Daday, sakin şehirler ağına dahil oldu

Kastamonu'nun Daday ilçesi Uluslararası Sakin Şehirler (Cittaslow) Ağı'na dahil oldu.

  • 1454
Daday, sakin şehirler ağına dahil oldu

Kastamonu’nun Daday ilçesi, Belçika'nın Damme şehrinde düzenlenen Uluslararası Cittaslow Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'den Cittaslow ağına katılan yirmi dördüncü şehir olarak ilan edildi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Daday Belediyesi ve Cittaslow Türkiye iş birliğiyle yürütülen Cittaslow Daday Projesi değerlendirme sonuçları açıklandı.

Yapılan değerlendirme sonucunda Daday Türkiye'den Cittaslow ağına katılan yirmi dördüncü şehir oldu.

Daday, Uluslararası Sakin Şehirler Ağı’na resmen katıldı

Bölgenin ulusal ve uluslararası ağlara entegrasyonun sağlanması, bölgede öne çıkan turizm değerlerinin UNESCO Miras Listeleri ve Programları ile Cittaslow Sakin Şehirler Ağı’na dâhil olmasına yönelik Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı kapsamında başlatılan çalışmalar meyvesini verdi.

KUZKA tarafından 2020 ve 2022 Yılı Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Teknik Destek Programları kapsamında sağlanan iki farklı teknik destek ile Daday ilçesinin Sakin Şehirler Ağı kriterlerine uygunluğunun ön fizibilitesi yapılarak başvuru dosyası hazırlandı.

KUZKA’nın öncülük ettiği ve yönetim süreçlerinde aktif rol aldığı çalışmalar sonucunda Daday'ın Uluslararası Cittaslow Birliği'ne katılım süreci resmi olarak tamamlandı.

Doğal yaşam ve geleneksel at çiftlikleri ile öne çıkan Daday'ın Sakin Şehirler Ağına katılımı, hem yerel hem de uluslararası düzeyde yeni imkânlar sunuyor. Bu unvan aracılığıyla, turizmin sürdürülebilir bir şekilde teşvik edilmesi, yerel üretimin desteklenmesi ve genel yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

UNESCO Dünya Mirası Unsurları ve Sakin Şehirler bölgeye değer katıyor

Belçika’da gerçekleştirilen toplantıda Daday ile aynı dönemde Sakin Şehirler Ağı’na dâhil olan bir diğer ilçe Safranbolu oldu.

Aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Kenti olan Safranbolu, Daday ilçesine yakın konumu ile birlikte değerlendirildiğinde bu iki ilçe Sakin Şehirler Ağı’nın güçlü temsilcileri olarak Batı Karadeniz destinasyonunda önemli bir turistik deneyim vadediyor.

Bu değerlere ek olarak Kastamonu kent merkezi ile Daday arasında yer alan ve geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kabul edilen Kasaba Köyü Mahmut Bey Camisi de deneyim bütünlüğüne katkı sağlayan diğer kritik unsur olarak dikkat çekiyor.

Sakin Şehirler Ağı nedir?

1999 yılında İtalya'da hayata geçirilen Cittaslow hareketi, kentlerin yaşam kalitesini yükseltmeyi, yerel gelenekler ile doğal çevreyi koruyarak kentsel alanların sürdürülebilir gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Bu uluslararası ağa dâhil olmak için şehirlerin, belirlenen çevresel, teknolojik, kültürel ve sosyal kriterlere uygunluğu değerlendiriliyor. Sakin şehirler hareketi, hızlı şehir yaşantısının yol açtığı stres ve zorluklardan uzak, daha sakin ve sağlıklı bir yaşam biçimini teşvik ediyor. Aynı zamanda, yerel üretimi ve yerel mutfağı ön plana çıkararak, küçük ölçekli üreticilerin korunmasına ve tanıtımına katkıda bulunuyor.