Demir 'Her şehrin bir manevi sultanı vardır'

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyalar Haftası nedeniyle açıklamada bulundu.

  • 1233
Demir 'Her şehrin bir manevi sultanı vardır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Demir; “Kastamonu’da her yıl Mayıs ayının ilk haftasında andığımız Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyalar haftasını kutlamaktayız. Hz. Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayramı Veli ve 16. Yüzyılda Şeyh Şaban-ı Veli.
Anadolu’nun 4 muhafızları; Medeniyet coğrafyamızın; birlik, dirlik ve huzur timsalleri. Milletleşmemizin kökleşmesi için ahlaki, insani ve medeni değerleri yaşayan, yaşatan beşer fedaileri.

Her şehrin bir manevi sultanının olduğunu unutmayalım.
Geçmişten günümüze bir çok hükümdarlıklar beylikler gören, Kastamonu’nun manevi sahibi de Hz. Pirimiz Şeyh Şaban-ı Veli’dir. Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli’nin şehridir. Bu sebepten dolayı aziz bir şehirdir. Kastamonu’da doğan bu ilim ve irfan güneşi de; doğu ve batı düşünce dünyasını, fikir dünyasını aydınlatmıştır.

Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri irşat usulüne yeni metotlar kazandırarak üç yüz  halife yetiştirmiştir. İnsanları aydınlatmak için görevlendirilen bu Halveti-Şabaniye tarikatı halifeleri, Anadolu, Mısır, Hicaz, Pakistan, Kuzey Afrika, Balkanlar ve pek çok ülkede ilim ve irfan hizmetlerinde bulunmuşlardır. Şeyh Şaban-ı Veli, toplumumuza yön vermiş onun manevi temellerinin buluşmasında rol almış ve bugün hala bu rolü yerine getiren özel bir kişidir.

Kısaca; onu tanımak, anlamak, çocuklarımıza öğretmek ve dünyaya tanıtmak önemli görevlerimiz arasındadır. Çünkü kendi geçmişini bilmeyen toplumlar geleceklerini de planlayamazlar.

Pir makamına ulaşmış ve kırk yılı aşkın bir süre irşad görevini yerine getirdikten sonra 1568 yılında vefat eden Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin sözü olan; “GELİŞİNİZ GÜLE GÜLE, GİDİŞİNİZ GÜLE GÜLE, HER İŞİNİZ GÜLE GÜLE OLSUN” Tüm hemşerilerime selam, sevgi ve saygılar sunuyorum.”