduğunu belirtti.

Uzuner, balıkçıların durumu ile ikazlarının ihale içeriğine konulduğunu söyledikten sonra şunları ifade etti. Ben on bin lira vererek sözleşme aldım ve inceledim. Bazıları sözleşmeyi okumadan beyanat verip beni liman karşıtı göstermeye çalışıyorlar. İhale dosyasında Hopa daki gayrimenkullerin, İstanbul Eyüp deki gayrimenkullerin, konut arsalarının  ne işi var. Liman inşaatının başlama tarihi belli değil, bitiş tarihi belli değil, sadece 49 yıllığına kiralama hakkı belirtilmiş. Buradaki gayrimenkullerin gerçek değerleri nasıl tespit edilmiş, İhale bedeli ile gerçek değerler arasında uyum var mı?  İhale bedeli tespit edilirken  bu limanın gelecekte oluşturacağı rant hesaba katılmış mı?  Ben bunun gibi konuların araştırılmasını, inceleme yapılmasını istiyorum. Oldu, bitti ye getirilmeden ihale yapılmasını istiyorum. Bunun için yargıya başvurdum. Konuyla ilgili İnebolu halkını bilgilendirmek için büyük bir toplantı yapacağım. dedi.

Yelis ve Uzuner, birbirlerine başarılar ve iyi niyet dileklerinde bulunduktan sonra Yelis ve beraberindeki heyet incelemeler yapmak üzere İnebolu limanına gittiler.İnebolu limanında balıkçılarla görüştüler, özellikle küçük tekne sahibi balıkçılar, hallerinden bir hayli şikayette bulundular. Kendi teknelerinin cihaz ve büyüklük açısından yeterli olmadığını ve evlerini geçindirmekte zorlandıklarını söylediler. Ayrıca balıkların üremesini engelleyen sistemlerle balıkçılık yapanların olduğunu, bu şekilde avlananların sıkı denetlenip cezalandırılmasının istediler. Görüşülen balıkçıların büyük bir bölümü de iş imkanı sağlamasını umdukları limanın büyütülmesi işinin yapılmasını istediklerini söylediler.

İncelemelerinin birinci kısmını Cuma günü yaptığı görüşmelerle  bitirdiğini söyleyen Yelis, genel bir değerlendirme yaptı.

Yelis, İnebolu Belediye Başkanı Sayın, Engin Uzuner in ihale dosyasını bedel ödeyip aldığını ve incelediğini, konuya hakim olduğunu ve İnebolu halkının hakları konusunda endişelendiğini belirtti.

Ahmet Yelis, kendisinin de İnebolu Limanının hem İnebolu halkı, hem tüm Kastamonulular için çok önemli olduğunu, hatta çevre illerin Karabük, Çankırı ve Ankara’nın dahi bu limandan istifade edebileceğini söyledi. Ilgaz tüneli bitirilip , İnebolu yolunun da yapıldığında Limanın çok büyük bir fonksiyon ifade edeceğini söyledi.

Kendisine ihale’nin özelleştirme idaresi tarafından iptal edildiği bilgisinin geldiğini, fakat henüz bilgiyi doğrulatamadığını, Gelecekte böyle bir öneme sahip olacak Limanın, özelleştirilirken yapılacak ihalenin son derece şeffaf yapılmasını, hem ihaleyi kazanacak  işadamlarının , hem de bölge halkının kazanmasını istediğini ifade etti.

Bunun için basın üzerinden Liman iyidir-kötüdür, tartışması yürütüleceğine, gerekirse İktidar ve Muhalefet partileri yetkilerinin  bir araya getirilerek, hatta Kastamonu Ticaret  ve Sanayi odası, Müsiad yetkililerinin de davet edilerek,  bilgilendirilmelerinin isabetli olacağını söyledi. Konunun takipçisi olacağım dedi.