Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan dev projelere inceleme ve ziyaret

İlimizde yapımı devam eden iki büyük AB hibe projesine yönelik inceleme ve ziyaret gerçekleştirildi.

  • 842
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan dev projelere inceleme ve ziyaret
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, ilimizde yapımı devam eden iki büyük AB hibe projesine yönelik inceleme ve ziyaret gerçekleştirdi.

İlimize gelen heyette AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü M. Bülent Üncü, AB Mali Yardımları Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi koordinatörü Burak Yılmaz ve Kastamonu Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi Projesi koordinatörü Gıyasettin Güneş yer aldı.

AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü M. Bülent Üncü ve beraberindeki heyet, ilk olarak halen yapımı devam eden ve bir AB hibe projesi olan Kastamonu Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi Projesi kapsamında ziyaret ve incelemelerini yaptı. Heyet daha sonra bir diğer AB hibe projesi olan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında bir dizi ziyaret ve incelemeler gerçekleştirdi.

KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında, 5 yıl öncesine kadar belediyelerce kullanılan eski katı atık düzensiz depolama sahalarında rehabilitasyon çalışmalarına devam edilirken, bunlardan biri ve en büyüğü olan Kastamonu merkezdeki Kuzeykent eski vahşi depolama sahasında kurulan ana şantiyeye gelen heyet buradaki rehabilitasyon çalışmalarını inceledi. İncelemeler sırasında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin yetkilileri ve teknik personelleri de hazır bulundu.

Kuzeykent Çöplüğü olarak bilinen, Batı Çevre Yolu kenarındaki maslak mevkiinde yer alan ve 5 yıl öncesine kadar Kastamonu şehir merkezindeki evsel katı atıkların düzensiz olarak depolandığı yaklaşık 100 dönüm arazi üzerindeki rehabilitasyon çalışmaları yerinde görülerek incelendi.

Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinin yapım işlerini üstlenen yüklenici firması olan Gökşin İnşaat’ın ortağı ve yetkilisi Nihat Demiroğlu ile yine aynı projenin müşavir firması olan Libanconsult AGM yetkilisi Naci Çimen tarafından, gerek Kuzeykent çöp sahasında, gerekse ilçelerde yer alan eski çöp sahalarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirmelerde proje kapsamında halen eski vahşi depolama sahalarının taşınma ve yerinde ıslah çalışmalarının devam ettiği, çalışmalar kapsamında Araç İlçesindeki çalışmaların tamamlandığı, Daday İlçesindeki çalışmaların birkaç gün içinde biteceği, Devrekani ilçesinde çalışmalara başlandığı ve Tosya ilçesinde ise çalışmaların ilerlediği kaydedildi. Projenin normal takvimine göre ilerlediği ifade edilerek proje sahalarının bir yıllık yapım süresi içinde tamamlanarak teslim edileceği belirtildi. Yine temizlik ve rehabilitasyonu yapılarak teslim edilen sahaların, belediyelerce üzerinde yapılaşma olmamak şartıyla piknik alanı vb. amaçlarla kullanılabileceği ifade edildi.

Öğleden sonra heyet tarafından Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ziyaret edilerek bilgi alışverişinde bulunuldu. Ziyarette Genel Müdür M. Bülent Üncü tarafından AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde ilimizde yapımı devam eden iki büyük ve çok değerli projenin olduğu ifade edildi. Genel Müdür Üncü, rehabilitasyon çalışmaları yapılarak temizlenen eski düzensiz depolama sahalarına yeni çöp ve hafriyat dökümü yapılmamasını, bu konuda tüm kurumların hassasiyet göstermesini istediklerini belirtti. Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise, yürütülen çalışmalardan duydukları memnuniyeti ifade ederek proje sahalarının ve çevrenin korunması hususunda tüm kurumlarla birlikte gerekli hassasiyetin gösterileceğini ve tedbirlerin alınacağını söyledi.

Genel Müdür M. Bülent Üncü ve beraberindeki heyet daha sonra KASMİB’e ait Devrekani İlçesi Sarıyonca Köyü sınırları içinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni gezerek burada incelemelerine devam etti. İlk olarak burada Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapılacak olan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Kastamonu merkez ve ilçelerindeki evsel katı atıkların getirilerek düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edildiği tesisin tanıtımı ise KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot tarafından yapıldı. 300 dönüm arazi üzerinde kurulu olan tesisin 2015 yılı haziran ayından bu tarafa hizmet verdiğini belirten Birlik Müdürü Adnan Tot, bugüne kadar 500 bin metreküp katı atık depolanan tesise günlük ortalama 250 ton civarında katı atığın getirilerek depolandığını belirtti. Ayrıca heyet tarafından tesis içinde bulunan Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi de gezilerek görevlilerden bilgi alındı.

Heyetin Kastamonu’daki inceleme ve ziyaretlerinin son durağı ise KASMİB İdare Merkezi oldu. Burada gün boyunca yapılan incelemelerin değerlendirmesi yapılırken yüzde 85 oranında hibe desteği bulunan projenin KASMİB tarafından karşılanacak yüzde 15 oranında finansmanı ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Yine proje kapsamında KASMİB’e evsel katı atık yönetimi kapsamında kullanılmak üzere verilecek iş makinaları, kamyon, semi-treyler ve ekipmanlarla ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

Genel Müdür M. Bülent Üncü, projenin normal takvimine uygun şekilde ilerlemesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek ilgili kuruluşların karşılaştıkları sorunları kendisine ve Daire Başkanı İsmail Raci Bayer’e iletmesini, proje kapsamında her türlü yardım ve desteği vereceklerini belirtti. Daha sonra heyet ilimizden ayrıldı.