Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Paşazade, Eğitim-Bir-Sen'e konuk oldu

Pazartesi Buluşmalarının bu haftaki konuğu T.C. Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Orhan Paşazade oldu.

  • 2504
Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Paşazade, Eğitim-Bir-Sen'e konuk oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her hafta farklı konularda farklı konukların ağırlandığı Pazartesi Buluşmalarında bu hafta T.C. Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Orhan Paşazade konuk oldu.

Her pazartesi akşamı Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şubesi hizmet binasında gerçekleşen Pazartesi Buluşmalarında, Orhan Paşazade, Millet Kütüphanesini anlattı.

Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu; "Geçtiğimiz ay açılan Millet Kütüphanesini görme imkanımız oldu. İç ve dış mimarisinden içindeki eserlere kadar toprağa kondurulmuş muhteşem bir eser ortaya çıkmış. Adeta bir mücevher, bir yakut, bir elmas gibi. Millet Kütüphanesinin dışındaki güzelliği, belkide içindeki birbirinden kıymetli eserlerden kaynaklanıyor. Kimlerin emeği geçmişse herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her çağda ilme, ilim adamına değer vermiş; alimi ve ilmi bir nimet bilmiş bu aziz milletimize böyle bir kütüphane yakışırdı. Kıymetli arkadaşım Orhan Paşazade'den bizlere burayı anlatmasını istedim, sağolsun ricamızı kırmadı geldi. Ben biliyorum ki mevcut vazifesi ona böyle bir konuşma için büyük fedakarlık yapmasını gerektiriyordu bu fedakarlığı da bizim için yaptı. Orhan Hocam aslında bir tarihçidir. Tarihçi olması sebebiyle Kastamonu'ya ayrı bir değer verdiğini biliyoruz. Zaten uzun bir otobüs yolculuğu sonunda ilk önce Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli külliyesine gitti, Kastamonu'nun tarihi mekanlarını gezdi. Tekrar bizleri kırmayarak buraya kadar geldiği ve vereceği sunumdan ötürü kendisine teşekkür ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Millet Kütüphanesi hakkında bilgiler veren Orhan Paşazade; "Girişinden kubbesine kadar bu toprakları, medeniyetimizi anlatan Millet Kütüphanesi; kitaplarıyla, içeriğiyle, hizmetleriyle, salonlarıyla bu millete hizmet ediyor." dedi.

Sunumuna ilk önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında bilgi vererek başlayan Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Orhan Paşazade, külliyede bulunan binaları ve özelliklerini anlattıktan sonra Millet Kütüphanesi hakkında bilgi verdi.

"7/24 aynı anda 5 bin kişeye hizmet vereliyor"

Paşazade; "Yapımına 2016 yılında başlandı ve geçtiğimiz ay hizmete açıldı. Yapımına başlanılmadan önce birçok kesimden insanlarla çalıştaylar yapıldı. Sahaflardan engelli vatandaşlara, kültür insanlarından yazılımcılara kadar geniş bir yelpazede çalıştaylar gerçekleştirildi ve eşsiz bir proje ortaya çıktı. Millet kütüphanesinin başlıca özelliklerine gelince: 125 bin metrekara kapalı alana sahip ve 4 milyondan fazla basılı kaynağın yanı sıra 550 bin e-kitap bulunuyor. 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde yayın bulunuyor. Tarihteki 16 Türk devletini temsilen 16 sütunun bulunduğu Cihannüma Salonu, 3 bin 500 metrekare alanda, 224 kişilik oturma kapasitesi ve 200 bin kitaptan oluşan koleksiyona sahip. Cihannüma Salonunun yanı sıra nadir eserler kütüphanesi, ses ve sörüntü kütüphanesi,  araştırma kütüphanesi, süreli yayınlar salonu, 2 adet sergi salonu, Divan Salonu, mücellithane, simultane çevirinin yapıldığı 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, grup çalışma ve film izleme alanları da bulunuyor. Ayrıca gençlerimiz ve çocuklarımız da unutulmadı; onlar için de ayrı alanlar inşa edildi. 5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi bulunuyor."

"Kitap şeklindeki rafların uzunluğu 201 km"

Paşazade; "Millet Kütüphanesindeki kitapların bir kısmı ücret ödenerek alındı. Bununla beraber Türkiye'nin meşhur koleksiyonerleri ve kütüphaneleri bulunan kişiler de kendi eserlerini ve kütüphanelerini buraya bağışladılar. Edebiyatçısından müzisyenine; tarihçisinden sinemacısına kadar 30'dan fazla bağışçı bulunuyor. Millet Kütüphanesinde  Devlet Arşivleri Başkanlığının sayısallaştırılmış 45 milyon belgesine ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının 500 bin kitabının künye bilgisi ile 100 binin üzerinde nadir/yazma eser görüntüsüne ulaşılabilir. Tüm eserlerin konulduğu rafların dış kısımları kitap ciltlerine benzetilmiştir ve rafların uzunluğu 201 km'dir. Bütün bu eserlere kolay erişim için üstün bir yazılım geliştirildi. Kütüphane görevlilierin tabletleri ile aradığınız kitaba hızla erişiyorsunuz."

"Üye olmak e-devlet'ten çok kolay"

Paşazade; "Millet Kütüphanesi her ne kadar Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bulunsa da ayrı bir girişi ve ücretsiz bir otoparkı mevcut. Yeni kimlik belgesi ile hızlı bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Daha da kolay giriş için e-devlet'ten yani www.turkiye.gov.tr adresinden kolayca üye olabilirsiniz. Yine e-devletten hızlı geçiş kartı ile sadece barkot okutarak otoparka ve kütüphaneye giriş yapabiliyorsunuz. Ayrıca Millet Kütüphanesi tarafından basılan kitapları satın da alabilirsiniz."

"Sırf bu kitabı görmek için bile gidilir"

Paşazade; "Millet Kütüphanesinde 2 adet sergi salonu bulunuyor. 'Mürekkebin İzi' ismindeki yazma eserler sergisi ile 'Mucibince Amel Oluna' hatt-ı hümayun sergisi ziyarete açık. Türkiye'nin dört bir tarafından getirilen nadir eserler bulunuyor. İlk Türkçe sözlüğümüz Divan-ı Lügatit Türk de burada sergileniyor. 2 ay sergilenecek bu eserleri en kısa sürede gidip görmenizi tavsiye ederim. Özellikle Divan-ı Lügatit Türk sırf gidip görmek için başlı başlışına bir sebeptir. Sırf bu kitabı görmek için bile gidilir. Bunun yanınad Fatih Sultan Mehmet'in kütüphanesine ait olan eserlerden avuç içi el yazması Kur'an-ı Kerimlere kadar nadir eserler sizleri bekliyor."

Programın bir bölümü olan soru-cevap kısmında dinleyicilerin ilgisi vardı. Soru-cevap bölümünde hediye edilecek kitap için soruya doğru cevap veren dinleyicilerden Dr. Öğr. Üyesi Birol Yıldırım'a Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Orhan Paşazade kitabı hediye etti.