Burun Şekil Bozukluğu Fiziksel Ve Ruhsal Sağlığı Etkiliyor

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy, havayı ısıtmak, nemlendirmek, temizlemek ve oksijenlendirmek gibi önemli görevleri bulunan burundaki şekil bozukluklarının, insanların hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlığını etkilediğini söyledi.

  • 632
Burun Şekil Bozukluğu Fiziksel Ve Ruhsal Sağlığı Etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Tüm doku ve organlarda olduğu gibi ilerleyen yaşta burunda da önemli değişimler yaşandığını ve bu değişimlerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy, "Yüzümüzün ortasında yer alan burunun görevi akciğerlere giden havayı ısıtmak, nemlendirmek, temizlemek ve oksijenlendirmektir. Burun sağlıklı nefes almanın yanında yüz estetik görünümünün de en çarpıcı noktasıdır. Burun şekil bozuklukları hastanın fiziksel sağlığını etkilerken şekil bozuklukları da ruhsal sağlığını etkilemektedir. Bu sonuçla şüphesiz ki, burun yüzün çok önemi bir parçasıdır. Yüzün geri kalanı ile uyumlu olan bir burun bütünlük oluşturur ve dikkat çekmez. Uyumlu olmayan bir burun ise dikkat çeker. Çünkü burun odak noktadır, herhangi küçük bir bozukluk büyür ve öz-imajı değiştirebilir, bu sebeple burnun görünümü de çok önemlidir. Fakat nefes almada zorluk çekiyor, sabah kalktığınızda kendinizi dinlenmemiş hissediyorsanız, en küçük bir yokuş çıkarken nefes nefese kalıyorsanız, burun şekil bozukluğunuz varsa bir kulak burun boğaz muayenesi zorunlu hale gelmiştir" dedi.

“UZMAN BİR DOKTARA GÖRÜNÜN”
Hastalardan sıkça "Burun ameliyatı için uygun özelliklere sahip miyim?" sorusunu aldıklarını belirten KBB Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy şu bilgileri verdi: "Hastalarımız genellikle, burun yüze göre geniş veya uzunluğundan, burun kemiği kırık ya da eğriliğinden, kaza veya darbe gibi bir nedenden dolayı burnun şekli değiştiğinden, burnun iki tarafında gözle görülür bir asimetri bulunduğundan, yan profilden bakıldığında burun ucu düşüklüğünden, burun delikleri burnun genel şekline uygun olmadığından. Burun ile dudak arasındaki açı çok dar veya çok genişliğinden, burun sırtında kemer yapısı olmasından bize başvuruyor, yaptığımız muayeneler sonucunda hasta için hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlığını etkiliyor ise ameliyat olup olamayacağına karar veriyoruz. Burun ameliyatı, burnun yeniden biçimlendirilmesi işlemidir. Kullanılacak anestezi genel anestezidir ve burun estetiği ameliyat süresi, anestezi ve uyandırılma süresi dahil 1-2 saat arasında değişmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası, hastalar genellikle aynı gün içinde evlerine gönderilebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası hastalar birkaç gün sonra ayağa kalkıp, doktorunun kontrolü ve bilgisi dahilinde işe gidebilmektedirler. Bu anlamda dışarıdan görüldüğü gibi korkulacak bir durum da yoktur. Operasyonlarımızı son teknolojik cihazlarımızla başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Yukarıda saymış olduğumuz sorunlardan birini yaşayanlar mutlaka bir KBB uzmanına görünmesi gerekmektedir."

(İHA)