Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj var

Azerbaycan'lı merhum Ahmet Cevad'ın torunundan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mesaj var.

  • 7726
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj var

Azerbaycan'ın Milli Şairi ve 'Çırpınırdı Karadeniz'in söz yazarı merhum Ahmet Cevad'ın torunundan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mesaj var.

"Dedem Türkiye hayranıydı"

Osmanlı Ordusuna katılarak Balkan Savaşlarında savaşan kardeş Azerbaycan'ın Milli Şairi Ahmet Cevat’ın torunu Cevat Ahunzadeh, "Dedemin 130’ncu doğum yıl dönümü Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in imzaladığı bir kararname ile her yıl Azerbaycan’da kutlanacak. Dedem kendisini Türklüğe adamış bir vatanseverdi. Dedemin 130’uncu doğum yıl dönümünün Türkiye’de de kutlanmasını aile olarak çok istiyoruz. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan da ilgi bekliyoruz" dedi.

"Çırpınırdı Karadeniz" şarkısı ile Türk dünyasını birbirine kenetleyen Azerbaycan'ın Milli Şairi merhum Ahmet Cevad’ın torunu Cevat Ahunzadeh, dedesinin 130’uncu doğum yıldönümünün, onun çok sevdiği kardeş Türkiye’de kutlanmasını çok istediğini söyledi.

Torun Cevat Ahunzadeh, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, dedesi Ahmet Cevad'ın 130’uncu yıldönümü vesilesiyle bir kararname imzaladığını ve bunun Ahunzadeh ailesi için gurur verici olduğunu söyledi.

Dün üyesi bulunduğu Türk Aksakallar Birliği’nde bir açıklama yapan torun Cevat Ahunzadeh, "Dedesinin hatıratlarını incelediklerini ve Azerbaycan ve Türkiye aşığı bir vatan sever olduğunu, Azerbaycan Türklerinin ve Anadolu Türklerinin duygularına tercüman olan öz ve öz Türk evladı olan dedesinin bu yıl doğumunun 130’ncu yılının Azerbaycan’da kutlanacağını ifade edere; "Dedem Türkiye sevdalısı bir vatanseverdi. Çok sevdiği Türkiye’de kutlanmasını aile olarak çok isteriz. O kendisini Azerbaycan ve Türkiye’ye adamış bir vatanseverdi” şeklinde konuştu.

ahmet cevad

"Çırpınırdı Karadeniz Türk dünyasının simgesi oldu"

Azerbaycan Milli Marşının ve Türk dünyasının simgesi olan ‘Çırpınırdı Karadeniz’ şarkısının da söz yazarı olan Ahmet Cevad’ın torunu Cevat Ahunzadeh konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dedemin yaratıcılığı ve bilinçli yaşamı Türk dünyası ve Azerbaycan ile bağlantılıydı. Dedem Türk ideolojisiyle nefes alıyordu. Hiçbir güç onu durduramazdı. Sovyetler Birliği büyükbabamı fiziksel olarak öldürmüş olsa da, onu düşünmekten alıkoyamadı. Bu yolda canını feda etti. Dedemin doğum yıl dönümünün kardeş Türkiye'de kutlanmasını aile olarak çok istiyoruz. Dedem Türkiye'yi çok severdi. Çalışmaları Türk gençliği arasında yaygınlaştırılmalıdır. 130’uncu doğum yıldönümünde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından bir kararnamenin imzalanması, dedemin hayatına ve çalışmasına gösterilen ilgi gerçekten gurur verici. Ailemiz adına Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Aynı hassasiyeti Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan da bekliyoruz. Çünkü o hem Türkiye adına savaşmış bir kahraman hem de bizim Milli Şairimiz. 'Çırpınırdı Karadeniz' hala Türkiye’de ve Türk Dünyasında çok seviliyor. Bu şarkı Türklerin bir simgesi haline geldi”

Osmanlı Ordusu’na katılarak Balkan Savaşına katıldı

Azerbaycan Milli Marşı'nın da şairi olan Ahmet Cevad, sadece ülkesinde değil, başta Türkiye olmak üzere tüm Türk dünyasında saygıyla hatırlanıyor. Şiirlerinde yurt ve millet sevgisini işleyen, milli duyguları öne çıkaran Cevad, Doğu Türkistan'dan Balkanlara, Türk soyu halkların yaşadığı tüm bölgelerde tanınıyor. Cevad, 5 Mayıs 1892'de Azerbaycan'ın Gence şehri yakınlarındaki Şemkir bölgesinin Seyfeli köyünde doğdu. Doğduğu köyde dini eğitim alan, Arapça ve Farsça öğrenen Cevad, 1906'da ailesiyle Gence'ye taşındı ve eğitimine burada devam etti. Cevad, ilk şiirlerini bu dönemde yazmaya ve çeşitli gazete ve dergilerde yayınlatmaya başladı. 1912'de mezun olan Cevad, Gence Kız Okulunda Türkçe ve Farsça öğretmeni olarak görev yaptı. Cevad aynı yıl arkadaşıyla gönüllü olarak Osmanlı ordusuna yazılarak Balkan Savaşlarına katıldı ve Bulgarlara karşı savaştı. Ahmet Cevad, 1. Dünya Savaşı yıllarında da Anadolu'da yaşananları yakından takip ederek çeşitli gazetelerde bu konuda haber ve makaleler yazdı. Bakü'de faaliyet gösteren "Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi"ne üye olan Cevad, 1915'te Azerbaycan'dan Batum, Kars, Ardahan, Sarıkamış, Trabzon ve Erzurum'daki Türklere ve Rus ordusuna esir düşen Osmanlı askerlerine yardım götüren heyette yer aldı.

Yazdığı marş 1993'te Azerbaycan Milli Marşı olarak kabul edildi.