Belgeselde kamera karşısına geçti

Eski Bakan Murat Başesgioğlu, 'Zaferin Yolu-Ruhundaki Ateş' adlı belgeselde, başına ay-yıldızlı kalpak takarak kamera karşısına geçti.

  • 2493
Belgeselde kamera karşısına geçti

İzmir’in Gündoğdu Meydanı’ndaki çekimlerde "İzmir’in kurtuluşu demek Anadolu’nun kurtuluşu demekti" diyen Başesgioğlu, Kocatepe’den alınan bir taşı da yine bu meydandan denizle buluşturdu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, zafere ulaşmak için kat ettikleri 1975 kilometrelik zorlu mücadeleyi anlatan 'Zaferin Yolu-Ruhundaki Ateş' adlı belgesel, İstanbul’dan sonra başkent Ankara’da özel bir gösterim yaptı.

Cumhuriyetin 100. yılına ve kahraman Türk ordusuna ithaf edilen belgeselin özel gösterimi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Yönetmenliğini Nazım Doğan ile Sinan Çevik’in, senarist ve yapımcılığını ise Alp Armutlu’nun üstlendiği 8 bölümden oluşan belgeselde, eski Bakan Murat Başesgioğlu da yer aldı.

Kurtuluş Savaşı mücadelesinin son ve en önemli safhasının anlatıldığı İzmir bölümünde ekrana gelen Başesgioğlu, "İzmir’in işgali, bütün Anadolu’yu büyük ölçüde incitti. İzmir, sıradan bir coğrafya değil. Yani Türk tarihinin gerdanlığı. İzmir’in işgali, hele emperyalizme tetikçilik yapan bir ordunun işgali, bütün Anadolu’yu rahatsız etti. Yani 'İzmir’in kurtuluşu' demek 'Anadolu’nun kurtuluşu' demekti. O günkü Anadolu’nun Kızılelması oydu ve nihayet burada, 9 Eylül’de Türk ordusu İzmir’e girdiği zaman Anadolu da kurtulmuş oldu. Bu topraklardan yeni bir cumhuriyetin, yeni genç bir devletin doğumuna neden oldu. Yani İstiklal Yolu’yla 9 Eylül’ün çok benzerliği var." ifadelerini kullandı.

Başesgioğlu, Kocatepe’den alınan bir taşı, İzmir’in Gündoğdu Meydanı’nda, "Haydi bismillah. İnşallah bu topraklar sonsuza dek hiçbir düşman çizmesi görmeyecek" diyerek denizle buluşturdu.

Senarist ve yapımcı Alp Armutlu’nun iki yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30’dan fazla şehirde yaptığı araştırmalar sonucu hayat verdiği belgesel, dijital platformlarda izleyici ile buluşacak.