'Bu yanlış karardan bir an önce dönülmeli'

Kastamonu Gazeteciler Derneği (KGD) yönetimi, Basın İlan Kurumu (BİK) temsilciliğinin kapatılma kararına tepki gösterdi.

  • 3066
'Bu yanlış karardan bir an önce dönülmeli'

Kastamonu Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ilimizdeki temsilciliğini kapatma kararına tepki gösterdi.

KGD yönetimi adına açıklamada bulunan Dernek Başkanı İzzet Sarı, "Basın İlan Kurumu’nun aralarında Kastamonu’nun da yer aldığı 4 ildeki temsilciliklerini kapatma kararı alması, yerel basınımızda üzüntüyle karşılanmıştır. Basın İlan Kurumu tarafından alınan bir karar ile Kastamonu, Edirne, Sivas ve Mardin illerinde bulunan temsilciliklerinin kapatılarak, resmi işlemlerin sorumlu olduğu illerden yapılacağı açıklanmıştır. Yerel gazetelerin resmi ilan dağıtımı, faturalandırma ve gazete kontrol işlemlerinin yapıldığı BİK Kastamonu Temsilciliği’nin 1 Ocak itibariyle kapatılacak olmasından dolayı Kastamonu Gazeteciler Derneği olarak üzüntülerimizi belirtir; söz konusu hatadan bir an evvel dönülmesi noktasında Kastamonulu siyasilerin bu duruma sessiz kalmamalarını dileriz.

Konunun takibi açısından dün kapatılan diğer illerdeki yerel gazetelerin sorumluları ve derneklerle yaptığımız görüşmede bu yanlış karardan dönülmesi adına ortak hareket edilmesi ve bu yönde yapılacak tüm girişimleri Kastamonu Gazeteciler Derneği olarak destekleyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Zaten ciddi sıkıntılar içinde olan yerel gazetelerimiz resmi işlemlerde karşılaştıkları sorunları BİK temsilcisi ile anında çözebiliyorken, şimdi başka ile taşınacak olması gazetelerimizi bir zorlukla daha karşı karşıya bırakacaktır.

Başta Kastamonu olmak üzere Edirne, Sivas ve Mardin illerindeki siyasilerin konuya hassasiyet göstereceklerini umuyor, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün de bu kararı bir kez daha gözden geçirmesini temenni ediyoruz." dedi.

"RESMİ İLAN ZAMMI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Öte yandan BİK Yönetim Kurulu tarafından teklif edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yeni resmi ilan tarifesine de değinen KGD Başkanı Sarı, şunları kaydetti:

"Alınan karar ile birlikte tirajı 50 binin altında olan ve sayıları bine yaklaşan Anadolu gazetelerinde yayınlanacak resmi ilanlar sütun/santim tutarlarında yüzde 100’lük zam yapılmış oldu. Yerel gazetelerimiz için en önemli yaşam kaynağı konumundaki resmi ilan ücretlerindeki bu ciddi artış nedeniyle başta Cumhurbaşkanımız ve BİK yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacak yeni tarife, ‘resmi ilan sayılarında azalma olmadığı takdirde’ gazetelerimiz için adeta can suyu olacaktır."