CHP'den Zafer Bayramı fener alayı

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu İl Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99'uncu yıldönümü dolayısıyla fener alayı düzenledi.

  • 1672
CHP'den Zafer Bayramı fener alayı

Kışla Parkı’ndan başlayan ve Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren fener alayına CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, CHP Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak, CHP Kastamonu Gençlik Kolları Başkanı Alican Yılmaz’ın yanı sıra il ve ilçe yöneticileri ile partililer ve vatandaşlar katıldı.

Fener alayının, 11 Ağustos’ta Bozkurt ve diğer ilçelerde yaşanan sel felaketi nedeniyle önceki yıllardaki kutlamaların aksine marş okunmadan ve ses araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi dikkat çekti.

Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla sona eren programda Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile İl Başkanı Hikmet Erbilgin kısa birer konuşma yaptı.

30 Ağustos’un askeri bir zaferden çok daha fazla anlam taşıdığını belirten CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, “Sözlerime Kastamonu’muz başta olmak üzere Sinop ve Bartın’da sel felaketi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anarak başlamak istiyorum. 30 Ağustos sadece savaş cephesindeki bir kahramanlık hikayesi değildir. 30 Ağustos’a gelemeden önce o büyük cengi yürütecek Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulmuştur. Bugün o Meclis’in iradesinin zayıflatmak isteyenler bugün başkanlık sistemi üzerinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesini gölgelemek isteyenler akıllarından bu ayrıntıyı hiç çıkarmamalıdır. 1922 sadece uluslararası emperyalizme karşı bir mücadele değildir. 1922 emperyalizmin yerli işbirlikçilerine karşıda verilmiş bir mücadeledir. 1922 İskilipli Atıf Hocalara karşıda bir mücadeledir. 1922 Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin saflarında İngiliz işbirlikçilerine karşı da bir mücadele ve iradedir. 1922, dünyanın şanlı komutanları; Napolyonları, Büyük İskenderleri, Hannibalları kıskandıran bir askeri dehanın Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının, milletiyle birlikte elde ettiği unutulmaz bir başarıdır. 1922, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, bu topraklarda yaşayan insanların asla tutsak yaşamayacağını bütün dünyaya gösterdiği tarihtir. Unutmamamız gereken; bizi biz yapan değerlere her gün hücum edenlere karşı sağcısıyla, solcusuyla el ele vermek, millet olmak birlikte yeniden Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılında ayağa kaldırmaktır” ifadelerini kullandı.

30 Ağustos’un emperyalist işgalden kurtuluşunu ilan eden Türkiye Cumhuriyeti`nin doğuş tarihi olduğunu vurgulayan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ise “Çok büyük bir felaket yaşadık, acımız büyük. Sel felaketinde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı rahmetle anıyorum. Zafer’in 99’uncu yılında Anadolu’nun yoksul çocuklarına inanıp, sırtlarını onlara dayayarak bu zafer yolunu yürüyen Mustafa Kemal Atatürk ve çevresindeki bir avuç yurtsevere, Sakarya’da Dumlupınar’da İzmir’de bu ülkenin bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazandıran tüm kahramanlarımıza bir kez daha minnet duygularımı ifade etmek istiyorum. Bugün yaşadığımız felaket özellikle şunu gösteriyor; Bu ülkenin bilime, akla, vicdana ve adalete ihtiyacı var. Bu ülkenin, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda yürüyecek yurtsever kararlı insanlara ihtiyacı var. Bugün insanlığın içinde bulunduğu krize baktığınızda ister Afganistan’da olsun, ister Orta Doğu’da olsun, ister Suriye’de olsun Dünya’nın laik, demokratik ülkelere ihtiyacı var. Biz böyle bir ülkenin temellerini 99 yıl önce attık ve bugün hiç kimseye teslim etmeye niyetimiz yok.  Bu duygularla; Laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin yolunu açan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı yürekten kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum” diye konuştu.